Napisz do Weloo. http://www.forum.alfaholicy.org/uzytkownik/2321.html
Printable View
Napisz do Weloo. http://www.forum.alfaholicy.org/uzytkownik/2321.html
Pytanie do ludzi znających temat. Podniosłem dawki rozruchowe w swojej 147 jtd 16v cf4 bo długo kręciła. Dawki zostały podniesione około 30% na ciepłym oraz zimnym silniku. Niby wszystko ok, auto ładnie odpala, jest duża poprawa. Jednak został jeden babol. Auto trzymam w garażu gdzie zawsze panuje około +15 stopni, po podniesieniu dawek na zimnym silniku(postój nocny) mimo sporej dodatniej temperatury grzeją świece żarowe. Wcześniej kontrolna gasła niemalże od razu po przekręceniu zapłonu a teraz świece grzeją się około 7 sekund, czyli dość długo. I tutaj pytanie, olać temat czy jednak coś z tym zrobić. Świece dostaną po tyłku bo włączają się dużo częściej. Facet, który podnosił mi dawki tłumaczy, że świece włącza sterownik, który widzi większą dawkę paliwa. Ma to w ogóle sens czy po prostu coś jest zmaszczone?
@sdero pytałem go o to, twierdzi, że nie zwiększał czasu grzania świec. Czyli wychodzi jednak na to, że musiał to zrobić bo jedno nie ma nic wspólnego z drugim?
Witam serdecznie.
Ogarnia ktos na Śląsku zwiekszenie dawki startowej?silniczek 2.4 JTDm 210km Bo swiece nowe rozrusznik tez a przy mrozach rano bieda z nedza za 4 razem jak zaskoczy Niunia to jest dobrze i tak kulawo jakby na 2-3 cylindry. W garazu od strzala ale trz troche kuleje. Moze zwiekszenie dawki startowej cos zmieni. Jakies propo?
Pozdrawiam
Najpierw sprawdź inne parametry, bo może coś innego niedomaga. Sprawdziłbym uszczelkę pod główicą i samą głowicę (czy nie przedostaje się olej do płynu chłodniczego), wtryski, przepustnicę, EGR, kompresje na cylindrach. Jak wszystko jest ok, to dopiero zwiększyłbym dawkę startową.
Uszczelka ok nie mam mieszanki ze tak powiem olejowo plynnej. Z reszta trosKe gorZej bo nie mam zabardzo jak spr. Kompresje sobie zmierze mam nadzieje ze bedzie git. Bo tak juz potem alfa ciagnie ladnie. Ale teranne odpalanie boli ojj boli. Posprawdzam jesCze przelewy i reszteco bez kompa. A jestem na etapie kupienia jakiegos kabla program zeby podstawy sprawdzac itp tylko jeszcze nie wiem jaki.
Ale przeczyść też EGR i przepustnicę, nic to nie kosztuje a może tu będzie problem. To, że Alfa ciągnie ładnie to normalne, przy takiej mocy i momencie nawet jak coś jest niesprawne to możesz na razie nie odczuć tego.
Masz racje tak tez zrobie. Dawno nie bawilem sie dislem juz zapomnialem o takich rzeczach. Moze uda sie mi go jakos wyczyścić wzglednie. Bo mow jak w garazu to chwyci za pierwsYm ale kuleje ciut a na dworze tragedia. Chwyta prawie gasnie i tak kilka razy. Bede ja robil puki zimno.