Strona 20 z 403 PierwszyPierwszy ... 10111213141516171819202122232425262728293070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 4028

Temat: Jaki olej wlać do JTDm, filtr oleju ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar tasiek
    Auto
    159 1.9 JDTM 8v '07

Domyślnie

Cytat Napisał Ricambi Zobacz post
    Shell robi oleje na bazach HC i takich sobie dodatkach, nie mam dobrego zdania o olejach tej firmy - zdecydowanie za dużo wydaje na marketing w stosunku do badań. Oleje tej firmy są blendowne w wielu rafineriach na świecie i mogą mieć różne parametry. Można to zalewać do cywilnej jazdy i dość często wymieniać, nie nadaje się do aut po programie w szczególności zasilanych PB i LPG, ze względu na kiepskie właściwości w wysokich temperaturach. W podobnej cenie lepiej kupić Mobila 1 lub bardzo porządny i tani Total INEO ECS.

EDIT - tylko w przypadku tego Totala proszę nie brać pod uwagę najtańszych ofert z Allegro, tyczy się to także innych olejów. Warto dopłacić kilka PLN do zakupu u sprzedawcy z kontem "FIRMA" i dobrymi opiniami oraz sklepem stacjonarnym.
    Dzieki za odpowiedz. To co do 200zl /5l bys zalewal?

Apropo kupowania w sklepach, swego czasu czytalem o oryginalnych olejach i podrobkach Motula, o tym ze mozna je poznac po tym iz z tylu jest przyklejona ksiazeczka a nie zwykla naklejka, troche inny ksztalt butelki (ale trudny do odroznienia), mozesz sie do tego jakos ustosunkowac? Pytam gdyz w sklepie w ktorym kupuje oleje, filtry byl wlasnie Motul ze zwykla naklejka, ale zapewniano mnie ze to oryginal http://lucart.pl/

P.S. wymiana oleju - spuszczanie, wysysanie, czy bez roznicy?;]
    http://www.forum.alfaholicy.org/signaturepics/sigpic18915_1.gif

Użytkownik Ogier Avatar lukasz159
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 170KM i 380Nm :)

Domyślnie

Ricambi ostatnie pytanko i juz nie męcze Postanowilem zaufac twojej wiedzy i wywalic ten Castrol. Prosze podpowiedz mi czy ten olej AMSOIL 5W-40 AFL
    European
    będzie dobry czy moze ze względu na to ze wiekszosc kilometrów robie w miescie i to nie na zbyt dlugich trasach raz dwa razy w miesiącu Autostrada 400km. wziąsc inny jesli tak to czy moze byc tej samej firmy tylko o innych parametrach? Jesli moge prosic to podpowiedz jaki konkretnie nazwa i ?W? A moze zalac go po prostu takim jak wychodzi z salonu Selenia WR 5w40. Afa bez DPF i z lekkim chipem. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez lukasz159 ; 10-04-2013 o 17:20

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Croma JTDm 150 Emotion, Doblo 1,6 MJ Emotion

Domyślnie

Cytat Napisał tasiek Zobacz post
    Dzieki za odpowiedz. To co do 200zl /5l bys zalewal?

Apropo kupowania w sklepach, swego czasu czytalem o oryginalnych olejach i podrobkach Motula, o tym ze mozna je poznac po tym iz z tylu jest przyklejona ksiazeczka a nie zwykla naklejka, troche inny ksztalt butelki (ale trudny do odroznienia), mozesz sie do tego jakos ustosunkowac? Pytam gdyz w sklepie w ktorym kupuje oleje, filtry byl wlasnie Motul ze zwykla naklejka, ale zapewniano mnie ze to oryginal http://lucart.pl/

P.S. wymiana oleju - spuszczanie, wysysanie, czy bez roznicy?;]
    Motula w Polsce fałszował jeden ze sprzedawców z zachodnio-północnej części kraju, na półsyntetyki naklejał podrobione naklejki z syntetyków. Być może ktoś jeszcze sprzedawał podrobione oleje tej firmy - nie mam info. Do 200 zł kupi kolega Fuchsa XTL, Millersa i jak dobrze poszuka także Amsa. Co do wymiany to optymalnie jest spuścić i dodatkowo odessać i jeszcze dmuchnąć kompresorem od góry w wlew oleju. Wracając na ziemię bardzo dobre efekty przynosi wyssanie oleju na metodę "knota" - po spuszczeniu oleju należy włożyć od dołu przez otwór spustowy do miski olejowej skręcony sznur z czystej szmaty, w taki sposób, żeby poł długości zwisało z otworu spustowego. Taki patent wyssie nam z miski sporo oleju, który tam pozostał. Jak ktoś ma możliwość dmuchnięcia kompresorem w otwór wlewowy po jego uszczelnieniu to polecam.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał lukasz159 Zobacz post
    Ricambi ostatnie pytanko i juz nie męcze Postanowilem zaufac twojej wiedzy i wywalic ten Castrol. Prosze podpowiedz mi czy ten olej AMSOIL 5W-40 AFL
    European
    będzie dobry czy moze ze względu na to ze wiekszosc kilometrów robie w miescie i to nie na zbyt dlugich trasach raz dwa razy w miesiącu Autostrada 400km. wziąsc inny jesli tak to czy moze byc tej samej firmy tylko o innych parametrach? Jesli moge prosic to podpowiedz jaki konkretnie nazwa i ?W? A moze zalac go po prostu takim jak wychodzi z salonu Selenia WR 5w40. Afa bez DPF i z lekkim chipem. Pozdrawiam.
    Gdybym nie maił DPF w aucie, zaryzykowałbym to: http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g1301.pdf. Amsoil AFL 5w40 bedzie takżę dobry ze względu na zastosowanie bardzo dobrego modyfikatora tarcia. W przypadku zainteresowania Selenią WR proszę o info na priv. Proszę także rozważyć oleje Millers o lepkości 5w30 oraz Eneos Sustina - jest jednak trudno osiągalny.
    Ostatnio edytowane przez Ricambi ; 10-04-2013 o 20:31

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Widzę, ze kolega Ricambi znalazł fajny temat.
    To się chwali.
    Pozdrawiam.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Użytkownik Ogier Avatar Andree
    Auto
    159 SW 1,9

Domyślnie

Własnie zamówiłem Motul 300V Trophy 0W-40 w cenie 104zł za 2litry http://www.motul.com/pl/pl/products/633
    Do tego filtr powietrza i wkład oleju, które podałem z VINu mam nadzieje że przyjdą jakie trzeba i nie będę miał przebojów jak Czarny. Dodam że nie przykładałem uwagi odnośnie producenta filtrów, jutro czeka mnie paczka / niespodzianka, a w sobotę wymiana. Nie sądzę abym zauważył różnicę w spalaniu, przyspieszaniu czy rozruchu, jeżeli jednak bedzie inaczej poinformuję o tym.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

A jak z vinu da się rozpoznać jaki filtr oleju jest w aucie? Chyba, że od pewnego rocznika jest tylko jeden
    W razie czego jakby ktoś potrzebował typu ufi to mam i mogę oddać za dobre pieniądze w Katowicach - dobrany po vinie czego nie da się zrobić bo nawet eper pokazuje 2 typy: mann i ufi.
    Ostatnio edytowane przez aro_1977 ; 24-04-2013 o 18:41

Użytkownik Ogier Avatar Andree
    Auto
    159 SW 1,9

Domyślnie

W czym jest ta różnica na tym filtrze, bo nie wiem po jakiego grzyba pytali się mnie o rok, a 2008 jest przełomowy.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Różnica jest taka, że jeden z drugim nie jest zamienny bo to 2 różne systemy. Są tu osoby prowadzące warsztat mogą głębiej rozwinąć jeśli jest po co

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

filtr oleju napewno sie rozni od chyba 2008 r. bo ja mialem przeboje z tym.Ma taki plastik chyba z jednej strony z takim jakby dziubkiem(cos jak zlaczka do weza ogrodowego.Nie wiem bo widzialem go tylko chwilke).Moj w przedlifcie jest zwykly walcowaty papierowy wklad.Filtr powietrza jest chyba taki sam i paliwa chyba tez.

Użytkownik Rowerzysta Avatar CINEKX81
    Mieszka w
    LIBIĄŻ
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 2019, ALFA ROMEO 159 1.9 JTDM 16V EX HIGH SPORT 2009

Domyślnie

Valvoline tylko Valvoline