Witajcie Koledzy i Koleżanki![]()
Jestem nowym użytkownikiem forum i jednocześnie nowym użytkownikiem Alfy Romeo 159 JTDM 150 KM.
Problem pojawił się zaraz po zakupie auta... Miałem problem z megaa zamulaniem w dolnej części obrotów ( samochodem nie można było nawet czasem ruszyć, podjechać na jedynce pod górkę - zamulał i się dławił ), dodatkowo miał problem z odpalaniem i kopceniem oraz bardzo dużym spalaniem... Wnikać i historii opowiadać nie będę - na szczęście kupiłem samochód za w miarę rozsądną kwotę. Ale to co się dowiedziałem od mechanika i to co już w remont silnika wpompowałem to katastrofaJak się domyślacie, klapki wpadły w tłoki... Jestem własnie po remoncie silnika za który zapłaciłem 3500 zł i dalej coś nie gra........ :'(
otóż... :
- W dalszym ciągu jest problem z odpalaniem ( odpala już dużooo lepiej ale czasem zatrzęsie silnikiem i trzeba go trochę dłużej przytrzymać )
- Podczas odpalania i dodawania gazu idzie bardzo dużo czarnego dymu
- W dalszym ciągu mam problem z zamulaniem samochodu w zakresie dolnych obrotów, przyspieszenia do granicy 1900-2000 obrotów nie ma ogóle. Różnica z przed usuwaniem klap jest - samochód już się nie dławi na jedynce, można z większym dodaniem gazu ruszyć. Ale niemoc tego samochodu jest katastrofalna ( każdy mi powtarza że te silniki tak mają ale sorry nie mogę w to uwierzyć ) - Niestety nie jeździłem podobnym egzemplarzem![]()
- No i spalanie.......... PODCZAS DELIKATNEJ i SPOKOJNEJ jazdy max do 110 km/h i zmianie biegów przy max 2500 obrotów samochód mi spala około 8 litrów na 100 km jadąc w trasie. Zaznaczam ze jeżdżę sam bez obciążenia ( jedyne co mam założone 17 cali aluski )
Proszę was bardzo o pomoc, bo myśląc o tym dostaję nerwicy... Ten samochód miał być dla mnie spełnieniem marzeń a jest totalną porażką... Mam jeszcze gwarancję na całą usługę, ale chciałbym się od was dowiedzieć co to może być i ewentualnie nakierować mechanika lub zrobić wymienić coś samemu.
Ale nadzieja jest... bo myśląc o tym i za chwilę patrząc na ten samochód wszystkie nerwy chociaż na chwilę przechodzą bo sylwetka auta wybacza wszystko...
Z góry wam bardzo bardzo dziękuję za pomoc i POZDROWIONKA![]()