Co to ma być, kryptoreklama? Może uzasadnisz i coś do czegoś porównasz.
Printable View
tez zalalem Valvoline DuraBlend 5W40 i powiem ze jest OK w porownaniu do tego co mialem wczesniej,a pewny nie jestem co to bylo ale prawdopodobnie Kager 5W40.Olej w dalszym ciagu jest dosc czysty,przy tamtym zaraz byl czarny na bagnecie.Praca silnika o wiele lepsza,cichsza.Zobaczymy co bedzie za jakies 10 tys.km.Narazaie zrobilem jakies 2-3 tysiace na nim
Pytanie do fachowców. Aktualnie w mojej 159 SW 1,9 16V zalany mam olej o lepkości 5W40 - taki jak zlecał producent w serwisówce. W tak zwanym międzyczasie douczyłem się, że zostało to skorygowane i zmienione na 5W30 - z uwagi na DPF (u siebie DPF posiadam). Czy podczas następnej wymiany przejście z 5W40 na 5W30 nie spowoduje jakiejś szkody dla silnika. Chodzi mi o akcje typu wypłukany nagar, spadek ciśnienia oleju, jakieś rozszczelnienie. W chwili obecnej DPF wypala się co 500km, a oleju między wymianami nie dolewam (jest tylko minimalne zużycie).
Acha - dodam, że podobno ten 5W40 co mam spełnia normę C3.
ja bym pozostał na twoim miejscu sam mam valvaline 5w40 i również co jakieś 500km sie wypala dpf i zero dolewek oleju, uważam że to są dobre objawy.
mam takie pytanie , wczoraj brat przywiózł mi olej mobil 1 esp , był on wyprodukowany w 2010 jest szczelnie zamknięty mam pytanie czy olej moze się przeterminować tz czy traci swoje specyfikacje pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz
Generalnie producenci mają procedury magazynowania oleju, głownie chodzi im o beczki czyli pojemniki blaszane które narażone są na korozję, a dodatkowo olej przy wyższych temperaturach zwieksza swoją objętość, przez co pomieszczenia magazynowe mają być suche i chłodne (temp 10-15*C). Tak składowany olej może być przez 5lat. Czyli kolego bądź spokojny, 3letni olej hermetycznie zamknięty w plastiku jest jak prosto z fabryki. Czytałem kiedyś wypowiedź pracownika laboratorium Lotosu jak to zbadali 30letni olej i okazało się że nie stwierdzili żadnych zmian chemicznych, poza dużą zawartością żelaza ponieważ był to pojemnik blaszany po części skorodowany.
Kolejny temat to magazynowanie pozostałego oleju na dolewkę. Suche, ciemne pomieszczenie o stałej temperaturze, dolewka hermetycznie zamknięta. Lepiej tu wypada piwnica od blaszanego garażu. Czas magazynowania otwartego pojemnika taki jak długość eksploatacji oleju podana w miesiącach przez producenta pojazdu. Wywaliłem ponad stówę za litr oleju, stąd moja troska o olej :P
mam alfa romeo 159 SW 1,9 16V 150km i przebiegiem 170tyś. rok produkcji 2006 mam pdf nie wiem jaki olej był wlany ale muszę wymienić proszę o pomoc co możecie mi polecić dobrego i nie za drogiego w granicach 200 zł.i gdzie najlepiej kupić . który wybrać 5w30 czy 5w40 i jakiej firmy proszę o w miarę możliwości o szybką odpowiedz , jeszcze filtr jakiej firmy najlepiej kupić pozdrawiam
pdf ja tez mam w kompie. Filtry ufi lub mann najlepsze.Odnosnie oleju to niech się wypowie ktoś co się lepiej zna np.wlasnie kolega Ricambi
Millers XF longlif 5w40 czy może można wlać 5w50, przebieg 95000. Pytam bo może z tym 5w50 to mnie fantazja poniosła różnica w cenie to 32zł.
Kto pyta nie błądzi.
Sam używałem Motula 8100 5W40 X-clean C3 występuje też w wersji 5W30, spełnia wymogi dla silników z DPF i Euro 4 i nie było żadnych problemów z silnkiem wydawało mi się że nawet ciszej chodzi na jałowym niż na poprzednim oleju Shell 5W30 nie pamiętam juz jak dokładnie się nazywał, olej zmieniałem co 15 kkm.
Do użytkowników 1.9 16V: czy pod korkiem oleju (lub w tym miejscu w pokrywie) macie jakąś gumową uszczelkę? U mnie jej nie ma i pokrywa silnika czasem strasznie napiernicza w tym miejscu :confused:
Różnica polega na tym, że "Makarony" same nie wiedzą co wkładali do aut i dla jednego numeru VIN często są podane dwa różne systemy filtracyjne oleju. Daty zmiany systemów filtracyjnych także należy traktować z przymrużeniem oka, zdarzają się wyjątki! Generalnie przy pierwszej wymianie należy wydobyć od ASO lub mechanika jaki dokładnie filtr oleju pasował i sobie to zanotować.
- - - Updated - - -
Jestem winny sprostowanie, nie będę wnikał w przyczyny, jednak od niedawna w ofercie firmy Shell mamy olej z kilkunastoprocentowym udziałem PAO i kilkuprocentowym udziałem estrów, to Shell Helix Ultra Extra 5w30. Należy dodać, że cena jest podejrzanie niska i na dodatek jest promocja - kup 4 litry, piaty gratis.
- - - Updated - - -
Pozdrawiam Kolegę i życzę dalszego rozwoju firmy. Zawsze chętnie merytorycznie podyskutuję o środkach smarnych i nie tylko.
- - - Updated - - -
Już pisałem, że nie zawsze VIN wskaże konkretny filtr oleju, niestety w 1,9 JTDM często są dwa filtry do wyboru dla jednego numeru VIN.
- - - Updated - - -
Jakieś merytoryczne argumenty? Czy tylko sprzedawca w sklepie namawiał?
- - - Updated - - -
Generalnie nie ma zależności na zasadzie lepkość 5w40 do aut bez DPF i lepkość 5w30 do aut z DPF. Istnieje wiele olejów o lepkości 5w40 spełniających normę ACEA C3, która przesądza o zmniejszonej zawartości popiołów i takie oleje nadają się do DPF. Nie ma żadnego niebezpieczeństwa zmiany lepkości 5w40 na 5w30, pod warunkiem, że silnik nie jest starym zarżniętym kiblem. Dla silników JTD I JTDM oleje o lepkości 5w40 są zalecane do forsownej jazdy sportowej i autostradowej, do kręcenia się wokół komina i normalnych tras olej 5w30 jest dużo lepszy i przyczynia się do znacznych oszczędności paliwa.
- - - Updated - - -
Odpowiem tutaj z racji problemów z forum i privami. Kolega zgodził się z moimi argumentami o konieczności zalania oleju ACEA C2 lub C3 i ustaliliśmy optymalną lepkość w zakresie 5w30. Ustaliliśmy także optymalny olej, jednak nie będzie tu kryptoreklamy.
- - - Updated - - -
Wlać można, tylko w jakim celu? W normalnym użytkowaniu wzrośnie nieznacznie spalanie, idąc dalej w okresie zimowym zdecydowanie wzrośnie obciążenie rozrusznika i akumulatora, dodatkowo auto spali odczuwalnie więcej.
A co powiecie o olejach Comma? Angielskie oleje lane do landroverów w europartsach je bardzo zachwalają i polecają podobno lepsze od castroli.
Jednak kupiłem Millersa zostawiłem dzisiaj auto mechanikowi na wymiane termostatu,oleju i filtrów i dzwoni przed chwilą,że nie zmienił mi oleju bo jakaś nasadka dwunastokatna jest potrzebna i nie da rady odkręcić?
Dziwny masz korek:confused: u mnie był najpierw z główką na klucz 13 mm, teraz mam z gniazdem na imbus.
ja zalałem ten VALVOLINE SynPower MST C3 5W40 nikt mnie do zakupu nie namawiał ani grama wycieków filtr regeneruje się średnio co 500km,silnik cichutko pracuje , od dłuższego czasu stosuje produkty Valvoline, w 147 2.0 ts mam valvoline maxlife 10w40 ze wzgledu na spory przebieg 185tyś i tez jestem zadowolony używałem tez oleje innych producentów ale nie było tak kolorowo, to są podkreślam moje doświadczenia.
witam
Potrzebuje najlepszego oleju syntetycznego Valvoline, Liqui Moly, do mojej JTDm 150km, niedługo program na więcej, i bez DPF'a.
Szukałem są różne ale nie wiem jaki czy maxlife valvoline czy durablend... 180kkm, 5w40
Może któs pomoc któy wybrac?
napewno lepszy jest Max Life.Ja zalalem Durablend i tez jest OK.
ale oznaczenie ma 5W40.Podobno to polsyntetyk(wiem bo czytaklem opinie) ale wszyscy mowia ze to pelny syntetyk
ja sie zdecydowałem na synpower 5w40 ;)
ja polecam Motul X-Clean 5W40
jest dedykowany do samochodow Z DPFem
Też dotychczas jeździłem na Motulu X-Clean, ale teraz zalałem AMSOIL 5W40.
Ma być taki piękny, hamerykański. Zobaczymy. Jak narazie róznicy w pracy silnika nie widzę. Tylko w portfelu, bo trochę droższy był...
a co powiecie o Shell Helix Ultra Extra 5W30 ma takie same parametry jak Selenia a nawet lepsze spelnia norme Fiat 9.55535 S1 ?
ja wlewalem do bravo jtd selenie turbo diesel 10w40 i do alfy takze wlalem selenie 5w30 pe....i napewno nie wleje castrolu ani mobila takie zle wspomnienia ze skody octavi.
a co myslicie o tym sheel co wyzej wspomnialem
Ja leje cokolwiek, byle było tłuste ;) Jak jest w aucie dpf to taki żeby spełniał normę 507.00 poza tym wszystko jedno, ważne żeby wymiany robić co 15 tyś km. Longlife to jedna wielka ściema. Jestem wierny oleju castrol edge 5w30, ktoś inny woli selenie, jeszcze inny orlen. Ważne, żeby się trzymać jednej firmy przez dłuższy czas, a nie co wymiana to inny olej.
Akurat ten Shell jest przyzwoity, jednak nie kupiłbym poza oficjalną dystrybucją ze wzgledu na podejrzanie niskie ceny.
- - - Updated - - -
Norma 507.00 jest normą VW i poza zmniejszonymi popiołami pozwala używać takiego oleju do pompowtrysków, co z kolei determinuje dobór baz i specyficznych dodatków. Do naszych klekotów z DPF prawidłowe są oleje z normami ACEA C2 i C3, ta ostatnia w połączeniu z lepkością 5w40 jest odpowiednia dla "Szybkich i wściekłych".
Nic, jeśli będzie miał odpowiednie parametry.
U siebie zalałem Castrol EDGE 5W40 i brak oznak niezadowolenia ze str silnika, więc nie ma po co przepłacać :) Niedługo wybieram się na serwis olejowy i zdecydowałem się tym razem na Magnatec 5W30. Przemówiła do mnie reklamówka producenta :D
http://www.castrol.com/castrol/secti...tentId=7074464
Panowie a jak ma sie kwestia teo typu ,ze mialem wlany olej do silnikow z DPF a teraz juz niema DPFu,moge do konca km do wymiany jezdzic na tym oleju?
spokojnie możesz nie będzie żadnych problemów.