Brałbym takie same i założył lepsze na tył. Jeśli w pewnych warunkach tylne opony będą dużo gorsze od przednich, zgubisz tył i popsujesz sobie autko.
Printable View
tez wzialbym takie same.
a jezeli chodzi o to, gdzie zalozyc lepsze to sa rozne teorie. jak beda gorsze z przodu i przod Tobie wyjedzie na zewnatrz zakretu tez nie bedzie fajnie. jednoczesnie z przodu duzo szybciej sie scieraja, wiec pytanie, w jakim stanie beda pod koniec zimy
Odpowiadając:
– jeśli opony są tak słabe, że nie nadają się na przód (i wyjeżdżają na zakręcie na zewnątrz) to wyrzucasz je na śmietnik, a nie montujesz do auta
– jeśli lepsze opony zostawisz na tyle, a gorsze na przodzie i po zimie te na przodzie będą zużyte to je wyrzucasz na śmietnik i kupujesz 2 nowe opony, które montujesz na tył.
Sam straciłem jedno auto, przez zbyt słabe opony na tyle, więc już nie robię tego błędu i:
1. zakładam opony, które mają sporo bieżnika
2. zakładam lepsze opony na tył.
Panowie ktory rozmiar kupic: 205/60/16 czy 205/55/16 ?
kup te wyzsze,dla 159 w zimie kazdy mm sie liczy:)
Dzieki za info, czas jak najszybciej cos zakupic :)
Cześć.
W związku ze zbliżającym się sezonem zimowym stanąłem przed koniecznością zakupu felg i opon na zimę. Przejrzałem setki opinii i niestety nadal stoję "w rozkroku" :P
Waham się pomiędzy zestawami 215/55/R17 a 215/60/R16, odrzucam raczej komplet 215/55/R16 z uwagi na zbyt niskie zawieszenie. Nie borę również pod uwagę opon węższych niż 215 - a to z kolei ze względu na zalecenia producenta (biorę pod uwagę ew. problemy z ubezpieczalnią).
Czy ktoś z Was zimą jeździ na 215/55/R17? - nie ukrywam, że preferuję ten zestaw ze względu na brak uszczerbku na wyglądzie belli.
Z góry dzięki za wszelkie pomocne opinie.
Pozdrawiam.
EDIT:
Jest już temat o zimówkach.
Na przyszłość - opcja "szukaj" lub spis:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...h_tematow.html
to nie sa raczej zalecane rozmiary opon pozatym jest temat felg i opon
a ze mniejsza szerokość opony to nizszy profil (przy tym samym wspolczynniku) kup sobie oryginalny rozmiar 225x50xR17 a roznica wysokości auta miedzy twoim planem a oryginalem wyniesie tylko 6mm na korzyść twojego
Po co nowy wątek, jest wątek z dziesiątkami postów o felgach i oponach na zimę. Powiem tylko że jeśli chodzi o 16" to nominalnie ma być 215/55R16, niektórzy jeżdżą na 205/60R16 albo na mniejszych 205/55R16. Nie spotkałem się natomiast z tym żeby ktoś jeździł na 215/60R16 o których Ty wspominasz - straszne balony. Założę się że większość na forum jeździ na 16" na zimę. Mam wrażenie że 17" wybiera się tylko w 2 przypadkach: Ci co muszą bo mają duże zaciski hamulcowe (silnik 2.4JTDM albo 1.75 TBi albo 3.2JTS), albo Ci co uważają że poniżej 17" 159-tka wygląda źle.
Poczytaj sobie ten temat: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ny_zimowe.html
Z własnego doświadczenie powiem ci że bierz 17tki. Ja latałem zimą na 215/55 R16 i było zdecydowanie za nisko. Od domu mam 300 metrów do głównej drogi i na 16kach alfa zimą robiła za pług :D
Cześć.
Czy ktoś z Was miał jakiekolwiek doświadczenia z oponami zimowymi Dunlop SP Winter Sport M3 215/50/R17? Zastanawiam się nad ich zakupem. Obecnie jeżdżę na Continentalach 225/50/R17, ale wolałbym pozostać przy obecnych felgach i wymienić na zimę tylko opony. Znalazłem opinie, że opona o wymienionych parametrach nie pasuje do 159 16V - czy to prawda?
Raczej właśnie nijak. Kupiłem komplet 16'' na zimę i tak trochę mi teraz żal, że nie wybrałem 17''. Nie jest źle, ale nie do końca mi się to teraz podoba.
Ja kupiłem auto na 16' i z początku uważałem że nie jest źle.. jednak z biegiem czasu to prawda że 159 na 16' wygląda nijak... Dlatego zimę przelatam na 215/55/R16 a na wiosnę planuję zakup telefonów 18' :)
U mnie juz siedzi swiezutko zrobiony w "czarnym macie"komplet felg TI,wraz z nowymi oponami ContinentalWinter i jest ok,tylko troche...balonowato:),a nie lubie jak mi auto "plywa"Załącznik 111807
poprosze zdjecia w calej okazalosci belli na tych baloooooonach:)
WOW! daj wiecej zdjęc
ja smigam latem na 215/55/17 i jest dobrze a na koleinach nawet lepiej, na zime mam 225/50/17 ale te kupiłem juz z autem
ja mam obecnie continentale 225/50/17 i postanowiłem, że na zimę wymieniam tylko opony - felgi zostawiam stare. Celuję w rozmiar 215/50/17, bo jeśli chodzi o wysokość, to obecna mnie satysfakcjonuje, a węższa opona to zawsze lepsze rozwiązanie w zimie.
miał może ktoś z was do czynienia z chinolami SUNNY S3830 225/45R18 ?
Panowie podpowiedzcie mi jedną rzecz mam takie zaciski jak na zdjęciuZałącznik 113006 (raczej małe BREMBO) silniczek 2.0jtdm i teraz pytanie moje jest takie: czy felgi z tej aukcji: http://allegro.pl/uzywane-oryginalne...679121511.html "podejdą" na te zaciski?
Od razu powiem, że przeczytałem cały wątek i odpowiedzi nie znalazłem. Wg tego kalkulatora: http://www.felgi.pl/narzedzia-do-fel...lator-et-felgi felga będzie bardziej schowana z zewnątrz o 9mm, a od wewnątrz o 3mm. Z góry dzięki za pomoc ;)
Na małe brembo musi być et 34, felga 16". Na duże brembo tylko orginalna 17, ewentualnie inne 17 ale trzeba przymierzyć felgi bo mimo że maja odpowiednie parametry to mogą obcierać o zacisk.
a na male przedliftowe jednotloczkowe zaciski podejda te felgi tak??Wszystko bedzie pasowalo??
Ja przymierzalem dokladnie takie z opla 16, 6,5" et 37 Nie podejda. Ma znaczenie jeszcze ksztalt felgi.
Szukajcie na allgro bo sie pojawiaja od czasu do czasu. Mnie udalo sie kupic oryginalne stalowe. 16, 7", et 34 i pasuja.
czyli ta stal z linka powinna podejsc na jednotloczkowe??Te szerokie na 6,5"
Nie wiem czy jeden tloczek, jtdm 8v rocznik 2007
Węższa felga o tym samym ET będzie bardziej schowana do wewnątrz nadkola. Dlatego może nie udać się zmieścić pod taką felgę zacisku i by utrzymać jako-taki wygląd 159 warto jedna zmienić ET na np. 29 przy 6,5" lub mniej (choć faktem jest, że wpływa to na rozstaw kół, wpływa pozytywnie na stabilność). Ale i tak kwestia tego czy zmieści się zacisk jest kwestią wyprofilowania konkretnej felgi. Oczywiście zawsze pozostaje możliwość dołożenia dystansu. Do przetestowania jest sprawa, czy wystarczy tylko dystans 5mm, czy jednak więcej.
Poniżej aplikacja, które umożliwia zobaczenie jaki wpływ ma ET i szerokość felgi.
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-fel...lator-et-felgi
- - - Updated - - -
poniżej masz odpowiedź:
Więc 6,5" nie podejdzie, chyba że z dystansem. Taki jest mój wniosek.
jahu dlatego pytam zeby sie upewnic bo jedni pisza ze wejdzie, a inni, ze nie
Z dystansem wejdzie bo tez o tym myslalem. Gdy przymierzalem te 6,5 " et 37 to na oko dystans musialby bys ok 15 mm. Taki byl ksztalt felgi ze dystans niestety calkiem spory. To byly felgi z astry 3.