Ja zalałem fuchs i jak na razie jestem zadowolony, biegi wchodzą jak by lepiej.
Printable View
Ja zalałem fuchs i jak na razie jestem zadowolony, biegi wchodzą jak by lepiej.
W każdym ASO można kupić litrowe opakowanie tuteli.
Ostatnio kupowalem Tutele 75w85 1l w Intercarsie. Koszt chyba coś koło 56zł/1l. Po wymianie oleju mam wrażenie, że lepiej wchodzą biegi, a w szczególności dwójka- teraz nie haczy :)
Byłem wczoraj w ASO i poprosiłem o dedykowany olej do mojej skrzyni biegów (mam 2.4 200km) i dostałem Tutele 75w85. Teraz gdy zacząłem przeglądać forum widze ze do 2.4 powinno iść raczej TUTELA ZC 75 SYNTH (czyli 75w80)
Olej moge jeszcze zwrocic wiec prosze o info ;)
Tutela car matryx kupowałem ostatnio w aso za 43zł/l
No i śmieszna sprawa wyszła. Autko ma 250k km (2.4 jtdm) zrobione wiec stwierdziłem, że wymienie olej w skrzyni. Szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi jaki olej idzie do skrzyni F40.
Opini zasięgnąłem w dwóch warsztatach specjalizujących się w Alfach - jedni doradzali volvoline 75w80 MTF, a drudzy olej 75w90 (nie pytałem o producenta). Natomiast w ASO uzyskałem informacje, że według ich katalogu powinien iść Tutela 75w85 matryx - zdecydowałem się na własnie ten, więc jak widać rozpiętość dość duża ale każdy ma swoje zdanie a to porównanie zamieszczam czysto informacyjnie ;)
Śmieszna rzecz wyszła jednak podczas zmiany oleju, okazało się, że spuszczone zostało 2.9 l oleju , biorac pod uwage ze zostaje jakies 200 ml oznacza to ze bylo go ponad 3 litry czyli za duzo Oo. Olej uzupelniono w ilosci 2.3 l i...zmiana w pracy skrzyni jest dość duża (nie mam za bardzo porównania). Biegi w końcu chodzą lekko i przyjemnie, nie haczą, różnica była odczuwalna natychmiast po zmianie oleju :) niech zostanie dla potomnych :)
wg elearn masz 2,8 litra Tutela Car Matryx SAE 75W-85 API GL-4, po zlaniu zostaje wg elearn 0,2l w skrzyni.
Olej olejem, ale jest sens walić do skrzyni coś pokroju archoil'a, który teoretycznie tez tam może iść?
2.8 litra do 2.4
Pomimo przedświątecznego okresu poświęciłem godz. na wymianę oleju w skrzyni F40 (Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm Eco 170KM ).Po demontażu osłony silnika spuściłem ,,stary,, olej (klucz imbus 8), zeszło go około 2.9l ,śckiekał 30 min. Odkręciłem korek wlewowy (imbus 8, dojście z kanału bez demontowania aku), węzyk fi 10mm , mały lejek i poszedł FUCHS SINTOFLUID 75W80(w ilosci 2.6l) +Archoil AR 9100( 45ml).
O odczuciach po wymianie wkrótce.
Wygląda na to że w 2.4 skrzynie zalane są większą ilością oleju niż trzeba ??? (według eLearn)
Witam
Pytanie czy w skrzyni F40 jest korek kontrolny bo nie mogłem go nigdzie namierzyć. Czy tyko się spuszcza i wlewa nowy olej w ilości tak jak przedmówca pisał 2.6, 2.7 l.
pozdrawiam
Witam,
niema korka kontrolnego : http://www.skrzynie.com.pl/skrzynie-...l-typ-f40.html
No i poszedł w sobotę FUCHS SINTOFLUID 75W80 do skrzyni:o nie obyło się bez problemu z odkręceniem korka od wlewu:blink:, trzeba było wyjąć aku i podstawę od niego nawet musiałem wygiąć jeszcze tą podstawę:mad: co jest na stałe przymocowana do podłużnicy,potem porządnie walnąć przez przedłużkę młotkiem i dopiero poszło. Już byłem cały posrany bo najpierw spuściłem olej a dopiero potem się wziąłem za odkręcanie górnej, piszę to ku przestrodze żeby nie robić tego w tej kolejności:stop:. Najważniejsze że efekt końcowy jest taki że biegi teraz wchodzą lepiej. Wcześniej jedynka ciężko wchodziła i haczyła trójka, olej nie był jakoś ubrudzony, przebieg 175 tyś. raczej nikt wcześniej nie wymieniał go.
Ile oleju wlales po wymianie?
Wlałem około 2.7 l
http://allegro.pl/castrol-syntrans-t...816717837.html
Taki olej będzie pasował do 2.4 Q4? Na zagranicznych forach negatywnie wypowiadają się odnośnie oryginalnie lanej TUTELI.
Witam, mam pytanie odnośnie korka wlewowego i spustowego. Na weekend chciałbym wymienić olej w skrzyni, problemem jest, że oba korki mocno się zapiekły i raczej będę musiał je uszkodzić podczas wykręcania i czy taki:
http://allegro.pl/alfa-romeo-166-159...990334704.html
będzie pasował?
Ile powinno się wlać oleju do skrzyni M32? Tyle ile podaje producent czy więcej (o ile)?
U mnie 2.3-2.4l Tuteli z Archoil'em - więc tyle co fabryka. A skrzynia chodzi gładko po tym zabiegu
Panowie mam do was pytanie, jakiekolwiek odgłosy jeśli by wydawała skrzynia biegów to powinno być to słyszalne od strony kierowcy tak??
Od niedawna mam buczenie identyczne jakby łożysko w kole padło na biegu 3 przy obrotach 2000 obr/min. Ustaje jak wcisne sprzęgło, tylko że właśnie słychać to po stronie pasażera. A i moja wersja silnikowa to 1.9 8V więc skrzynia nie powinna padać ;/
A dlaczego nie powinna? Przecież w 8v tez są montowane m32.
A to skrzynia m32 nie byłą tylko w wersji 16v??
Dziś wymieniłem olej w skrzyni, zalałem tutela matryx, weszło ok 2l a zlałem ok 1.7. Korek wlewowy się nie odkrecil więc poszła pompka w ruch i przez kontrolny. Ewidentna poprawa, nie haczy 2i3 a jedynka wchodzi gładko. Przebieg 128tys a olej wyglądał takZałącznik 161896
Napewno nie jest gorzej, dodałem więcej ( 70 ml, tyle zostało z 250ml buteleczki wcześniej dodane do Amsoil)
tak trochę budzetowo....
Dodano po 16 minutes:
,,stary,,olej wyglądał nienajgorzej(przebieg ~140kkm),nawet po jakimś czasie niebyło osadów
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=161916&stc=1
W mojej F40 też wymieniłem olej, po około 34 tys. przebiegu od nowego.
Zeszło równo 3 l., wlałem Motul Gear 300, 2,5 l.
Zlany olej miał kolor czerwony i był krystalicznie czysty, bez jakichkolwiek osadów, opiłków.
Po wymianie skrzynia pracuje lżej ale dopiero po dobrym rozgrzaniu.
Pracuje też zauważalnie ciszej, tzn. nie szumi tak jak na oryginalnym oleju.
Odnośnie ilości: do skrzyni F40 są podawane różne ilości, przez różnych producentów, w różnym czasie. Trudno się w tym połapać.
Alfa zaleca najmniej, niecałe 2 litry, Lancia najwięcej, ponad 3 litry, FIAT i Opel, są po środku ale do 2010/11 roku FIAT zalecał coś około 3 litrów (z pamięci piszę).
Naprawdę można się w tym pogubić.
Najbardziej temat rozpracowali fani Opla Insigni.
W Niemczech była jakaś afera z tymi skrzyniami, haczyły biegi i Opel zalecił lanie 2,4 l. (początkowo było też około 3 litrów).
FIAT po roku 2011 zaleca do tej skrzyni tylko niecałe 1,9 l.
Więc o co tu chodzi, nie wiadomo (przy założeniu, że pojemność skrzyni od początku jej produkcji się nie zmieniła).
A jaki powinien powinien być kolor oleju w skrzyni? Wczoraj sprawdziłem i u mnie jest koloru czerwonego, i teraz nie wiem czy tak ma być czy jest jakieś gówno zalane. Już zamówiłem FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80, po świętach wymianka :D
Tutela jest taka mniej więcej różowa.
Ciemno różowawa , na moim zdjeciu butelka po prawej ,jeszcze trochę spieniony,prawie prosto z F40
witam mam pytanko co byście polecili do AR 159 1.9 16V oczywiscie skrzynia M32 :)
1.
FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80
2.
FUCHS TITAN SINTOPOID 75W85
Wiem ze to sa bardzo podobne oleje w sumie prawie identyczne ale chcial bym wymienic juz na dniach i zastanawiam sie który lepszy by był...75W85 jest dedykowany w 100% do alfy ale......
skrzynie.com.pl sugerują sintofluid, taki też wlałem ;-)