Rozwiń swoją wypowiedz, w czym Skoda jest lepsza od Stelvio ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Printable View
Superb jest fajny bo jest dużym kombi a nie suv'em.
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
A co to ma do rzeczy? Skoda gorzej się prowadzi , czyli traci główny atut kombi nad SUVem. SUV jest do tego bardziej uniwersalny, ze względu na wyższy prześwit, czyli jest lepszym samochodem.
- - - Updated - - -
Widziałem faktycznie kilka starych BMW jak latał bokiem przy pierwszym śniegu, tyle że bez intencji kierowcy - kończyły w rowie lub biły rozbite. Nigdy nie zapomnę miny jednego kierowcy BMW, który po pierwszych opadach na zapanował nad wozem jak zarzuciło tyłem i czołowo zderzył się z Corsą - drzwi były zakleszczone i nie można było ich otworzyć a gość miał najprawdopodobniej złamane nogi i nie było mu wcale do śmiechu....
280KM w kompakcie robi wrażenie ale w sedanie klasy średniej to po prostu wygodne i szybkie przemieszczanie się, do tego napęd na cztery koła - po cholerę tu wyłączalne ESP... Jak wypuszczą wersję coś powyżej 300 KM to pewnie dodadzą tryb RACE ale w VELOCE nie miało to sensu.
Chyba nie zauważyłeś w mojej wypowiedzi słowa "rodzinny": "Gdybym miał wybierać jeden samochód rodzinny to zdecydowanie Superb.". Niewątpliwe jest bardziej przestronny we wnętrzu i w bagażniku. Myślę, że kwestia "prowadzenia" nie jest na pierwszym miejscu (oczywiście nie jest też pomijalna, ale nie na pierwszym miejscu) gdy ktoś wybiera samochód do wożenia dzieci i bagaży podczas wakacyjnych wojaży. Inna sprawa, że na razie nie widzę jakiejś dramatycznej różnicy w prowadzeniu na korzyść Alfy, ale może za mało jeszcze nią pojeździłem. W tym temacie wypowiem się za jakiś czas. Oczywistą zaletą (i to pewnie nie jedyną) Stelvio jest to, że jest SUV-em, którego wyższy prześwit zdecydowanie poprawia uniwersalność.
- - - Updated - - -
Bo jest. Co nie przeczy temu, że Stelvio to też super samochód, bo inaczej bym go nie kupił. Natomiast nie jestem (jeszcze :)) zaślepiony miłością do Alfy i uważam, że różne samochody w różnych warunkach lepiej się sprawdzają. Skoda jest większa, Alfa (ponoć, to muszę jeszcze poczuć) dużo lepiej się prowadzi.
Dla kogoś z kartą dużej rodziny przestronność Skody jest podstawowym argumentem. W przypadku jednego czy dwójki dzieci pojemność Stelvio wydaje się aż nadto wystarczająca i Skoda traci swój największy - jeśli nie jedyny - atut.
Żeby było jasne - ja nie twierdzę, że każdy kto ma dzieci musi jeździć Skodą i nie powinien nawet spoglądać na Alfę :). To jest tylko moje prywatne zdanie i dzielę się nim, ponieważ jeden z forumowiczów rozważa akurat takie dwa auta, które posiadam. W przypadku mojej rodziny (ja, żona, dwoje dzieci oraz dwa duże psy) Skoda jest oczywistym wyborem podczas pakowania się na wyjazd, bo jest przestronniejsza i mocniejsza. Superb ma z pewnością dużo więcej zalet niż tylko rozmiar, ale nie ma sensu ciągnąć tutaj tego tematu, bo to forum Alfy. Jeżeli ktoś będzie chciał się więcej dowiedzieć to wejdzie na forum Superba, gdzie notabene na wspomnienie o Alfa Romeo reakcja będzie taka jak tu na auta z koncernu VW :).
Można spokojnie podsumować, że do wożenia psów Skoda jest najlepsza - podpisuje się pod tym jak najbardziej.
Dziwi mnie to, że nie zauważyłeś jeszcze różnicy w prowadzeniu między tymi dwoma autami - w Alfie masz bardzo bezpośredni i szybki układ kierowniczy, różnicę powinienieś zauważyć po pierwszych kilkuset metrach. Jeśli jeszcze nie czujesz po co kupuje się Alfę to zabiesz Stelvio na jakąś krętą drogę i wszystko będzie jasne :)
W razie czego to niestety nie mam możliwości wzięcia SUVa, także Stelvio odpada ;)