Pogódźmy się. Fakt, piękne.
Printable View
A dlaczego miałbym pytać o rynek, na którym wg mojej wiedzy była sprzedawana AR?
Mam pytać o coś co jest mi wiadome?
Mogła sprzedawać na Alasce? No chyba nie bardzo, bo wtedy AR nie funkcjonowała na rynku amerykańskim, podobnie jak w azjatyckiej części Rosji. Po co zatem miała brać pod uwagę panujące tam warunki atmosferyczne, skoro ich tam nie oferowała?
Co do Finlandii, to na fiataftersales dla rynku fińskiego występuje tylko instrukcja w jęz. angielskim i dla tego silnika nadal zaleca 5W40. W języku fińskim nawet na ich stronach nie znalazłem.
Jak dostanę taki silnik na testy, żeby sprawdzić ciśnienia oleju to odpowiem Ci jednoznacznie.
Natomiast dla zupełnie innego, prostszego silnika jakim było oplowskie 1.8 16V, zmiana oleju z 5W40 na 5W30 powodowała spadek ciśnienia oleju na rozgrzanym silniku w zależności od obrotów o wartości w przedziale 0,7-1 bar.
Czy wg Ciebie spadek ciśnienia o takie wartości w przypadku 3.2 JTS i rozrządu na łańcuchu byłby bezpieczny?
I czy przyjmując Twoje założenia, zmiana z 5W40 na 5W30 przyniesie jakiekolwiek korzyści, bez szkód dla silnika, czy jedynie mogłoby przynieść?
Nie chcę ciągnąć tego tematu, bo zaczynamy kręcić się w kółko, a zatem skonkluduję to tak, że straszenie zmianą oleju, jest całkowicie bezpodstawne, oparte li tylko na jakimś teoretyzowaniu, nie popartym żadnymi dowodami i tylko o to mi chodziło od samego początku mojego uczestnictwa w tej dyskusji - łańcuch rozrządu w silnikach JTS, to jedna wielka niewiadoma i, jak widać w wątku jego dotyczącym, to, po jakim czasie zacznie hałasować, można próbować, ewentualnie wywróżyć z fusów porannej kawy, poza tym, nie jest on smarowany pod ciśnieniem.
A gdzieś napisałem coś o smarowaniu pod ciśnieniem?
Ciśnienie ma znaczący wpływ na pracę napinaczy łańcucha i jego właściwe napięcie. Spadek ciśnienia spowoduje jego niewystarczające napięcie, a w 3.2 nie ma pompy o zmiennym wydatku, więc, to, że ciśnienie spadnie jest pewne.
Podsumowując, twierdzenie, że zmiana oleju na ten o niższej lepkości jest jest w porządku i nie zaszkodzi jest również teoretyzowaniem nie podpartym żadnymi dowodami i faktami.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
A, gdzieś napisałem, że Ty napisałeś, że jest smarowany pod ciśnieniem?
Dlatego straszenie jakimiś konsekwencjami, nie poparte żadną merytoryczną/udokumentowaną wiedzą jest bez sensu i dokładnie tego dotyczył mój wpis - jeśli się stawia jakąś tezę, to należałoby ją poprzeć dowodami, a teza postawiona przez @magila, takimi dowodami poparta nie została - tylko tyle i aż tyle, poza tym, że zabawiłeś się w jego rzecznika forumowego, nie pierwszy zresztą raz, bo on w tej kwestii nie napisał ani słowa, za to, po raz kolejny, całkowicie bezpodstawnie przypiął się do mnie, bo śmiałem, podobnie zresztą jak inny uczestnik dyskusji, zakwestionować jego tezę.
Dziwi mnie również brak Twojej aktywności w wątku, w którym twierdził, że nastawy geometrii zawieszenia, mogą być wynikiem negocjacji z pseudo mechanikiem, który nie potrafi ustawić geometrii wg danych producenta, ale do tego również już przywykłem :)
To po co to bezsensowne wtrącenie o smarowaniu ciśnieniem, skoro nikt o tym nie pisał...?
Zdecydowanie za dużo sobie dopowiadasz i masz zbyt wysokie mniemanie o sobie :) Ale do tego również już przywykłem :)
Dlaczego Cię dziwi brak mojej aktywności?
Sugerujesz, że powinienem być aktywny w każdym wątku dot. 159, czy w każdym w którym bierzesz udział Ty i magil?
Nie siedzę na tym forum 24/7, tematu o geometrii nie widziałem, ale może to i lepiej, bo potem znowu będziesz marudził, że udzielam się w każdym wątku, w którym piszesz :)
Bo to ja i tylko ja, decyduję o tym o czym piszę i czy to ma sens, Ty oczywiście możesz to oceniać, ale nic ponad to - działa to oczywiście, w obie strony :)
Ty, jak rozumiem, piszesz tylko o tym, o czym ktoś wcześniej już wspomniał - gdzieś to już czytałem i na to odpowiadałem :)
Jak każdy, masz prawo do własnej oceny, dlatego ja właśnie skorzystałem z mojego prawa do własnej oceny :)
Nic podobnego, sugeruję jedynie, że Twoja pryncypialność w sprawach oleju, nie idzie w parze z taką samą w kwestiach mających bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo, zarówno kierującego jak i innych uczestników ruchu, a to, oczywiście wyłącznie moim zdaniem, jest o niebo ważniejsze od skutków zmiany parametrów oleju - w moim Świecie nazywa się to "priorytety" :)
Nie ma potrzebny siedzenie na forum 24/7 (powinno być 24/dobę), żeby zapoznać się z poruszonymi zagadnieniami, to nie jest tak, że one nagle znikają :)
Nie wiem dlaczego, z góry zakładasz, nie znając tematu, że miałbyś inne zdanie niż ja :)
W związku z tym, że na temat wątku, napisałem wszystko co miałem do napisania, odmeldowuję się z niego :)
I to wszystko wysnułeś na podstawie tego, że nie brałem udziału w wątku o geometrii (pomijając, że go nawet nie widziałem) :)
W moim świecie nazywa się to brak chęci na pierdołowate dyskusje w każdym wątku :) Bo co byś nie pisał, to Twój wpływ na czyjeś bezpieczeństwo w tym wątku o geometrii zapewne i tak jest zerowy, więc podobnie jak i inne tematy na forum uznaję to za chwilową rozrywkę.
To nie jest też tak, że chce mi się je przeglądać :) Nie każdy ma tyle wolnego czasu na pierdoły jak wieczne siedzenie na forum :)
Czyli, z góry wiesz, czy dyskusja będzie "pierdołowata", nawet nie znając tematu - oczywiście masz do tego prawo :)
Nie, ja po prostu siedzenie i pisanie na forum, niezależnie od wątku traktuje jako rozrywkę/pierdołę :)
Ale biorąc pod uwagę jak nawolujesz do uczestnictwa w tym wątku, to zapewne dużo się tam udzielałeś, co pozwala zakładać, że dyskusja tam już jest mocno pierdołowata :)
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka