No i śmieszna sprawa wyszła. Autko ma 250k km (2.4 jtdm) zrobione wiec stwierdziłem, że wymienie olej w skrzyni. Szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi jaki olej idzie do skrzyni F40.
Opini zasięgnąłem w dwóch warsztatach specjalizujących się w Alfach - jedni doradzali volvoline 75w80 MTF, a drudzy olej 75w90 (nie pytałem o producenta). Natomiast w ASO uzyskałem informacje, że według ich katalogu powinien iść Tutela 75w85 matryx - zdecydowałem się na własnie ten, więc jak widać rozpiętość dość duża ale każdy ma swoje zdanie a to porównanie zamieszczam czysto informacyjnie
Śmieszna rzecz wyszła jednak podczas zmiany oleju, okazało się, że spuszczone zostało 2.9 l oleju , biorac pod uwage ze zostaje jakies 200 ml oznacza to ze bylo go ponad 3 litry czyli za duzo Oo. Olej uzupelniono w ilosci 2.3 l i...zmiana w pracy skrzyni jest dość duża (nie mam za bardzo porównania). Biegi w końcu chodzą lekko i przyjemnie, nie haczą, różnica była odczuwalna natychmiast po zmianie oleju

niech zostanie dla potomnych