To klapki usunąłeś czy nie? Wyłączenie EGR nie wpływa na spalanie.
Ogólnie dobrze gdyby ktoś kumaty podłączył kompa i sprawdził podstawowe parametry.
Spalanie w trasie 6-6.5, miasto ok 9.
Printable View
To klapki usunąłeś czy nie? Wyłączenie EGR nie wpływa na spalanie.
Ogólnie dobrze gdyby ktoś kumaty podłączył kompa i sprawdził podstawowe parametry.
Spalanie w trasie 6-6.5, miasto ok 9.
Haha... Qrcze z takim spalaniem jak 6 - 6,5 l/100km. byłbym szczęśliwy :) Niestety ostatnio jak się kręciłem po trasie około 200 km. spalanie wyszło prawie 7,2 km. przy spokojnej jeździe. Qrcze no może jak jest ten EGR i ta moja furka nie ma mocy w dolnym zakresie obrotów to raczej chyba zaślepienie EGR powinno pomóc jak ta moc z powrotem wróci. Nie wiem czemu to tak jest. Trasa u mnie to 20 km. w trasie do pracy. Tylko ja mam koła 17" więc może to jest problem ?
Ja też mam 17" i 225/50.
Podwyższone spalanie to może być wina EGR, przepływomierza, termostatu. Wypadałoby podłączyć kompa.
Kolego klapki mam wywalone tylko tak jak wspomniałem na samym początku mechanik który to robił nie zaślepił EGR i nie programował klapek w pozycji otwartej. Tylko wywalił klapki powymieniał wszystkie elementy które uszkodziły klapki jak wpadły do cylindrów. Teraz mam w planach podjechać do niego na reklamację. Żeby zaślepił EGR.
Tylko tak... Jeżeli zaślepię EGR i nie wyrzucę go narazie to normalnie będę mógł to potestować tylko z błędem na desce? Pytam się bo będę chciał wyjechać w dalszą drogę i nie wiem czy nic nie będzie się dziać... DPF mimo tego błędu na kompie będzie się wypalał?
tak spokojnie możesz tak zrobić , błąd zaślepionego egr nie wpłynie na moc , komputer jej nie będzie obcinał , dpf musi sie wypalać , bo by doszło do zablokowania ukł wydechowego , komp jak będzie trzeba zainicjuje wypalanie filtra , a niesprawny egr powoduje szybsze zapychanie filtra , tak więc zaślepiaj blachą egr i testuj auto , nic złego nie narobisz
A może turbina ma źle ustawioną geometrię? Jak tak miałem, i turbo do 2tyś nie ładowało
Kolego, mechanik jak robił klapeczki powiedzial ze z tego co widzi to turbina jest nowiutka i dpf nowiutki. Nie wiem ale tak moze byc. Szukali usterki w Dani,szukali i wszystko powymieniali ale nie wpadli na fakt ze klapki wciągnelo i trzeba robic remont silnika. Teraz przyspieszanie wyglada tak ze do 1900 obrotow jest kiepsko a pozniej szatan... I po wskazniku widac ze turbina laduje prawie pod koniec skali. Myslalem ze moze to byc tez problem z regulatorem turbiny overboost. Ale narazie sprawdze co z tym EGR. A jak np. Mozna sprawdzic tego overboosta ? Czytalem ze wiele osob jezdzi do ASO i sprawdzaja metoda zamontuja i czy sa efekty... Jak nie to mozna oddac i wtedy jest za friko
Praktycznie odpowiedź poznasz po podmianie części. Umów się z jakimś klubowiczem - podmianka overboosta trwa kilka minut.
Skoro turbina jest nowa, można by się przyjrzeć, czy śruba przy gruszce jest poprawnie ustawiona. Ale to już robota dla speców od regeneracji albo mechanika, który będzie miał aktualnie taką turbinę na stanie.
Najpierw zaślep EGR.