Nie chodzi o to czy się zgadzam czy nie ,tylko o Twoje stwierdzenie ,,śmiesznie małe kółka ".Tak jak pisałem kwestia gustu ,jednemu podoba się auto na 15 ,drugi preferuje 21 cali.
Printable View
Nie chodzi o to czy się zgadzam czy nie ,tylko o Twoje stwierdzenie ,,śmiesznie małe kółka ".Tak jak pisałem kwestia gustu ,jednemu podoba się auto na 15 ,drugi preferuje 21 cali.
Zamówiłem do swojej 9 opony w rozmiarze 225/40R18 o indeksie nośności 92Y XL. Tak się zastanawiam czy nie strzeliłem sobie w kolano z tak niskim indeksem. Co o tym myślicie??
Raczej z rozmiarem.
A moze zrobicie fotki aut z boku 225/45/17 oraz 225/50/17 i zobaczymy jak wygladaja?
Oprocz wygladu, co do kwestii praktycznych: jezdzi ktos z profilem 45 na Eibachach ?
Jeśli masz seryjne zawieszenie to będzie trochę dziwnie wyglądała.
Miałem dwa lata ten rozmiar z tym indexem. Nie jest katalogowo ale wystarczająco. 92 to 630 kg na oponę. Teoretycznie do auta o wadzę do 2500 kg.
Opona 225/40 R18 ma praktycznie taką samą średnicę jak 205/55 R16, którą Alfa wsadzała też fabrycznie.
Inna kwestia o której każdy piszę to duża szpara w nadkolu szczególnie na seryjnym zawieszeniu i nisko zawieszony samochód, dlatego sprzedałem ten rozmiar i kupiłem jak ma być 235/45 R18.
TI: 235/19/40. Na Eibachach.
Jezdzi ktos na 235/45 r17?
Jak wrazenia? I moze jakas fotka z profilu ;-)
Dzieki!
no to moja wyglada tak
Falken Azu-cos tam 235/40 R19
Załącznik 244469
Załącznik 244470
Załącznik 244471
Od zimowek Nokian R17 jest... ciszej, wygodniej, zdecydowanie ladniej, i... lepiej przez duze L.
Czy ma ktoś doświadczenie przy zmianie indeksu prędkości opony na większą? Uparłem się na Dunlopa, koniecznie z rantem. W moim zasięgu finansowym są Dunlop SPORT MAXX RT. Zalezy mi na tym by była dość cicha i dobrze trzymała na mokrym, może się szybko zużywać. Rozmiar popularny czyli 205/55-16. W tym problem, że niemal wszędzie są te Dunlopy z roku 2016 a to już trochę starawa jak za nową. Znalazłem w ciekawej cenie z roku 2018 tyle, że indeks prędkości jest Y, Alfa przewiduje dla mojego silnika V a dla 2.0 W. Czy po założeniu opony z indeksem Y bardzo poczuję różnicę w stosunku do tych niższych indeksów? Jeżdzę raczej spokojnie (choć czasami lubię przedmuchać turbinę), omijam dziury, mam niższe sprężyny (delikatniej twardsze od Eibachów). Zastanawiam się jeszcze nad Fulda ecocontrol, HANKOOK VENTUS S 1 EVO K 107 (mało znane w PL) czy Goodyear Efficientgrip ale te już są nieprodukowane (jest odmiana Performace i bez rantu) i pozostały ostatki z zeszłego roku, w dodatku jakieś dziwne odmiany.
Ale indeks predkosci Y to jest 300km/h ;) V 240, W 270.
Ojciec w Cromie 1.9 JTDm ma założone Dunlop Sport Maxx RT 205/55 R16, jeśli chodzi o trwałość to dość szybko się ścierają ale fajnie się na nich jeździ.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/04/395.jpg
No cóż, mogłoby być lepiej. Ale koniec końców nie uważam aby była to tragedia :)
Jaki profil opony polecacie na 18 cali? Zastanawiam się nad 45 lub 50.
obniżoy zawias uratował sprawę, całkiem OK to wygląda, nie spodziewałem się. MOże też wzrór felgi, do tego wydaje mi się że masz chyba jakieś mniejsze ET albo dystanse i koło wygląda dobrze. Tylko do czego te płetwy na bagażniku i nad szybą Ci potrzebne? Końcówkę wydechu tez byś bardziej trochę schował, widać rurę i za bardzo wystaje IMHO.
- - - Updated - - -
50 to za duży, 45 jest OK, a na zdjęciu wyżej masz 40 i to jeszcze z węższą oponą.
Spoilerek nad szybą bardzo fajny.
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 - warto? preferuje opony o nieco bardziej sportowym charakterze
W takim stanie kupiłem Bellę. Nie ukrywam, że lotki nad szybą chciałbym się pozbyć ale jeszcze nie wiem czy da radę to zrobić bez uszkodzenia uszczelki szyby. Zawias podobno był obniżony tylko z przodu, a tył to seria. Nie wiem ile w tym prawdy i też nie wiem jak to sprawdzić w prosty sposób. Oznaczeń na sprężynach nie doszukałem się.
ten naleśnik z klapy faktycznie nie pasuje, ale ten spojlerek z nad szyby wygląda naprawdę fajnie :)
Chce kupić opony letnie. Zastanawiam się nad 225/45 R 18 czy 235/45 R18. Na których będzie lepszy komfort ( najbardziej mi na tym zależy)?
Konia z rzędem temu kto serio poczuje różnice inną niż placebo między tymi rozmiarami. Fabryka zaleca 235 i tego bym się trzymał.
Ktoś jeździ na 18" Dębica Presto? Warto kupić opony tego segmentu do 159? ;)
Ja wrzuciłem wczoraj Dębica Presto UHP2 r17 225/50 98y. Pierwsze wrażenia pozytywne. Nie zauważyłem, zeby odstawały od Goodyear Excellence, na których jeździłem ostatnie 4 lata. Zobaczymy jak dadzą radę na mokrym i jak sie bedą zużywać [emoji4]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dzięki Panowie. Zatem wybór pada na Presto :-)
Długo sie nowymi oponami nie nacieszyłem. Dziś wbiło mi sie jakaś spinka/zszywka i tymczasowo załatwiłem to wizyta na wulkanizacji 24h, gdzie naprawili to tak zwanym kołkiem (o zgrozo moja mała dziurkę brutalnie rozwiercili do dużo większej, by ten kołek wbić). Nie ufam takiej "naprawie", wiec wypadałoby zamówić nowa oponę. Tutaj zagwozdka: Jeżeli na nowym komplecie zrobiłem kilkaset kilometrow, to chyba nie muszę zmieniać obu opon? Wiem ze powinno wymieniać sie parami, ale kilkaset kilometrow to chyba nie tak istotna roznica...? Myśle, ze to lepsze rozwiazanie niz "kołek". Myle sie?http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/06/161.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/06/162.jpg
Generalnie naprawa w sposób powszechnie stosowany i w miejscu umożliwiającym taka naprawę, ja bym jeździł. Bok opony przenosi największe obciążenia i jego uszkodzeń się nie naprawia.
Ale jeśli nie czujesz się pewnie to jak najbardziej wymieniaj jedną.
Dzięki. Ciekawa sprawa jest to, ze o kołkowaniu piszą głownie na forach motocyklowych (i wielu motocyklistów z tego zabiegu korzysta). Tam przełożenie opony na bezpieczeństwo powinno byc większe, wiec wielość osób stosujących to rozwiazanie jest dość ciekawa. To duży kontrast do podejścia na przykład w Niemczech, gdzie wulkanizatorzy nie podejmują sie w ogóle tego typu napraw.
Też bym nie chciał jeździć na takiej gumie i też myślę że spokojnie wymieniaj jedną. Najwyżej jeśli to przód, to przełóż sobie z tyłu koło, a nowe załóż na tył (jeśli jest jakaś różnica po tych kilkuset km, to na tyle będzie mniej odczuwalna) - aczkolwiek nie wydaje mi się żeby to był jakiś mus
Całe szczęście to tył [emoji4]
Dla pewności podjechałem jeszcze do zakładu, w którym kupowałem te opony z sugestia, ze jestem skłonny kupić nowa, jeżeli potrzeba. Obejrzeli i powiedzieli, ze mozna jeździć. W sumie chyba mogę im zaufać, bo w końcu byłem gotów na kupno nowej opony od nich a oni sami stwierdzili, ze nie jest to konieczne.
Nie jedną i nie dwie opony miałem zakołkowane np. po gwoździu i nigdy potem nie było żadnych z tym problemów. Pod warunkiem, że po fakcie koło zostanie dobrze wyważone, to będzie jak nowe. Otwór się powiększa, żeby był równy, miał odpowiednie krawędzie i miał rozmiar stosowny do rozmiaru kołka, więc wygląda to drastycznie jak wbijają coś jeszcze większego, ale metoda jest prosta i skuteczna.