Kolego pogłośnij radio - skrzypienie to nie usterka
Printable View
Kolego pogłośnij radio - skrzypienie to nie usterka
No ciekawe stwierdzenie Maciek-156, Kolego a czy wymieniali ci wahacze na po zmianowe, czy przed zmianowe?
Tylko mi nie mówcie, że znowu były zmiany wahaczy... Ja rozumiem, że w 156 mogły nie wyjść, i że w 147 też nie było do końca idealnie, ale żeby jeszcze w Giulietcie trzeba było poprawiać, to już lekka kpina... Ale cóż, w 75 De Dion też skrzypi, więc ta marka już tak ma chyba :D.
A kiedy ta zmiana wahaczy nastąpiła. Ja mam auto z końcówki 2011 na pierwszych śpiących im zimnej tym bardziej skrzypi, pózniej jest cisza.
Stwierdzenie jak najbardziej adekwatne do tego co było wymieniane:
Ta długa lista świadczy albo o niekompetencji serwisu albo "hipochondrii" użytkownika. Hałasuje albo przód albo tył, albo lewa albo prawa strona - to można jednoznacznie stwierdzic (szczególnie niby rzeczoznawca), a wymiana przekładni kierowniczej i linki hamulca to już curiosum. Zawieszenie wielowahaczowe (a takie ma giulietta z tyłu) będzie hałasować przy przejeżdżaniu poprzecznych nierówności, bo taka jest jego specyfika (w innych samochodach też hałasuje) i konstrukcja nie przeznaczona do jazdy terenowej - to nie jest usterka, a dźwięk można czasowo wyeliminowac sprayem siliconowym, albo podkręcić radio. Pytanie czy ktoś już usunął sugeruje, że wszyscy tak mają (tak nie jest) i czy to na pewno zawieszenie? Nie zdziwiłoby mnie gdyby piszczała np. uszkodzona opona - to częste przypadki.
Maciek, już to pisałem kiedyś, moja siostra ma BMW 1 (E87), które obecnie ma pewnie z 7-8 lat i NIE SKRZYPI (a ja jestem przewrażliwiony na tym punkcie i jak z nią jadę, to zawsze się wsłuchuję). A wydaje mi się, że wahacze jeszcze nie były wymieniane. Więc da się. Mnie to skrzypienie jakoś strasznie nie dolega (jest lepiej niż w 147 na pewno), ale mogliby to bardziej dopracować.
to moi kochani na pocieszenie powiem wam że w golfach VI i mojej octavi IIFL też skrzypi ja sie zaczyna chłodno robić. Zaczęło skrzypieć jak miała przebieg ok 12kkm i tak już zostało, dodatkowo ściąga na prawo i w zasadzie też od nowości. Ponoć większość octavi tak ma, też mnie to denerwuje ale co zrobić. W nubirze II tak nie skrzypiało i to było koreańskie auto. Mam nadzieję że w mito nie skrzypi bo jeszcze nim nie jeździłem jak było chłodno.
W Nubirze mogło nie skrzypieć, bo nie miało co :D. Jak już porównujemy, to wielowahacz do wielowahacza :).
No ale jak auto ściąga na prawo, bo "tak ma", to są naprawdę niezłe jaja...
Skoro już tak, to ja bym się chętnie dowiedział, jaka jest różnica :). Z przodu jest McPherson, to wiemy :).