Królu złoty pomogło, nigdy bym na to nie wpadł
coś mi to przypomina dowcip, że auto z softem microsoftu jak się zawiesi to trzeba: przekręcić kluczyk w stacyjce, pociągnąć klamkę w drzwiach i nacisnąć antenę :)
Printable View
Podstawowym zadaniem układu IBS jest określanie bieżącego stanu naładowania akumulatora. Czyni to mierząc na bieżąco prąd akumulatora który po scałkowaniu po czasie daje w efekcie bilans ładunku doprowadzonego i pobranego z akumulatora. Taka metoda pomiaru ładunku, jak każda metoda integracyjna ma jedną poważną wadę - kumulowanie się w czasie błędów pomiarowych. Dlatego układ wymaga okresowej rekalibracji, tzn. określenia stanu naładowania akumulatora na podstawie napięcia spoczynkowego. Według danych producenta jest to robione po czterech godzinach postoju samochodu. I tu pojawia się problem. Typowy akumulator powinien osiągać napięcie bliskie spoczynkowemu w 4 godziny po zakończeniu ładowania. Niektórzy producenci zalecają odczekanie 8 lub 12 godzin przed pomiarem napięcia spoczynkowego. W akumulatorach częściowo zasiarczanionych czasy te ulegają znacznemu wydłużeniu. Ja zaobserwowałem w mojej Giuliettcie czas ustalania się napięcia końcowego większy niż 72 godziny! Nic dziwnego, że w takim przypadku IBS może po prostu "zgłupieć" i dojść do błędnych wniosków co do stanu akumulatora blokując działanie start-stop.
Dzisiaj rano S&S nie działał i już się wkurzyłem, zrobiło się cieplej i do domu już działał pięknie. Akku coś nie tak, ale bardzo finezyjnie. Dzisiaj odpuszczam drążenie - kupuje interfejs ODBII, :)
No cóż, interfejs OBDII pewnie się przyda, ale wydaje mi się, że "w temacie" badania warunków pracy akumulatora pożytek z niego będzie niewielki. Sądzę, choć nie jestem tego pewien, że poprzez ten interfejs (jeśli dysponuje się odpowiednim oprogramowaniem) można odczytać informacje jakimi dysponuje komputer centralny. Wydaje mi się, że IBS wykorzystuje chip f-my Freescale. Jeśli tak, to informacja o aktualnych warunkach pracy akumulatora (napięcie, prąd, temperatura) jest przetwarzana w procesorze tego chipu, a komputerowi centralnemu jest tylko udostępniana, na jego żądanie, informacja syntetyczna o SOC, SOH i SOF akumulatora.
pożytek z interfejsu akurat może być całkiem spory , zależy czego chcemy się dowiedzieć. Jeśli chodzi o szczególową analizę samego akumulatora czy IBS-a to za wiele informacji nie uzyskamy -tzn może nie bezposrednio ale posrednio i owszem ponieważ analizując logi możemy się bardzo dużo dowiedzieć np. na temat powodów nie zadziałania S&S, ale informacji jest dużo więcej . Te wszystkie dane są zliczane przez BCM i w każdej chwili można je odczytać . W załączniku fragment loga z AlfaOBD, pozostawiłem tylko informacje dotyczące samego S&S. Co prawda log jest z przed 2 lat i jeszcze na starym fabrycznym aku (wiadomo ile jest wart) ale mniej wiecej chodzi mi zobrazowanie jakimi danymi możemy dysponować , szczególnie interesujacym parametrem będzie ostatni powód wstrzymania wyłaczenia silnika przez S&S. Jeśli zczytamy log , pojezdzimy jakis czas i zczytamy ponownie to metodą porównawczą liczników stanów możemy mniej wiecej określić przyczynę dlaczego S&S nie działa lub działa rzadko
Załącznik 163745
tx555 napisz jakim oprogramowaniem trzeba dysponować by takie logi czytać.
AlfaOBD wersja na pc lub andro . Ja głównie używam to drugie z tej racji że tel mam zawsze pod ręką
przynajmniej coś widać...kolego tx555 nie masz naładowanego alternatora, znajdz dobrego elektryka, bo nie łatwo naładować alternator. a tutaj logi kolegi bubu321Cytat:
Alternator nie naladowany ... Bateria napiecie rozruchu niedostat.: 308
Cytat:
Battery voltage: 11,7 V ... Battery voltage insufficient for startup: 63 --> tutaj problem.
oj tam czepiacie się słówek ,pewnie chodziło o akumulator. Czasem zdarzają się pomyłki lub błędy językowe wynikające ze zbyt dosłownego tłumaczenia (pewnie google) programu na język polski ( i tak jest spory postęp bo kiedyś było dużo gorzej ) . Przecież chyba nikt logicznie myślący nie bierze tego tak dosłownie. Możecie sobie zczytać logi w eng. jak ktoś ma problem a jak dalej będzie nie jasne to uwagi zgłaszać do autora programu
rozumiem, językowy pomyłek :), to się zdarza jak tłumaczy nie Polak a jeszcze automat, pękać ze śmiechu można.
- no niestety tłumaczy to kolega z forum elektroda.pl, Polak dlatego to czasami przestaje już być śmieszne.
- "polska język, trudna język".
Odgrzewam, aktualnie S&S praktycznie nie działał, odpiąłem na chwilę czujnik - taka mała wtyczka przy klemie i zadziałało. To już drugi raz. Może to on się nie spisuje OK.
Po długich pomiarach mam wniosek: jeśli rano po nocnym staniu akumulator ma więcej niż 12,5V napięcia S&S będzie działał. Jeśli mniej to go nie ma.
Też muszę zmierzyć i ustalic, bo u mnie S&S tez nie działa wyświetla sie 'unavailable' :(
ściągnij sobie logi w AlfaOBD i będzie czarno na białym który warunek do uruchomienia nie został spełniony, wygląda to tak jak w załączniku
Miałem podobny problem i po uważnej lekturze instrukcji doszedłem do wniosku ,że powodem może być ładowanie akumulatora prostownikiem.
Instrukcja mówi wyraźnie ,że ładowanie akumulatora prostownikiem musi być poprzedzone odpięciem konektora z klemy ujemnej. Trzeba wcisnąć przycisk zwalniający ten konektor odłączyć go a dopiero podłączyć prostownik. Pomyślałem że skoro ładowałem akumulator bez odpięcia tego konektora mogło dojść do zawieszenia sterownika. Odpiąłem go na moment i podłączyłem ponownie na wszelki wypadek wypiąłem też bezpiecznik 87 w skrzynce pod maską odpowiedzialny za system start stop. Po tym układ start stop zaczął funkcjonować normalnie.
Cześć,
wiem że to temat Giulietty ale S&S jest też Mito więc chciałem przedstawić swój problem jaki dzisiaj napotkałem.
Mianowicie, chciałem odłączyć system Start&Stop za pomocą MES'a v.2.2 jest to w opcjach:
Nadwozie (BCM) -> CAN setup / PROXI Alignment Procedure
Ustawiłem System Start&Stop na "nieobecny" po czym na nowo skonfigurowałem całą Procedurę "osiowania" proxy i wszystko pięknie się skonfigurowało.
Ale okazało się że po wyłączenie systemu S&S nie mogę odpalić samochodu, włączyłem ponownie S&S i samochód działa normalnie.
Obstawiam że ma to związek z rocznikiem samochodu ? Mój jest z 2010 (1.4 105KM). Na forum Fiata mieli podobny problem ale nie został rozwiązany. Może ktos ma rozwiązanie tutaj ? ;))
Też chciałem to zrobić, ale za nic nie mogę znaleźć bezpiecznika F87. W instrukcji jest wyszczególniony w tabelce:
Czujnik IBS stanu naładowania akumulatora dla systemu Start&Stop - F87 - rys 153
Oglądam ten rysunek i albo jestem ślepy, albo nigdzie go nie ma.
Załącznik 244863
A co do samego problemu. Auto od samego początku jak je kupiłem z drugiej reki nie wyłącza się na światłach itd. Na ekranie nie pojawia się komunikat o niedostępnym systemie. Ba, przyciskiem na konsolecie mogę system wyłączyć i włączyć - pojawi się wtedy na moment odpowiedni komunikat na ekranie. Jednak sam system po prostu nie działa.
Akumulator profilaktycznie podładowałem, zdjąłem też klemy na czas ładowania, żeby całość zresetować i później po założeniu odczekałem odpowiedni czas i dopiero całość uruchamiałem. Niestety bez rezultatów. MES nie pokazuje, żadnych błędów związanych z tym systemem.
BTW przeglądałem skrzynkę bezpieczników pod kierownicą i widzę, że jednego nie ma w środkowym rzędzie (wg instrukcji F89), za to w lewym rzędzie jest mimo, że w instrukcji go nie ma.
Załącznik 244865 Załącznik 244866
Co ciekawe tabela nie podaje takiej pozycji jak F89. Wie ktoś co to jest?
Po co wyciągać bezpiecznik? Nie prościej po prostu odpiac wtyczkę od ibs?
Na jedno wychodzi - wtyczką odpinasz zasilanie od sensora. W julce odpiecie go + wyłączenie SS w mes+ osiowanie załatwia temat. Oczywiście mówię o rocznikach 2010-2012 gdzie nie pamięta stanu.
Nie zmienia to jednak faktu, ze jednak chciałbym wiedzieć gdzie ten bezpiecznik się znajduje.
A inna sprawa. Z tego co piszesz wynika, że można wyłączyć w MES działanie Start/Stop na stałe. Zgadza się? Mój rocznik to 2011. Może właśnie to jest powodem niedziałającego S/S u mnie - może poprzedni właściciel zwyczajnie go wyłączył w oprogramowaniu. Bo nie wyświetla się, żaden komunikat o niedostępności systemu, a samochód nadal nie gaśnie.
Jak przełączam na desce przyciskiem to pojawia się komunikat o włączeniu i wyłączeniu systemu. Ale nie daje to żadnego innego efektu. W takim razie sprawdzę to podłączając kompa.
To masz włączony i powinien działać. Przyczyny braku działania znajdziesz w logach alfaobd, a może być ich wiele , choćby nie zapiety pas, za niskie napięcie aku , nie skalibrowany czujnik położenia neutralnego skrzyni i wiele innych....
Odgrzeję temat:cool:
Czy zmieniło się coś od tego czasu? Bo u mnie jest identyczna sytuacja-czyli brak komunikatu o niedostępności S&S/wyłączeniu S&S,po każdym uruchomieniu silnika kontrolka przy przycisku się nie świeci ,jest możliwość zalączenia/odlączenia S&S a jednak on nie dziala.Nie żeby mnie to jakoś irytowalo[wręcz jestem z tego zadowolony]-ale zastanawiam się czy akumulator nie jest już słaby czy też są inne przyczyny...Auto zarejestrowane w marcu 2013 roku wiec produkcja pewnie jeszcze w 2012 roku.
Po wymianie akumulatora S&S dział ok roku poprawnie, potem odpływa. To są akumulatory oryginalne Mopar i tyle - tak musi być. Może ktoś próbował z innymi markami akumulatorów?
Czy ktoś wie/znalazł położenie tego bezpiecznika 87? Bo w instrukcji o nim piszą, a na schemacie brak...
Skrzynka bezpieczników w komorze silnika
Załącznik 252664
Ale to po lifcie, a przed w tym miejscu F23
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/12/19.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tyle, że to po lifcie.
Przed liftem w tym miejscu F23
Szukam bezpiecznika dotyczącego S&S
Przed liftem taki bezpiecznik oznaczony w instrukcji jako F87 znajduje się niby w bagażniku i dotyczy dokładnie czujnika naładowania akumulatora dla systemu S&S, tyle, że na schemacie brak takiego, zarówno w bagażniku jak i w komorze silnika.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/12/20.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/12/21.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2018/12/22.jpg
Coś nie tak z tą instrukcją dla produkcji 2010-2014.....chyba, że ja czegoś nie widzę....
Czy bazujesz na informacji z neta czy sam zaglądałeś? Ja mam przedlifta i bezpiecznik 87 mam w komorze silnika, wiec lepiej samemu sprawdzić niż bazowac tylko na wiedzy z internetu. pozdrawiam
Tak jak napisałem, wiedzę zdobyłem z oryginalnej, dołączonej przez producenta instrukcji....nie z neta, a instrukcja wydaje się być, a przynajmniej powinna być źródłem wiarygodnym...
(Zdjęcia załączone fakt z internetu - ale identyczne jak w papierowej instrukcji, którą posiadam)
Czyli, że na pewno, pomimo tych dużych (skrzynka w bagażniku vs. skrzynka w komorze silnika) rozbieżności w instrukcjach do 2010-2014 i po liftowych ten bezpiecznik odpowiada za to samo w obydwu?
Szczerze to nie wiem czego poszukujesz? Bezpiecznika? Masz go w komorze silnika w puszcze bezpieczników koło akumulatora. Wyjmij go i zobaczysz ze bedziesz miał błąd od S&S. Miałem u siebie taki przypadek >> http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ml#post2119807
najprawdopodobniej - mnie w serwisie poinformowali ze jak akumulator jest slaby to s&s przestaje działac. U mnie wymienili akumulator i było już dobrze
Z ciekawostek jak akulumator jest naprawdę slaby to nie dzialaja tez swiatla na powitanie i centralne otwieranie drzwi z pilota
Najprostsze rozwiązania są najlepsze[emoji2]
Szukałem bezpiecznika, bo świeciła mi się żółta kontrolka z wykrzyknikiem i cały czas świeciła mi się dioda przy S&S, pomimo, że komunikat był poprawny przy włączaniu i wyłączaniu systemu (disconected/conected) a tu wystarczyło poruszać tym gniazdem przy akumulatorze i wszytko naprawione kontrolka zgasła, dioda też. A mechanik wysyłał mnie do serwisu bo błędów na komputerze nie wykazywało...[emoji2]
Ps
Ale i tak z tą instrukcją jest coś nie tak w przedlifcie i tym bezpiecznikiem[emoji848]