Strona 59 z 135 PierwszyPierwszy ... 9495051525354555657585960616263646566676869109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 1341

Temat: JTDm - Ciężko pali na nierozgrzanym silniku

Użytkownik Znawca Avatar Zenonzlasu
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Były: AR 156 JTD, AR 156 1.8 TS 144 KM | Zostało Reno, PT Cruiser i Lancia Thesis .

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 1.9 8V JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał maciek 2 Zobacz post
    witam jest ktos z podkarpacia kto by zwiększył dawki startowe w mojej alfie motor 1.9jtd 8v,jestem tu nowy
    Tak. Kazdy warsztat, ktory ma w nazwie chipowanie, tuning, modyfikacja map itp.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Pytanie do ludzi znających temat. Podniosłem dawki rozruchowe w swojej 147 jtd 16v cf4 bo długo kręciła. Dawki zostały podniesione około 30% na ciepłym oraz zimnym silniku. Niby wszystko ok, auto ładnie odpala, jest duża poprawa. Jednak został jeden babol. Auto trzymam w garażu gdzie zawsze panuje około +15 stopni, po podniesieniu dawek na zimnym silniku(postój nocny) mimo sporej dodatniej temperatury grzeją świece żarowe. Wcześniej kontrolna gasła niemalże od razu po przekręceniu zapłonu a teraz świece grzeją się około 7 sekund, czyli dość długo. I tutaj pytanie, olać temat czy jednak coś z tym zrobić. Świece dostaną po tyłku bo włączają się dużo częściej. Facet, który podnosił mi dawki tłumaczy, że świece włącza sterownik, który widzi większą dawkę paliwa. Ma to w ogóle sens czy po prostu coś jest zmaszczone?

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał No name Zobacz post
    Facet, który podnosił mi dawki tłumaczy, że świece włącza sterownik, który widzi większą dawkę paliwa. Ma to w ogóle sens czy po prostu coś jest zmaszczone?
    Pierdoły...
    Podniesienie dawek nie ma żadnego wpływu na grzanie świec.
    Jeśli wydłużył czas grzania świec, to licz się z ich częstą wymianą.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Xed Zobacz post
    Tak. Kazdy warsztat, ktory ma w nazwie chipowanie, tuning, modyfikacja map itp.
    Tylko, że Weloo zrobi to jak należy.... a różnie z tym bywa...
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

@sdero pytałem go o to, twierdzi, że nie zwiększał czasu grzania świec. Czyli wychodzi jednak na to, że musiał to zrobić bo jedno nie ma nic wspólnego z drugim?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 , 2.4 JTDm 210 KM

Domyślnie

Witam serdecznie.
    Ogarnia ktos na Śląsku zwiekszenie dawki startowej?silniczek 2.4 JTDm 210km Bo swiece nowe rozrusznik tez a przy mrozach rano bieda z nedza za 4 razem jak zaskoczy Niunia to jest dobrze i tak kulawo jakby na 2-3 cylindry. W garazu od strzala ale trz troche kuleje. Moze zwiekszenie dawki startowej cos zmieni. Jakies propo?
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Młody Tychy ; 30-01-2017 o 10:41 Powód: Dodanie szczegółów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Najpierw sprawdź inne parametry, bo może coś innego niedomaga. Sprawdziłbym uszczelkę pod główicą i samą głowicę (czy nie przedostaje się olej do płynu chłodniczego), wtryski, przepustnicę, EGR, kompresje na cylindrach. Jak wszystko jest ok, to dopiero zwiększyłbym dawkę startową.

Auto

Domyślnie

Uszczelka ok nie mam mieszanki ze tak powiem olejowo plynnej. Z reszta trosKe gorZej bo nie mam zabardzo jak spr. Kompresje sobie zmierze mam nadzieje ze bedzie git. Bo tak juz potem alfa ciagnie ladnie. Ale teranne odpalanie boli ojj boli. Posprawdzam jesCze przelewy i reszteco bez kompa. A jestem na etapie kupienia jakiegos kabla program zeby podstawy sprawdzac itp tylko jeszcze nie wiem jaki.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Ale przeczyść też EGR i przepustnicę, nic to nie kosztuje a może tu będzie problem. To, że Alfa ciągnie ładnie to normalne, przy takiej mocy i momencie nawet jak coś jest niesprawne to możesz na razie nie odczuć tego.

Auto

Domyślnie

Masz racje tak tez zrobie. Dawno nie bawilem sie dislem juz zapomnialem o takich rzeczach. Moze uda sie mi go jakos wyczyścić wzglednie. Bo mow jak w garazu to chwyci za pierwsYm ale kuleje ciut a na dworze tragedia. Chwyta prawie gasnie i tak kilka razy. Bede ja robil puki zimno.