Od kupna auta mam ten sam styl jazdy, żadnych różnic przed i po zaślepieniu ;)
Printable View
Od kupna auta mam ten sam styl jazdy, żadnych różnic przed i po zaślepieniu ;)
Panowie bardzo proszę o pomoc - czytam i juz sam nie wiem gdzie zaslepic egr. Mam stilo 115 km z 2005r.
Wiem ze moze byc pelna blaszka ( tak mi sie wydaje ) ale gdzie ja dac ? od dolu EGR ( od rurki - chlodniczki spalin ? czy na tej malej karbowanek rurce ? jedni pisza tu a drudzy tu. na alledrogo tez jedni zalecaja na dole a drudzy na rurce :(. Bardzo prosze o odpowiedz - jestem laikiem w tej kwestii a chcialbym to sam zrobic.
@up na moje to zaślepiasz na karbowanej rurce(czy z jednej czy z drugiej strony rurki to bez znaczenia, bo chodzi o to, żeby nie było dopływu spalin). Z tego co pamiętam to JTD-zaślepka całkowita, JTDM-zaślepka z dziurami
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Witam, poczytałem troszkę o problemach z EGR, syfem i błędami. Mam 3 AR dwie w dieslu 115 i 150KM, Ta 115 konna ma prawie już 300 nalatane, i powiem szczerze, że dostaje dobre paliwo no i pod moją noga nie ma lekko i nie zdarzyły mi się problemy z EGR. Jak dokupiłem Crosswagona to zabrałem się z czystej ciekawości za własnie czyszczenie kolektora i EGR, może nie był czyściutki ale nie było maskary jak to wiedzę na niektórych obrazkach czy filmikach poglądowych. W tej mam 200 tyś na liczniku. No ale rozebrałem pomyłem i zrobiłem już 40tyś/km od tego zabiegu i zajrzałem czy faktycznie tak aż strasznie to zapierdziela kolektor i EGR. I ku mojemu zdziwieniu, nic takiego niepokojącego się nie wydarzyło. Wspomnę jeszcze raz wszystkie moje Alfy maja regularnie zmieniany co 10 tyś olej Selenia K20 10w40, (ten niby o zwiększonym okresie pomiędzy zalecanymi wymianami oleju) paliwo tylko z najlepszych stacji a użytkowane do tego w rejonie górzystym, czyli czasami noga długo jest w przy podłodze i ku swojej radości nic się nie dzieje.
Nie wiem do końca dlaczego w niektórych autach są tak zabite te EGR-y i kolektory.
Zdaję sobie sprawę o dopalaniu spalin co zanieczyszcza silnik a im czystsze powietrze i zimniejsze tym lepiej. No ale... Pozdrawiam.
Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie :) Nie mulenie auta i dłuższe trasy receptą na sprawny egr ( i dpf o ile jest ) :) Teraz wyobraź sobie pacjenta, który ma auto 2-3-4 lata, dojeżdża nim do pracy 5km, w dodatku w mieście. Później sprzedaje autko i masz problemy jako przyszły właściciel :)
masz racje i to bardzo dużym stopniu. Auto na małych przebiegach zdycha zdecydowanie szybciej.
Ale jak widzę foty to szok jak zabite są EGR-y i kolektory.W bardzo dużym stopniu wina jest paliw jakie się leje oraz okresowych przeglądów auta, oszczędza się często na filtrach, olejach, Nie jednokrotnie słyszałem teorie, że filtr powietrza co niektórzy ,,przedmuchują'' powietrzem i dalej na 30 tyś. i stad niedomagania auta, padające przepływki, itp.
Witam serdecznie Alfaholików. Jestem świeżym posiadaczem Alfy 159 po mapowaniu na 185KM. Przy zakupie nie miałem żadnych podejrzeń, ale widzę, że jednak spalanie i wielu z Was jest wiele niższe niż moje. Mianowicie średnie moje spalanie przy trasie 25km potem 5 stacji co 5km i znów 25km wynosi 9.5L Wymieniłem filtr paliwa bo przeciekał, termostat nie trzymał temperatury, wymieniłem. Teraz równiusieńko zawsze 90stopni. Opony mam 225/50/17.
DPF wywalony i EGR ponoć zaślepiony. Tankuję zawsze na znanych mi, dobrych stacjach.
Po przeczytaniu podobnych problemow na tym forum, bo czytałem tu już dużo, żeby nie powielać tematów, stwierdzam, że to może będzie kiepsko zaślepiony EGR, ale potrzebuję potwierdzenia od Was no i jakiegoś kontaktu to znawcy co by mi pomógł w Warszawie.
Dzisiaj go trochę cisnąłem to spalanie 9.4/9.5 a jak jeżdżę spokojnie to spalanie 9.6/9.8 szczerze powiedziawszy to się już pogubiłem, bo nie widzę żadnej logiki w spalaniu. Super fura, super się jęździ, robi na mnie wrażenie. Ale co z tym spalaniem, dodatkowo coś cyka w silniku, ale to jutro nagram film i wrzucę. Pómóżcie bo mi portfel już nie będzie potrzebny:P
Może wysokie spalanie to przez nieprofesjonalny czip? U kogo to robiłeś? Ile paliła wczesniej? Z reguły po dobrym czipie spalanie maleje, a Twoja żłopię jak smok. Co prawda mam 166 i jeden cylinder więcej, ale tyle to ona nawet nie pali w zimę jak dojeżdżam 2km do roboty:D
Nie jestem specem tylko głośno myślę. Niech się tu chłopaki specjaliści wypowiedzą.
Najlepszym pomysłem, to jest zalogowanie tego co się tam dzieje i analiza ;) Inaczej to będzie gdybanie i szukanie w ciemno.
Jak coś to zapraszam.
Ale nie wiem czy twoja metoda pomiaru 25 + 5x5 + 25 = 75km (dobrze zrozumiałem?) jest miarodajna.
Witam od niedawna mam Alfe 156 SW silnik 1.9 jtd 16v 140km i chciałbym zaślepić EGR tylko pytanie czy zaslepka może być pełna czy ma być z otworami? i czy wyświetli błąd i czy samo mechaniczne zaślepienie wystarczy? a i czy ten silnik ma klapy wirowe? z góry dziękuje za pomoc
-zaslepka musi byc pelna, 100% i musi byc z bardzo dobrej blachy (nie oszczedzaj na tym!).
-blad ci sie pewnie wyswietli i potem moze auto tez w tryb serwisowy sie przelaczyc jesli tego nie wyprogramujesz z ECU
-najlepiej jedz do Conmiru i Autka.pl (tandem Mirek+Tomek) i zrob to u nich. Bedziesz mial dobrze zrobione. Jak Ci sie nie chce jechac do KRK po to zrob to zdalnie. Mirek Ci ogarnie wyprogramowanie z ECU a telefonicznie pomoze zapewne (jestem o tym przekonany)Ci fizycznie zaslepic uklad.
Nie dawaj tego komus 'na osiedlu' bo Ci moga zrobic niezla jaja (zwlaszcza syf moze byc zrobiony w kompie).
pzdr
ps. takze odpowiadajac na Twoje pytanie: nie, nie ryzykowalbym 'tylko fiz. zaslepieniem EGR' i zrobil to rowniez koniecznie programowo. Klapy wirowe po fiz. wyjeciu mozna jeszcze ryzykowac nie wyprogramowania ale EGRu to juz raczej nie. Moje zdanie ;)
Powiem Wam na swoim przykładzie - AR166, 2.4jtd 10V. Miałem dolot na wierzchu i postanowiłem przy okazji zaślepić EGR. Kupiłem niepełną zaślepkę z 3-dziurkami, na necie przeczytałem, że nie będzie konieczne wyprogramowanie. Niestety wywaliło mi checka, a auto miało połowy mocy, a powyżej 3.000rpm. Wrażenie było takie, jakby za autem otwierał się spadochron. Na szczęście bardziej doświadczony kolega zgrał mi mapę, odesłał do Mirka (Conmir), który przy okazji poprawi mapę i będzie wszystko zrobione jak trzeba. A zaślepka ma być cała, inaczej i tak spaliny przedostają się dalej.
Ciekawe. Pierwsze słyszę o takim problemie w 10v. Ja mam pełną zaślepkę i żadnych problemów.
No cóż, zdałem się na opinię fachowców. Auto po prostu nie jedzie, a każde wyprzedzanie jest z duszą na ramieniu, kiedy przed modyfikacją "łyknięcie" 2-3 samochodów to była chwila.
A jaki błąd wyrzucił ECU?
Nie wiem, nie potrafiłem się połączyć z ECU przez MES (mam KKL, cały czas wywalało błąd w trakcie łączenia).
Witam. Moze ktos pomoze mi z moim problemem dotyczacym mojej Alfiny. Jestem posiadaczem Alfy 147 jtdm 16v ze 150 konnym silnikiem. Od momentu zakupu abedzie to jakies 3 lata temu na desce ciagle palila mi sie kontrolka check...Dopiero niedawno odkrylem ze winna jest chlodniczka spalin egr a wlasciwie fakt ze nie jest poloaczona na stale z kolektorem. Rurka ktora laczyla chlodniczke zostala odcieta a sam dolot zatkany.kupilem druga i dalem na warsztat zeby mi to zamontowali po ludzku.Do tej pory Alfa palila mi gora 5.9 w mieszanym cyklu wiec bylem zadowolony i ze spalania i z jazdy bo nie bylo nigdy tragedii z tym. Od momentu zamontowania sprawnej chlodniczki auto zaczelo mi pokazywac spalanie na poziomie 11-13 litrow a wiec conajmniej daw razy tyle. Auto zbiera sie jakby lepiej od dolu i nie wywala mi checka na desce ale to spalanie to jakas tragedia. Niem mam pojecia skad sie to bierze...czy zawor EGR jest walniety i dlatego ktos go potraktowal w taki sposob ze byl ciagle otwarty.Tylo dlaczego alfa wtedy palila mniej a teraz jest z tym gorzej. Gdzie szukac przyczyny takiego wzrostu. Moze ktos cos doradzi.pozdro
Witam szukam kogos w stylu uzytkownika @sdero z wielkopolski chodzi o fachowe zaslepienie egru podpiecie pod kompa i analize bledow przy AR GT 19jtd podesle ktos cos? Pozdrawiam
Znalazlem cos takiego ELEKTRONIC-SERWIS Poznan ul pokrzywno za 400zl usuniecie mechaniczne i programowe. Zna ktos ten warsztat?
Usunąłem ostatnio EGR. Z tego co czytałem to po usunięciu silnik wolniej się nagrzewa i tak rzeczywiście jest. Ale przy okazji jadąc np na 4-5 biegu bardzo spokojnie lub z górki (obr poniżej 2000) temp silnika spada do ok 75st. Jak mu depnę to za chwile znowu jest 90 st. Jest to spowodowane usunięciem egr czy zbieg okoliczności i akurat zepsuł się termostat??
Kolego termostat do wymiany. Myślę że większość to już przerabiala i nie ma co na zimę męczyć niedogrzanego silnika.
Napisane na Commodore C64..;)
No to pięknie... A powiedziałem sobie ostatnio że jeszcze klapy i egr i koniec wydatków na ten rok, a tu dupa :P
E tam zrobisz co trzeba i myślę że będzie pan zadowolony:)
Napisane na Commodore C64..;)
No i egr zaslepiony:) Zaslepka z blachy stalowej ocynkowanej moc wrocila tylko MCSF pozostał...
Swoją jak kupiłem to EGR był już zaślepiony, po podpięciu do kompa pokazywał błąd z EGR, ale problemów czy różnorodnych negatywnych objawów z tym związanych nie było. Od dłuższego czasu EGR wymazany z ECU :)
EGR mam już zaślepiony 2 lata. W zimie samochód nagrzewa się po 15-20 km. Ale cieszę się że nie dostaje syfu :)
Zastanawiam sie, czy w starym, poczciwym 1.9jtd 115km ze sprawnym egr nie wyjac zaslepki na zime, co by porównać czasy nagrzewania.
Czy w ogole jest wieksza roznica w jezdzie miejskiej.
No własnie. Przydałby się taki rzetelny test.
I. Układ z działającym EGR:
spaliny z dolotu są chłodzone w chłodniczce spalin, trafiają do komory spalania i obniżają temperaturę spalania w cylindrach silnika. To pozwala na dopalenie NOx i po to jest EGR.
II. Układ z zamkniętym EGR:
Spaliny nie dostają się do komory spalania. Temperatura spalania w cylindrach jest wyższa niż w przypadku działającego EGR. NOX-y nie są dopalane.
Odpowiedzcie sobie na pytanie, w którym przypadku temperatura wzrośnie szybciej. Podczas spalania z niższą temperaturą w cylindrach, czy z wyższą temperaturą ?
A, tu taki mały wykres temperatur zależnych od % otwarcia EGR obrazujący jak to wygląda. Jak widać gdy EGR ma 0% otwarcia temperatura jest wyższa.
Załącznik 217288
Jakbyś jeszcze podał o ile temp. spalania wzrasta po zaslepieniu zaworu egr to już byłoby super.
Ogolnie Jtd to nie sa na zime:)
@Sdero- lecz powiem Ci, że podczas upałów i długiej trasy (kilkaset km nonstop) i jezdzie w terenach pagorkowatych gdzie zapinasz biegi 2 i 3 to silnik grzeje sie niesamowicie temp. oscyluje blisko 100st. C
Dodam, że nowy płyn i olej już nie bylejaki.
Natomiast nie wiem jak tutaj sprawa ma sie z Egr w tym przypadku? Czy np. w lecie możo bardziej grzać silnik za sprawą wiekszej temp spalania?
Tutaj wracamy własnie do pytania pierwszego.
Jeszcze mam pytanie przy jakich obrotach silnika ten zawór zamyka się całkowicie jeżeli pedału gazu nie wciskamy do oporu, tylko spokojnie przyspieszamy?
Różnice są właściwie pomijalne. Ta cała sprawa szybszego grzania z działającym zaworem, to po prostu czyjeś "gdybanie" i jak to bywa na forach bezmyślnie powtarzane.
Na przykład w nowszych układach zawór EGR nie otwiera się do chwili gdy silnik nie osiągnie odpowiedniej temperatury. Po co ? Żeby się wolniej nagrzewał ? ;)
Jeśli chodzi ci o obawy przed zbyt wysoką temperaturą, bo rozumiem, że o to chodzi, to w lecie silnik tak jak w zimie osiągnie swoją właściwą temperaturę, o którą zadba układ regulacji temperatury cieczy chłodzącej. Zauważ, że przecież w górnym zakresie obrotowym EGR jest cały czas zamknięty i nie ma to skutków ubocznych. Jadąc powiedzmy autostradą z silnikiem pracującym w zakresie powyżej 3000 obr. EGR jest cały czas zamknięty. Temperatura silnika jest utrzymywana w normie, a obciążenie jest przecież znaczne. Owszem jest dodatkowo czynnik chłodzący powietrza, czego nie ma na niższych obrotach ale na niższych obrotach obciążenie z kolei jest niższe. I tak się koło zamyka ;)
Jeśli pytasz o normalną jazdę bez gwałtownego wciskania gazu, to wygląda to tak jak na poniższym rysunku. Przedstawia on mapę EGR z samochodu AR 159. Jak widać granicą bezwzględnego zamknięcia EGR jest 3250 obrotów. W 159 na wolnych obrotach zawór jest zamknięty.
Załącznik 217355
Dzień dobry. Mam takie może głupie pytanie. Na stronie kolegi CONMIR przeczytałem że jest u niego możliwe programowe zaślepienie EGR-u przez OBD. Wiem z dobrego źródła że po założeniu mechanicznej blokady EGR-u zdarza się że samochód nie przechodzi przeglądu. Czy przy zastosowaniu programowego wyłączenia również jest takie ryzyko? Dziękuję za odpowiedź;)