Tego nie słuchaj. Specyfiki sobie odpuść, prawdopodobnie turbina puszcza ci olej i stąd kopcenie.
Printable View
Właśnie, to raczej na pewno zła mieszanka. Czyścidła mogą pomóc, nie muszą. Raczej nie zaszkodzą. Mi pomogły, Ale już nie dymi nawet przy ostrym deptaniu, a jak ją kupiłem to potrafiła zakopcić. Co prawda wyleczył mnie Motul i LM (nie wiem który, stawiam na Motula) a nie Archoil, ale AR też pewnie pomoże. Jak zalanie dwóch-trzech baków czyścidła nie pomoże to już tylko mechaniczne sprawdzanie.
I nie słuchaj, że diesel musi kopcić. To tak jak z TSem który podobno musi pić olej. Sprawny nie kopci. Mój nie ma DPFa, ma zaślepiony EGR i nie ma katalizatorra - a nie kopci nawet jak się gniecie pedał gazu w podłogę. Mam inne problemy, ale dymić akurat nie dymi.
No to ja już nie wiem. Znalazłem zdjęcie testu przelewowego i wygląda tak:
Załącznik 214266
Nie mogę znaleźć tylko logów mas powietrza, ale były dobre..
Myślałem, że może wystarczy wyczyścić silnik, ale jeżeli byłby zasyfiony mułem to chyba wystarczyło by kilka gwałtownych depnęć żeby syf wyleciał? Bo jeżeli wyczyszcze silnik, a on znowu się zapaskudzi to to chyba mija się z celem.. Przed wymianą i zrbieniem płukanki musiałbym nareszcie zdiagnozować te kopcenie, tylko nie mam już pomysłów. Pompa cr była wymieniana i nic.
No i gdyby brał olej dym nie bylby czarny, zrobiłem prawie 10 tys km, a oleju nie zabrała nic...
Czarny dym nie ma nic wspólnego z braniem oleju. To niedopalone paliwo.
Mówiłeś, że posprawdzałeś wszystko. Ja bym jeszcze raz dokladnie sprawdził dolot razem z ic. Na oko może wydawać sie ok, a jak sie napompuję puszcza...
No to pewnie wtryskiwacze. Próba przelewowa wskaże ten uszkodzony, a jeśli niedomagają wszystkie (leją lub są zapchane) to tego się nie dowiesz. Prędzej w serwisie Bosch jak wrzucą je na maszynę.