Żadna z tych 2.... Masz na swoje pytanie na 100% odpowiedź w tym temacie, więc trochę poczytaj.
Printable View
Żadna z tych 2.... Masz na swoje pytanie na 100% odpowiedź w tym temacie, więc trochę poczytaj.
EGR najlepiej zaślepić 100% - dowolny silnik i wyłączyć w sterowniku - wtedy mamy tak gdyby go nie było fabrycznie - przy tej czynności warto wyczyścić kolektor ssący - więcej PW
Witam.
Dziś przy wymianie termostatu zrobiłem małe czyszczenie EGR, klapki gaszącej i kolektora. Powiem tak chyba od nowości nie było to czyszczone, ponieważ w kanałach był taki prześwit, że igłę można było tylko wsadzić. Po wyczyszczeniu wszystkiego i złożeniu, oraz zaślepieniu EGR od strony kolektora. Podsumowanie po pierwszej jeździe. Wcześniej auto jechało i się zbierało, ale po woli, teraz przy naciśnięciu na gaz auto zbiera się jak szalone a poza tym ciszej chodzi i lepiej trzyma obroty na jałowym. Ogólnie polecam wszystkim takie zabiegi, bo naprawdę pomagają.
Pozdrawiam.
witam ! Jestem posiadaczem AR 156 JTD 8V 115 z 11.2002 r. Problem rozpoczął się kiedy Włoszka przestała zapalać, pojechałem do aso na komputer. wyskoczył błąd przepływki ( o wykasowaniu błędu ponownie się pokazał ), a aso mówiło, że egr do wymiany bo się nie domyka. Tak więc odłączyłem egr,alfa zapaliła i pojechałem z aso aby zaślepić zawór. po zaślepieniu Włoszka jeździła ( chodź coś mi nie pasowało ). Po 2 dniach zrobiła się dziura w wężu od turbo do IC ( nie jest pewien czy do IC. Dochodzi do jakieś chłodnicy, która znajduje się przy kole od strony kierowcy ). Po owinięciu rury taśmą okazało się, że rura strasznie puchnie przy wyższych obrotach. Wygląda jak by miała zaraz pęknąć. Co się może dziać ?
Jak puchnie trzeba wymienić, miałem podobną historie tyle że mi wywalało błąd na szafie. Turbina jest wtedy przeładowana. Ale w żadnym wypadku nie polecam przeróbki na rurę z kwasówki. Koledzy to musi pracować a nie być na sztywno, może to mieć naprawdę tragiczne skutki!! nawet jeśli bedzie to łączone silikonowymi opaskami. Pewnie pękła ci rura która dochodzi do ic. Wymień i ciesz się z jazdy:)
Jak rury puchną to raczej turbina niedoładowuje. Rury twarde są jak najbardziej prawidłowym rozwiazaniem - tam nic nie musi pracować, a o żadnych tragicznych skutkach nie słyszałem. Wiele firm motoryzacyjnych zamiast rur gumowych stosuje wykonane z twardego tworzywa - nie ma opóźnienia na napompowanie rur elastycznych po naciśnięciu pedału przyspieszenia.
Witam!
Ja również miałem/mam problemy z EGR. W tym temacie rozpisałem się już na innym forum gdzie pomagał mi kolega Maciek-156, ale napiszę też tutaj, żeby wszystko było w jednym miejscu.
A więc w skrócie - kupiłem Alfe 159 8v. W momencie kupna miała wstawiony nowy EGR (bo stary wywalał checki). Niestety majstry przy wstawianiu nowego EGR pominęli podkładki (była zarówno ta z dziurkami jak i całkowicie zaślepiająca). Check zniknął ale Alfa zaczęła szarpać w zakresie obrotów 1500 - 2500. Dzięki forum w miarę szybko zreflektowałem się w problemie i podkładka z dziurkami została ponownie wstawiona. Podkładki zaślepiającej nie dawałem. Problem ucichnął - przestało szarpać. Niestety dosyć szybko - po 300 - 400 km zaczęło się podszarpywanie - najpierw lekkie, a potem wszystko wróciło do stanu sprzed montażu podkładki. Stwierdziłem, że nie zaślepię EGR całkowicie, a jedynie przesłonię 2 spośród 3 otworów w podkładce. Tak zrobiłem - pozostawiłem jeden otwór. Autko oczywiście całkowicie przestało szarpać. Niestety po ok. 20km wywaliło mi checka. Nie mam jeszcze kabla diagnostycznego, ale zamierzam go kupić, żeby odczytać info o błędach, choć spodziewam się, że będą wskazywać właśnie na EGR. Z wątków na forum wyczytałem, że nada się do tego ELM327. Tylko teraz rodzi się pytanie - czy za pomocą tego interfejsu (i FESa) będę w stanie wyłączyć programowo EGR w komputerze, żeby nie wywalał już tego chcecka? Dodam jeszcze, że podkładki o których mowa u mnie mają owalny kształt i są założone przy "bocznym" otworze EGR, a nie przy "dolnym" jak pokazano na tym rysunku i zaznaczono na czerwono.
Czy nie sądzicie, że to dziwne, że auto szarpie mimo podkładki z dziurkami? Czytając Wasze wypowiedzi dochodzę do wniosku, że jej wstawienie załatwia u Was sprawę. Macie jakieś pomysły na to, dlaczego powróciło to szarpanie, w tak krótkim czasie?