Gdzie kupiłeś ten zawór? Masz jakiś nr przedmiotu?
Printable View
Gdzie kupiłeś ten zawór? Masz jakiś nr przedmiotu?
No właśnie zasadność zmiany zbiorniczka chciałem skonsultować, czy pozmianowy po jakimś czasie też może się wyeksploatowac, może faktycznie przy wymianie płynu postaram się ocenić jego stan (choć jak niektórzy piszę żadnego sitka nie widzą, także zobaczę jak będzie u mnie). Także zacznę chyba jak pisałem narazie wymiana samego płynu, no i może popatrzę na te węże i ten zawór.
Ja czyściłem ten zawór nic mi to nie pomogło
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Co do numeru części, to patrząc na ePera to jest to 46774716 ŚRUBA Z OTWOREM ale jeszcze czekam na odpowiedź co to dokładnie było zamówione.
Zaznaczam, że ja miałem na 100% źle zakuty wąż, natomiast zaworek-śrubkę i zbiornik zrobiłem "przy okazji" ale jestem niemal pewien że to wąż był przyczyną złego działania układu.
Zakuwali go na nowo w zakładzie zajmującym się ogólnie pojętymi wężami ciśnieniowymi (Hansa Flex) i podobno goście za bardzo nie chcieli go robić, ale jak już mechanik-rzeźnik ich przekonał, to mówili że "to nie będzie działać" i mieli rację. Koniec końców nie jest to "zwykły" wąż bo tam jeszcze są jakieś, jak oni to nazwali, dławice i jak widać lekka zmiana średnicy zakucia i układ nie działa prawidłowo. Przy okazji wymiany węża na nowy, układ stracił osłonę termiczną, która była na starym wężu (nowy ori jej nie miał a starej nie dało się przełożyć bo albo była nawijana na gotowy wąż albo nałożona przed zakuciem) ale nie zauważyłem skutków ubocznych na razie - może na torze by się zagotowało, ale raczej nie na co dzień :)
Dzięki. Nie wiem dlaczego od razu założyłem, że w ePer tego zaworu nie będzie...
Też mam problem ze wspomaganiem, zbiorniczek pozmianowy załozony i jak auto jest zimne wspomaganie chodzi pięknie w miare nagrzewania sie auta i płynów zaczyna chodzić ciężko, przy małej prędkości słychać je nawet i czuc przy skręcie....niemam pomysłów od czego zacząc aby nie wymieniac całego układu wspomagania....
Może zacznij od tej śrubki z zaworem, koszt poniżej 40zł (plus płynu trochę) a może pomóc.
Tak tez zrobię, tylko powiedz mi gdzie zlokalizowac tę śrubkę ? :)
W sensie zakupu czy fizycznego położenia?
Przykręcony jest nią wąż ciśnieniowy do magla, zasilanie czyli ten co górą wychodzi ze sprężarki, idzie nad silnikiem i z tyłu na dół do magla. Do tego jest uszczelka 14mm. W ePerze jest rysunek ładny (poszukaj po tym numerze: 46774716).
PS: magil - potwierdziłem numer części, to ta śrubka była u mnie wymieniona.
Panowie, z czym się wiąże wymiana tej śrubki z zaworem? Trzeba spuścić płyn? Czy po prostu odkręcić, wytrzeć, zakręcić nową?
Sam na podwórku to zrobię czy szukać mechanika?
Płyn sam zejdzie jak ją wykręcisz, choć nie powiem Ci w jakiej ilości. Czy zrobisz na podwórku to zależy czy do niej dojdziesz, od góry to byś musiał mieć z 15 przedłużek (a wtedy pewnie nowej nie wkręcisz) a od dołu to na podwórku ciężko :)
Mam jasność, dzięki serdeczne!
Jak komuś uda się kupić tę śrubę-zawór i wymienić bez żadnych innych napraw, to niech da znać czy pomogło i te "gumowanie" ustało. Chciałbym spróbować wymienić u siebie, ale nie jestem do końca pewny, czy ten zawór tam jest, bo w wersji 2,4 jest inna pompa wspomagania. Magil w swoim temacie o "gumowaniu" załączył zdjęcia i z nich wynika że ten zawór w wersji 1,9 jtd wkręca się w pompę. http://www.forum.alfaholicy.org/159_...szenie_-4.html
W wersji pompy do 2,4 tam jest zwykła śruba z otworem, bez zaworu w środku. Wykręcałem przy wymianie płynu tą śrubę łączącą przewód z przekładnią, ale wydaje mi się, że tam też jest zwykła śruba z otworem a w eperze nie mogę znaleźć swojej wersji ukałdu wspomagania...
Wg ePer przy maglownicy (moje zdjęcia dotyczą maglownicy! Pompa w obu silnikach mocowana jest do silnika) w 2.4 nie ma tego zaworu, ale może być w pompie.
Co ciekawe ten zawór zamówiłem, ale do tej pory nie wymieniłem, ponieważ u mnie gumowanie oraz piszczenie w kierownicy po tamtej operacji zniknęło.
Sprężyna w nowym zaworze jest bardziej sztywna i nie da się obracać blaszek, widocznie mój zaworek uległ zużyciu.
Oczywiście, że zdjęcia dotyczyły przekładni... Nie wiem dlaczego myślałem, że pompy. Jeśli ten zawór jest, jak twierdzisz, w pompie w 2,4 to jest jej integralną częścią... Nie da się wymienić samego zaworka. A przynajmniej nie znajduje się na wyjściu z pompy do przekładni. Tam jest jak pisałem zwykła śruba z otworem.
Nie twierdzę, że ten zawór tam jest, ale skoro nie ma go przy maglu to zakładam, że jest przy pompie. I powinien być wymienialny, jeśli jest przy pompie to może być w króćcu po stronie wysokiego ciśnienia. Ale pompy z 2.4 na żywo nie widziałem.
Kiedyś już pytałem ale chyba nikt nie odpowiedział, czy jest jakaś instrukcja jeżeli nie ma to prosił bym o info jak najsprawniej wymienić olej w układzie wspomagania. Czytałem że odessać 1 litr zalać nowy i za 2 dni znowu to samo, czy spuszczenie go z układu mając kanał to wielki problem ? Z góry dzięki za wskazówki pozdrawiam :)
Odsysanie oleju ze zbiorniczka jest najprostsze, ale w ten sposób jedynie wymieszamy stary płyn z nowym.
Robiłem to w ten sposób, że odpinałem wąż wylotowy z magla przy zbiorniczku i zaślepiałem ten króciec zbiorniczka korkiem. Zalewałem zbiorniczek do pełna, wkładałem duży lejek i również uzupełniałem go do pełna (wchodził w zbiorniczek na ciasno). Wąż wylotowy z układu pakowałem do mocnego worka. Druga osoba uruchamia silnik i wykonuje skręt kierownicą w prawą i lewą stronę (nie do końca!). Na przepłukanie układu oraz uzupełnienie tą metodą potrzeba 2-2.5 litra nowego płynu. Z doświadczenia polecam Mobil ATF 320. Stosunkowo tani i wspomaganie w 159 chodzi na nim najlepiej. Przerobiłem poza Mobilem Tutelę i Millersa.
Słuchajcie jest tu 158 stron tematu i ciężko znaleźć konkretną odpowiedź wśród czeluści informacji ale : od jakiegoś czasu , raz na jakis czas dochodzą mnie raz bardzo głośne raz ciche dźwięki dochodzące ze wspomagania. Nasilają się przy kręceniu kierownicą i wraz ze wzrostem obrotów silnika po czym przy jeszcze wyższych ucichają. Raz jest parę dni ok i nic nie słychać. Czasem zdarza się że wystarczy auto zgasić i ponownie odpalić i też cisza przez całą trase. Wspomaganie nie zależnie czy buczy czy nie, chodzi jednakowo gładko. Płyn się pieni, jest go mniej więcej w granicach minimum. Brak jakichkolwiek wycieków. Moj zbiorniczek różni się od tego z jtdm który miałem ( i wymieniałem ) wczesniej. Płyn zielony, trochę mętny. Auto 159 TBIZałącznik 215544
Skoro płyn się pieni to masz nieszczelność na ssaniu. Nie musi to być duża nieszczelność, która będzie powodować wyciek. Pompa ma bardzo dużą siłę ssania.
Obejrzyj maglownicę oraz przewód od zbiorniczka do pompy (na zdjęciu to ten dolny króciec po prawej stronie, z kapslem). U mnie ten przewód był sparciały od dołu, nie było wycieku, a mimo to pompa zasysała do układu powietrze. Na początku słyszałem jedynie głośniejszą pracę pompy i płyn się pienił, później było już znacznie gorzej, bo momenty były, że wspomaganie znikało :)
uuułaa , będę doglądał , dzięki.
Zbiorniczek od wspomagania do wymiany. Miałem to samo.
Witam.
Mam konkretne pytanie do alfaholików z zachodniopomorskiego: gdzie w Goleniowie/Nowogardzie/Szczecinie załatwić kompleksowo sprawę wspomagania, tj. stuka mi maglownica z lewej strony i samo wspomaganie też nie chodzi tak jak powinno - jak na mój gust zbyt ciężko no i wyje momentami, więc pewnie pompa. Kto (jaka firma) jest w stanie kompleksowo i rzetelnie zdiagnozować, zregenerować i wymienić co trzeba tak żeby było tip-top :confused:
Witam.
Dopadł mnie dzisiaj problem ze wspomaganiem. Objawy typowe dla zbiorniczka płynu, tj. spieniony płyn, który wypływa spod korka i buczenie przy kręceniu kierownicą. Auto już u mechanika i on też potwierdził, że prawdopodobnie to będzie zbiorniczek. Jest kilka okazów na allegro i teraz moje pytanie: który będzie OK? Czy z 2.4 będzie pasował do 1.9? Kształtem nieco się różni od tego mojego.
Wrzucam kilka linków. Prosiłbym o pomoc, który ewentualnie będzie dobry do 1.9.
1) http://allegro.pl/zbiorniczek-plynu-...991088149.html
2) http://allegro.pl/alfa-romeo-159-bre...100470784.html
3) http://allegro.pl/zbiorniczek-wspoma...616232520.html
4) http://allegro.pl/zbiorniczek-plynu-...542962802.html
Jedna sztuka jest opisana, że do JTS, ale dzwoniłem do gościa i powiedział, że to to samo.
Będę wdzięczny za odpowiedź i pomoc :)
Pozdrawiam.
Do 2.4, TBi oraz JTS-ów zbiorniczek jest inny. Jeśli uchwyty montażowe są identyczne (a tego Ci nie potwierdzę), to i tak będzie pasował.
Jesteś pewien że masz przedzmianowy zbiorniczek? Tylko wtedy masz uzasadniony powód jego wymiany. Napisz do [MENTION=26927]Gepard[/MENTION], na pewno dopasuje Ci właściwy zbiorniczek.
Natomiast swój zbiorniczek, nawet jeśli przedzmianowy, możesz po prostu naprawić - jedyny powód usterki to sitko, które wypadło i blokuje przepływ płynu. Wystarczy je wyciągnąć i zamontować na miejscu.
Dzięki za odp. Szczerze, to nie wiem czy mam przedzmianowy. Z wyglądu mam dokłądnie taki sam jak w 4 linku. Napisałem do Geparda, zobaczymy co odpisze :) Dzięki.
U mnie w aucie występuje te jakby gumowanie i lekkie wibracje czuć na kierownicy przy delikatnym kreceniu. Dźwięk chyba też występuje takie tryyt tryyt słychać to delikatnie i jest powiązane powiązane z odczuciami na kierownicy. To zdjęcie mojego zbiorniczka. Czy jest on pozmianiowy z poprawionym sitkiem? Załącznik 215919
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
Tak, jest pozmianowy. Możesz go zdemontować i sprawdzić, czy sitko nie wypadło. Przy okazji wymienić płyn. Sprawdź wcześniej czy nie cieknie z okolic maglownicy.
Dzieki za szybka odpowiedź:-) Na dniach wezmę się za robotę.
Ps.
Jedna jeszcze sprawa. Zbiorniczek w okolicy korka był zabrudzony, tłustym syfem. Kilka dni temu wytarlem i obserwuję. Czy to znaczy, ze plyn się piętrzy/pieni/wzrasta ciśnienie ?
To znaczy że jakaś ilość płynu wydostała się przez odpowietrznik w korku. Niekoniecznie dlatego, że się spienił, może po prostu być go trochę za dużo. U mnie wspomaganie działa tip top a też zbiorniczek mam tłusty.
Okrecilem korek zbiorniczka i wykonywanem ruchy do końca lewo i w prawo. Przy końcu słuchać dziwny dźwięk. Nie za mocny. Przy ponownym dobiciu kierownicą w ta sama stronę robi się glosniejszy. Krecilem parę razy, na koniec zabiegu zauwazylem male pecherzyki powietrza w zbiorniku. Co jest nie tak ?
Ten dźwięk przy końcu to pewnie zawór, gdyby go nie było rozerwało by układ przy koncowym kręceniu kierownicą, jeśli masz małe bombelki to nic nadzwyczajnego najwarzniejsze że nie wybija jak fontanna
Tak trochę piszczy trochę skrzeczy sam nie wiem jak to nazwać. Podczas kręcenia kiera lekko buczy a na kierownicy czuć lekkie drgawki. Sprawa do naprawy czy nie ? Mam porównanie z takim samym autem dokładnie i tam jest wszystko cicho i gładko.
Może masz brudne sitko w zbiorniczku. Pompa ma wtedy trudności, żeby zassać olej, tworzy się podciśnienie, a co za tym idzie kawitacja.
Może tak się dziać też wtedy, gdy masz nieszczelność w wężu ssącym do pompy, wtedy prawdopodobnie ubywałoby Ci też płynu.
Wyciągnij strzykawką olej ze zbiorniczka, wyciągnij do góry sitko i je przeczyść. Spróbuj też wyciągnąć wszystkie brudy ze zbiorniczka. Po zabiegu daj znać, czy się poprawiło. :)
Kwestia dziwnego uczucia na kierownicy, tzw. gumowanie to najczęściej objaw zużytej maglownicy.
Jeśli chodzi o uczucie gumowania to jest taki opór ? Jak to mam rozumieć. Bo u mnie po prostu proces wspomagania nie idzie super gładko, czuć wibracje. Ale po za tym kierownicą kręci się lekko, w każdym położeniu z takim samym oporem. Czy to wyciągnięcia sitka potrzebuje wyjmować zbiornik ?
Nie trzeba wyjmować zbiorniczka. Jak wyciągniesz olej, to zobaczysz jak jest zamontowane. Wystarczy go wyciągnąć do góry. Montaż równe łatwy.
No właśnie chodzi o wibracje przy kręceniu kierownicą. U mnie maglownica dawała takie objawy po czym nagle puściła soki. Powierzchnie chromowane były strasznie skorodowane, ale chyba da się to zregenerować bo sprzedałem ją firmie, która zajmuje się maglownicami.
Uuu... dużo Cię to kosztowało ?
Maglownicę po regeneracji kupiłem za 300zł od poprzedniego właściciela, bo zalegała mu w garażu. Normalnie kosztuje w okolicach 450-550zł. Oczywiście mowa o regenerowanej, nie nowej.