Strona 1 z 8 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Temat: usunięcie klapek kolektora - brak poprawy

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW

Domyślnie usunięcie klapek kolektora - brak poprawy

Witajcie Koledzy i Koleżanki

Jestem nowym użytkownikiem forum i jednocześnie nowym użytkownikiem Alfy Romeo 159 JTDM 150 KM.

Problem pojawił się zaraz po zakupie auta... Miałem problem z megaa zamulaniem w dolnej części obrotów ( samochodem nie można było nawet czasem ruszyć, podjechać na jedynce pod górkę - zamulał i się dławił ), dodatkowo miał problem z odpalaniem i kopceniem oraz bardzo dużym spalaniem... Wnikać i historii opowiadać nie będę - na szczęście kupiłem samochód za w miarę rozsądną kwotę. Ale to co się dowiedziałem od mechanika i to co już w remont silnika wpompowałem to katastrofa Jak się domyślacie, klapki wpadły w tłoki... Jestem własnie po remoncie silnika za który zapłaciłem 3500 zł i dalej coś nie gra........ :'(
    otóż... :
    - W dalszym ciągu jest problem z odpalaniem ( odpala już dużooo lepiej ale czasem zatrzęsie silnikiem i trzeba go trochę dłużej przytrzymać )
    - Podczas odpalania i dodawania gazu idzie bardzo dużo czarnego dymu
    - W dalszym ciągu mam problem z zamulaniem samochodu w zakresie dolnych obrotów, przyspieszenia do granicy 1900-2000 obrotów nie ma ogóle. Różnica z przed usuwaniem klap jest - samochód już się nie dławi na jedynce, można z większym dodaniem gazu ruszyć. Ale niemoc tego samochodu jest katastrofalna ( każdy mi powtarza że te silniki tak mają ale sorry nie mogę w to uwierzyć ) - Niestety nie jeździłem podobnym egzemplarzem
    - No i spalanie.......... PODCZAS DELIKATNEJ i SPOKOJNEJ jazdy max do 110 km/h i zmianie biegów przy max 2500 obrotów samochód mi spala około 8 litrów na 100 km jadąc w trasie. Zaznaczam ze jeżdżę sam bez obciążenia ( jedyne co mam założone 17 cali aluski )

Proszę was bardzo o pomoc, bo myśląc o tym dostaję nerwicy... Ten samochód miał być dla mnie spełnieniem marzeń a jest totalną porażką... Mam jeszcze gwarancję na całą usługę, ale chciałbym się od was dowiedzieć co to może być i ewentualnie nakierować mechanika lub zrobić wymienić coś samemu.

Ale nadzieja jest... bo myśląc o tym i za chwilę patrząc na ten samochód wszystkie nerwy chociaż na chwilę przechodzą bo sylwetka auta wybacza wszystko...

Z góry wam bardzo bardzo dziękuję za pomoc i POZDROWIONKA

Użytkownik Alfa i Omega Avatar szejk
    Mieszka w
    Zachodniopomorskie/Lubuskie
    Auto
    Alfa 159 2.4 210km Q4/159 2.0 JTDM TI

Domyślnie

Napisz skąd jesteś, może masz blisko to któregoś z forumowych magików.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Auto

Domyślnie

Jestem z Dolnegośląska okolice Kotliny Kłodzkiej

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Fiat Croma 2007 1.9jtdm

Domyślnie

Dpf masz? Sprawdź jego stan..

Wysłane z mojego GT-I9506

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159SW 2009 2.0 JTDM

Domyślnie

Odepnij przepływkę i zobacz czy się cos poprawi
    Pozdrawiam
    Michał (p.maiki)
    Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

1. W jakim stanie jest kolektor ssący? Zostawiłeś stary plastikowy i usunąłeś klapki? Trzeba się upewnić, że jest szczelny.
    2. Czy robiłeś coś z EGR? Niedomknięty EGR ma duży wpływ na odpalanie silnika oraz przyspieszanie z dolnych obrotów, szczególnie gdy ten jest rozgrzany.
    3. Czy turbina została sprawdzona po remoncie? Klapki mogły uszkodzić wirnik.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

A to kopcenie i muł to czasem nie będzie EGR?

Użytkownik Rowerzysta Avatar SEBA85
    Mieszka w
    Śrem
    Auto
    159 2.4 JTDm

Domyślnie

W pierwszej kolejności zaślepienie EGR.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Też proponuję założenie PEŁNEJ zaślepki EGR- u. Sprawdzić, czy dolot turbina - kolektor jest szczelny, jak pompuje turbina, sprawdzić stan wtryskiwaczy - przynajmniej korekty, zmierzyć ciś. w cylindrach. Jak wszystko będzie o.k. umówić się np. z Cinkiem wgrać nową mapę i musi hulać.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Auto

Domyślnie

Własnie sprawa jest taka że mechanik który mi to robił powiedział że wychodzi na to że dpf i turbina jest nowa. Auto zostało sprowadzone z zagranicy i jak on to stwierdził powymieniali wszystko i nie wpdli na to że to klapki wchłonęło Musze sprawdzić ten EGR. Z tego co się dowiadywałem, mechanik który mi to naprawiał powiedział że klapki usunął ale nic z EGR nie robił ( nawet nie zaślepiał ponieważ będzie wywalać błędy ) Jak byłem na kompie przed klapkami to wyskoczył problem z wtryskiem na 1 cylindrze ale po sprawdzeniu w firmie która się specjalizuje w wtryskach powiedzieli że wszystkie wtryski są OK. Więc tutaj już zgłupiałem... Czyli :
    - zaślepiamy EGR i sprawdzamy czy jest poprawa ?A może pomoże też wyczyszczenie ? Jeżeli tak to wyłączamy z kompa egr i GIT ? Chociaż powiem szczerze że chciałbym i DPF i EGR zostawić... Nie lubię przeróbek. Jestem tego zdania że jak producent to włożył to to powinno być... Ale chyba nie będzie wyjścia. Ewentualnie nowy EGR ? Lub regeneracja.