Jeszcze nie wiem jaki :D To zależy jakie okażą się ceny :) Te 195/55 brzmi ciekawie ;) ale 65 to może byłby już problem przy załadowanym aucie? Jak to widzisz?
Jeszcze nie wiem jaki :D To zależy jakie okażą się ceny :) Te 195/55 brzmi ciekawie ;) ale 65 to może byłby już problem przy załadowanym aucie? Jak to widzisz?
Jeżeli nie chcesz mieć problemów z dostępnością to 205/55 - balon duży, opony zarówno nowe jak i używane dostaniesz od ręki.
Z 65 to już może być problem z za wysokim profilem. Pomiędzy nimi masz wspomniany przeze mnie 205/55.
....
- - - Updated - - -
W sumie o tym nie pomyślałem ze system będzie głupiał , mam na pewno ASR a co jeszcze to nie wiem bo po prostu się na tym nie znam.
Czyli kupię taki rozmiar jak był i chyba te goodyear F1 , może ze macie jakieś inne faje oponki sprawdzone z choinką :)
Od razu zapytam czy ktoś zna jakiś sprawdzony sposób na te obtłukiwane nadkola ( jakaś taśma, specjalna farba ? )
Panowie proszę o radę. Kupiłem felgę 17 ET 35 szerokość 7,5 cala są to telefony GTA. Teraz przyszedł czas na opony. Najchętniej kupiłbym 215/45 jednak boję się że mogą obcierać o błotnik więc moze 205/50? Jeśli chodzi o zawias to jest seria ale pewnie wskocza póki co same sprężyny - 30 mm. Ma ktoś jakies doświadczenia z felga et 35 i oponą 215 w alfie 147? Przyciera czy nie przyciera?
Obcierać o błotnik? No coś Ty. Ja mam GTA na 215/45/17 i nic nie obciera. Z tyłu miałem 235/45/17 i też nie tarło- ale testowałem bez obciążenia, czyli nie wiozłem nikogo z tyłu. Z przodu miałem 225/45/17 i też było ok. ET takie same.
Proxim ale on ma 147 a tam z błotnikami troche inaczej sprawy się mają . Pytaj Miho wyrocznie Drift-r'a albo Omena/ Wheelerwasp'a bo to nasi forumowi tjunerzy:D od 147.
Dobre...
Mam u siebie 7,5" z ET35 i oponami 215/45 (przy -30mm) i jest to moim zdaniem najrozsądniejsze połączenie do 147. Nawet przy zapakowanym aucie nic nie przyciera a i całkiem przyzwoicie wypełniają nadkola. Koła nie chowają się w nadkola tak jak w przypadku standardowych 17" felg do 147 a i nie powodują problemów.
Tak to wygląda u mnie:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...4&d=1351376464
U mnie przy identycznej feldze, oponach 225/35/18, seryjnym zawiasie i trzech gościach z tyłu (każdy po 80-90kg) nic nie tarło nawet na dziurach - aż byłem w szoku. Teraz założyłem 225/40, bo tamte dziwnie przyciągały gwoździe :P Przetestowane na razie z dwoma dziewczynami i jednym facetem z tyłu i też zero tarcia. Wniosek taki, że na przyszły sezon trzeba będzie ładować 19'' ^^
To nieźle. Dobrze, że nieczęsto kogoś wożę z tyłu
Dzięki chłopaki za przydatne informacje,a zwłaszcza drift-r /owi za zalączone do tego obrazki. Myśle że się przekonałaem do opony 215 btw 205 pewnie śmiesznie by wyglądała na takiej feldze;)
no u mnie 225/40/18 ET35, zawieszenie seria i z tyłu 2 osoby i dzik w bagażniku i bałem się jechać wiecej jak 50km/h bo na nierównościach cały czas obcierało delikatnie.... jak jeżdżę sam to nie ma problemu :D
Czyli wychodzi na to, że u mnie zawieszenie to nie seria. Bo niemożliwe, żeby była aż taka różnica.
Ja napisze poraz 100tny ,że nieważne jaki zawias bo szerokość felgi i opony jest szerokością , wachacze są tej samej długośći itp . Wiadomo ,że jak już ma obcierać to przytrze prędzej na niskim ( wyłączając gwint z regulacją twardości ) . Powodem przycierki z tyłu jest te plastikowe nadkole ( one od krawędzi błotnika ni idzie wybrzuszone do góry tylko kawałek jest płaskie ) . Jak w BMW E36 założyłem 9,5 cala szerokie felgi na glebie to jak mi obcierało o błotnik to na boku opony były ślady a w Alfie przycierka jest od góry . Jakbyście wyciągneli ten plastik to by szło założyć na 18/8 Et35 pewnie i 235 albo i może 9 cali na lekkim naciągu . PS . A tak prywatnie dodam ,że dla mnie lepiej wygląda opona 205 na 8 calach niż 225 . 225 wygląda "standardowo" a 205 tunersko . Ja wole szeroką fele na naciągu która pięknie leży na aucie i da się na niej jezdzić niż wąską na kapciu 235 co ani nie wygląda a dodatkowo obciera . Po to tunerzy wymyslili naciag żeby upchać dobre koło w aucie a nie jezdzić na balonach . Dla przykładu Golf 2 na naciągu o bezZałącznik 94373Załącznik 94374
ja kiedyś na Probka mojego naciągnąłem fajne laczi :D felgi 16" ale nie pamietam czy 7 czy 7,5 cala... ale założyłem opony 225/50/16 i wyglądało baloniasto troszkę :D ale za to jakie tarcie było :DZałącznik 94377Załącznik 94378Załącznik 94379
ale autko z tyłu się prezentowało na takich szerokich balonach :D z boku gorzej :P
Tu się nie zgodzę. Jeżeli piszemy o identycznych parametrach (czyt. szerokości felgi i opony), to zawieszenie MA znaczenie. Masz tego świetny przykład, patrząc na mój przypadek, a np. kolegi pytlar. Nie zgodzę się też, że prędzej przytrze na niskim, bo jeżeli mam miękkie, seryjne zawieszenie, to prawdopodobieństwo dobicia na nierówności jest większe, niż w przypadku zawieszenia niższego (czyt. twardszego).
Ja w swoim E36 miałem 8 calowe BBS-y RC na oponkach 205/40 i wyglądało to ślicznie. I oczywiście teraz wolałbym kupić do alfy również jakieś 205-ki, ale kupując używki nie miałem w tym rozmiarze za bardzo wyboru...
wystarczy się zastanowić jak tak naciągnięta opona pracuje z podłożem:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...013/04/375.jpg
Skręcanie, hamowanie, wytrzymałość opony... nie ma żadnych zalet takiego układu opona-felga
zaleta jest jedna - ktoś się cieszy że wygląda fajnie ( wg niego i pewnie jego kumpli )
a reszta ?
a reszta nie ważna - ważne że jedzie taki przed tobą 20km/h i jeszcze se strzeli wlepkę " nie trąb bo jadę na glebie" i ty cierpisz bo on ma lans ...
Chyba zakładając, że opona byłaby z drewna. Nawet XL i RoF nie zachowują się tak jak na rysunku oznaczonym jako prawidłowo. Drugi rysunek też nie oddaje zachowania opony.
Na jakim naciągu - układzie felga + opona jeździłeś by stwierdzić, obniżenie parametrów skręcania a przede wszystkim hamowania?
Urban legend.
niestety nie - chciałbym żeby tak było ale nie zawsze jest
doświadczane wielokrotnie niestety i nie tylko przeze mnie
żeby chociaż na nieco gorszej drodze zjechał lekko na bok - ale gdzie tam - on sie toczy na glebie i już i jest pan a ty na marnej 225/40/18" na alu 8J jesteś pajac dla niego i tyle
ale nie oceniam wszystkich - piszę o przykładach ( jednostkowych , naście ) niestety z własnego doświadczenia
byłem pewien, że nie muszę pisać, że rysunek jest schematyczny, ale pokazuje pracę opony z podłożem. Opona jest tak zaprojektowana przez producenta, żeby pracować jak największą powierzchnią bieżnika w sposób RÓWNOMIERNY. Przy naciągu takiej równomierności nie ma. Obciążone są krawędzie bieżnika, odciążony jest środek. O zaburzonej pracy (czy raczej sztywności) ścianek bocznych też nie można mówić.
Nie potrzebuję wkładać ręki do ognia, żeby stwierdzić że się poparzę ;) Poza tym wolę jeździć szybko, niż tylko tak wyglądać
Wystarczyło schemat objaśnić - przejaskrawione do granic możliwości i wszystko byłoby jasne. A przykładu z ogniem można było się spodziewać, jednak argumentu w dyskusji nie stanowi.
Jaki błąd? To Ty pytasz się czy będzie różnica - w poście nr 2338 (ja tam absolutnie nie pisałem jeszcze nic o naciągu! - naciąg to jedna ze składowych pogorszenia właściwości jezdnych i wytrzymałości opony)
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ml#post1174193
No nie oszukujmy się koledzy, ale naciąg na 100% nie poprawi właściwości jezdnych, a jedynie może je pogorszyć (nie mówię że odrazu musi, zależy od stopnia naciągu) w mniejszym lub większym stopniu.
Nie rozumie po co ta gadka a raczej sprzeczka . Ani Bocka ani MarkaM nikt nie zmusza do "lansu" . Jedni lubią balony i wąskotorówki ja wole niski profil i szerokie koło na glebie ( mam nawyki z german stylu i tego się nigdy nie wypre ) . Co do tematu jazdy na glebie i 20km/h - Tak Bociek -jak ja jade w niektóre rejony też jadę 20km/h i nie dziwie się tobie ,że lubisz "komfortowe zestawienie" bo ja jeżdże na codzień po Dąbrowie Górniczej i rzeczywiscie u was to 205/60/15 to już powinien być niski profil bo po gorszych drogach jak ma Dąbrowa nie jezdziłem nigdzie indziej . No Kraków się zbliża miejscami do pułapu Dąbrowy . I tu nie pisze złośliwie tylko szczerze. Nawet "1-ka" dwupasmowa wygląda jak ser na wysokosci Sosnowiec-Dąbrowa. Ale na szczęscie Alfe obecnie mam na weekendy i nie przeszkadza mi ,że wyzwaniem jest "leżący policjant" , lelo mnie czy podjade pod krawężnik czy na koleinach będę pływał.Ja natomiast mam radoche nawet z patrzenia na swoje auto . Całe życie jednym jezdzić nie będe więc staram się by każde nie było "zwyczajne" . Nie róbcie z tematu "wojny północ-południe" bo nie taki jest zamiar. Jedni są wzrokowcami drudzy praktycznymi użytkownikami . Ja wiem ,że środowisko Alfoholików w temacie tuningu jest ostro okrojone ale pozwólcie ludzią jezdzić jak chcą . Dla przykładu : Proxim też jezdził nisko ale ,ze jego "otoczenie" nie sprzyja a kolo dużo bryka autem to wskoczył na serie a obecnie zakłada wyższego niż miał -sportpacka .
PS. Drift-r czy ty masz depresje z powodu wysokości twojego auta??? Albo ty Wheelerwasp??? Omen??? ... Ja tam nie mam z tym problemu . I cieszy mnie fakt ,że auto w cenie roweru górskiego potrafi przyciągnąć wzrok .
Także jeszcze raz pokojowo - jedni mają na codzień , drudzy do kościoła . Więc przekrzykiwanie się między tunerami a normalnymi użytkownikami mija się z celem .
Ludziom - om - liczba mnoga
I wracajac do cytatu - pozwolcie jak chca - a ja chcialbym chociaz te 40km/h ale ten lansik na glebie i kondomem na feldze co to sobie robi przejazd po dzielni mi nie pozwala :-(
Ja tam przezyje jakos
Ale
Rob co chcesz i co lubisz ale tak by inni tez mieli taka mozliwosc
...
A co do drog - jakos marnie widze narzekanie na dg mieszkanca bytomia o rownie "pieknych" drogach :p
I ludzie zrozumcie wkońcu - Naciągu nikt nie robi z oszczędności bo nie stać go na szeroką gume . Żeby schować szeroką felgę w nadkole to taki zabieg jest konieczny żeby nie było obcierki . Dobre koło to podstawa w optycznym tuningu . I to nie jest jakaś nowość ,że ludzie naciągają gume na szeroką felge i wageniarze i hondziarze i inni slusarze to robią i nikogo nie obchodzi z nich jakie to ma negatywne skutki bo albo wóz albo przewóz . Dla większości z was felga 8 cali to jakiś wyczyn - przynajmniej u nas na forum a jej nawet nie można nazwać szeroką . 9 cali to ja w Punto miałem , 11 cali w W124 , 10,5 cala E34 , 9,5 cala w E36 ( a nawet 10 cali RH przy ostrym naciągu i sklepanych rantach ) .
Sorry za literówke . Ale Bociek problemem nie są niskie samochody ale stan dróg . Ja na A4 zamykam licznik i gleba mi nie przeszkadza ( chociaż kolega Vageniarz twierdzi ,że i tak mam terenowy samochód przy jego Golfie 2 ) . Co do dróg to faktycznie Bytom też rewelki nie ma ale ja tylko raz byłem Alfą w Dąbrowie i więcej się nie odważe:) Piłsudskiego przynajmniej w razie powodzi wode z miasta koleinami będzie odprowadzać heheh . Sie nie obrażaj :P . Stan dróg mamy jaki mamy ale ludzi to nie zniechęca do modzenia przy autach . Tylko ,że u nas te auta bywają "show car-ami " a w reichu mogą być użytkowane na codzien .
- - - Updated - - -
Wsadziłem w inny temat ale wsadze i tu bo poza fajnym kołem bajeczna gleba , która bez naciągu:) nie miała by racji bytu . Pewnie i wyszarpane plastikowe nadkola i może "air" ale fura bez progów sportpacka wygląda przekozackoZałącznik 94447
Nazar: tuning to poprawianie a nie okaleczanie samochodu!
wiec...na aucie wylądowały aluski z letnimi oponkami,furka wymyta wiec mozna sie pochwalic felga asso opona yokohama parada 225/35/18 i wyglada to tak ale juz widze ze musze zainwestowac w zawieszenie gwintowane zeby efekt był zadowalający :) Załącznik 94548Załącznik 94549Załącznik 94550