fajne wnioski wyciągasz a nie przyszło Ci do głowy że ktoś sobie po prostu nakleił a i do tego koloryzuje ogłoszenie? tez mam naklejone TB 120 i napisy na błotnikach Veloce bo mi sie tak podoba :D znaczy, że walony?
Załącznik 253006
Printable View
fajne wnioski wyciągasz a nie przyszło Ci do głowy że ktoś sobie po prostu nakleił a i do tego koloryzuje ogłoszenie? tez mam naklejone TB 120 i napisy na błotnikach Veloce bo mi sie tak podoba :D znaczy, że walony?
Załącznik 253006
oczywiscie ze biore to pod uwagę :) chodziło mi tylko o fakt, czy z racji wersji wyposażenia wyjeżdżały takie z fabryki
Koniczyny Fabrycznie były tylko w wesji TB 1.75 QV i tyle. QV po lifcie z 2016 r. ma napis VELOCE
były wersje oznaczone jako sportiva, QV-line oraz veloce i sprint z wszystkimi silnikami oprócz 1.75
dzięki :) teraz przy zakupie będę miał jedno pytanie więcej które mogę zadać ;)
Witam
Czy ktoś interesował się tym egzemplarzem Veloce?
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-1-8-turbo-240-koni-veloce-super-stan-ID6Bwome.html#f368d9b739
znalazłem też poprzednie ogłoszenie
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulietta-1-75-tbi-241-km-veloce-automat-recaro-max-opcja-ID6AYc0g.html
cena atrakcyjna, aż za bardzo.
No auto wygląda jak z salonu, cena jak za takiego ze szrotu, więc tylko brać. I jeszcze ten lakier nietypowy, choć bardzo atrakcyjny i wymagający dopłaty.
To musi być ciekawe. Ktoś buli ponad 100000 za to auto w 2016 i sprzedaje do Polski poniżej 70000 i na tym jeszcze obecny sprzedający coś zarabia. To jest mechanizm ekonomiczny mi nieznany. Kupić nowe auto drogo i sprzedać je tanio w stanie salonowym. Ktoś z was tak kiedyś zrobił?
Rachunek jest prosty - kupujesz w miarę nowe auto tanie, robisz na sztukę i pchasz w atrakcyjnej cenie - tyle w temacie. Jeleni nie brakuje na igły się łapią.
popatrz uważnie inny kolor drzwi kierowcy- coś nie wyszło jakimś dziwnym trafem full opcja bez xenonu poobdzierane zaciski przód od kierowcy - pewnie poprzednia felga po strzale się nie mieściła i obtarło zacisk.
gdyby Janusz nie chciał zaoszczędzić to pomalowałby cały bok a tak inny kolor.
dla mnie szkoda czasu!
edit- po nr VIN nie ma xenonu!
Była szkoda i dlatego nie ma na nią chętnego już minimum od roku :D
Przymierzam się do zakupu przedliftowej Giulietty w benzynie. Pytanie zatem, którą wersję silnikową wybrać -120 czy 170KM. Mniej interesuje mnie spalanie a bardziej bezawaryjność. W serwisie autocentrum.pl piszą coś o awaryjnym i kosztownym module Multiair w wersji 170KM. Jest się czego bać? Są na niego sposoby i czy będzie łatwo to zdiagnozować podczas zakupu? Auto użytkowane będzie z reguły na krótkich dystansach. Czy mamy kogoś na forum kto pomoże rozszyfrować nr VIN i udzielić informacji co do ewentualnych szkód na koncie pojazdu?
pozdrawiam życząc Wesołych Świąt!
Albo 170 i dbaj o olej i miej fajne auto....
Czyli podstawą Multiair jest dobry, świeży olej... Jak to wygląda jeśli chodzi o statystyki - wielu posiadaczom moduł dał do wiwatu? Jeszcze jedno pytanie, bo nie widzę w instrukcji obsługi. Gdzie Giulietta ma umiejscowione złącze diagnostyczne? W necie piszą, że po lewej stronie kierownicy, ale nic więcej. Dostęp łatwy czy potrzebny wkrętak? Dzięki za odpowiedzi.
Ja wymieniałem po poprzednim właścicielu 3wymiany oleju co 30k selenii - syf w silniku.
Do wiwatu dal przedliftowcom, i tym co wymianiali rzadko, na słaby olej.
Złacze jest jak w każdym nowszym 'fiacie' przynajmniej z mojego doswiadczenia - po lewej przy kierownicy. Jest tylko na zaczepy bez wkrętaka.
120km też jest fajnym autem, a u wyprzedzać też się udaje ;)
I na tej 120 konnej wersji pewnie stanie, bo wydawać 3 klocków na wymianę MA nie zamierzam ;-)
Twoje auto, Twój wybór, ja uważam, że to 3k w stosunku do 50KM to nie problem i tak robisz oleje rozrząd itd to i te 3k da się przełknąć o ile w ogóle problem Cię dotknie ;)
Tak jak pisałem wcześniej, auto użytkowane będzie na krótkich, typowo miejskich odcinkach gdzie jak wiadomo degradacja oleju postępuje dwa razy szybciej, co przy okazji silnika 170KM skutkować będzie koniecznością wymiany oleju (z górnej półki) dwa razy do roku. Nie wiem jak takie krótkie odcinki znosi MA, czy ma to znaczenie czy też zupełnie nie. Oczywiście te 50KM więcej kusi, czas pokaże. Aktualnie oko zawiesiło mi się na pewnej ofercie z otomoto
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#68a998a87f
Urzekł mnie ten grafit :) Oczywiście do zakupu auta jeszcze trochę czasu, ale mniej więcej tak moja Giulietta będzie wyglądać. W tym egzemplarzu nie podchodzi mi spasowanie przedniego zderzaka no i te po chamsku podrabiane szwajcarskie tablice...
Mam z MA olej zmieniam co 10-12k w Warszawie i jak na razie jest ok. Lato przejeździłem na specolu z archoilem groszowa sprawa, a na zimę Shell 5w30 tez tani. Olej ma być czysty i nie podrabiany więc z drogich motul(z dobrej dystrybucji) Millers, liqui Molly, z tańszych jak wyżej.
Znam takich co wymieniają olej co dwa miesiące, żeby im się moduł nie zepsuł. Pomyśl o tym.
Takie jeszcze pytanie odnośnie 120 konnej wersji TB, w której z tego co czytam "popularnym" tematem w przedliftach była awaryjna skrzynia biegów. Ktoś, coś?
wg mojej wiedzy bzdura. we wszystkich Giuliettach, niezależnie od wersji silnikowej czy rocznika jest dokładnie ta sama skrzynia C635 (Fiat Powertrain) i z nią nie ma problemów. pewnie ktoś coś słyszał odnośnie Fiatów Bravo, te w wersji 1.4 120HP (a nie 1.4 90HP gdzie była C530 Fiata) wychodziły ze skrzynią GM M32 i to jest skrzynia z problemami odnośnie padających łożysk (to skrzynia która była w większości 159 poza 3.2 i 2.4 i 2.0).
bzdura na resorach - komuś sie pomieszała skrzynia M32 z C635 - tej pierwszej nigdy nie było w żadnej Giulietcie
Bzdura? A co z akcją serwisową dotyczącą wymiany kół I i II biegu w przedliftowych Giuliettach? Pisał o tym Maciek-156 w temacie poniżej:
http://www.forum.alfaholicy.org/mito...zi_1_bieg.html
Obszerniejszy wątek (liczący 21 stron!!!) poświęcony problemom ze skrzynią Giulietty/Mito z silnikiem 1.4 TB poniżej:
http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ia_biegow.html
To też ciekawy temat. Za ch..olere nie wiem jaka skrzynia jest u mnie ani jak to sprawdzić nie mniej z 1 mam problem i z tego co wiem nie ja jeden.
Skrzynię sprawdzisz w EPER po wpisaniu nr VIN. Właśnie próbuję ustalić, których konkretnie wersji silnikowych dotyczył problem I oraz II biegu. Prawdopodobnie przedliftowej 120. Czyli kupując używaną przedliftową Giuliettę warto po nr VIN sprawdzić dzięki pomocnej osobie mającej dostęp do danych serwisowych, czy dana Alfa miała wykonana akcję serwisową wymiany skrzyni lub wymiany felernych kół zębatych. To powinno być na bank w danych ASO.
z ciekawości przeglądnąłem pobieżnie te tematy. oto moje wnioski:
1.w wątku tasiemcu pomijamy stuki przy zmianie biegów, to nie usterka tylko cecha, mówimy o problemach z wrzucaniem 1,2 i może 3 biegu i jako konsekwencji możliwej awarii wybieraka
2.problem był, dotyczył aut z początku produkcji (2010/11) - jak w wątku tasiemcu odfiltrujemy wpisy o stukach, to dyskusja kończy się w 2011r, tak więc widać temat zniknął (w drugim wątku z 2015 gość po prostu nie miał tego problemu rozwiązanego, auto miał z 2010)
3.problem był widoczny w nowych autach (dyskusja 2011 odnośnie aut 2010/11).
4.jakaś niby była akcja serwisowa (podejżewam że nie kampania tylko jest TSB który podaje rozwiązanie, ale nie był obowiązkowy i pewnie trzeba było naprowadzić ASO żeby przeszukali listę TSB)
5.problem tak samo występował w 1.4 170HP
6.zapewne poprawka weszła do produkcji dlatego pewnie części aut z 2011 i wszystkich późniejszych już nie dotyczy.
zastanawiam się czemu tak odmiennie interpretujesz to samo. wykopałeś jakieś starego kotleta, temat dzisiaj nie istnieje. auta z wadą pewnie zostały ponaprawiane, a te które nie, powinieneś wyczaić na jeździe testowej bo będzie problem z wrzucaniem 1/2 biegu.
problemy ze skrzynia to były w M32 - tam 80% samochodów przy przebiegach 50-100-200tyś miało problem. Najgorsze było to że wada wychodziła już po gwarancji w większości przypadków a wymiana łożysk to była tylko naprawa skutków (słabe smarowanie/zły design) ale nie rozwiązanie problemu na wieki. W Giulietcie sprawa jest inna, oczywista i zostało wprowadzone skuteczne rozwiązanie serwisowe.
Ja za to nie rozumiem irytacji w Twoim wpisie. To że temat nie ma kontynuacji nie oznacza, że nie istnieje, o czym świadczy wpis kolegi [MENTION=66964]domin[/MENTION]. Problem ze skrzynią w Giulietta/Mito był faktem i żadna akcja serwisowa tego faktu nie ukryje, co najwyżej rozwiąże - pod warunkiem, że klient takiej akcji się doczekał.
Oczywiście jestem wdzięczny, że przybliżyłeś problematykę tych skrzyń. Teraz wiem coś więcej.
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] widzę troszkę ogarniasz temat możesz napisać (nawet na priv jak wolisz coś więcej o tsb zwiazanym że skrzynia bo chyba nie uważnie szukam) dzwoniłem do ASO powiedzieli że na mój Vin nie ma żadnej akcji mimo że problem występuje.
nie ma irytacji i staram się pomóc. piszę dobitnie żeby mocniej zwrócić Twoją uwage że raczej jest to niszowy problem bo został skutecznie rozwiązany. Pewnie jakieś niedobitki na rynku nie zostały poprawione, ale to można pewnie sprawdzić (samemu albo poprzez bazę serwisową FCA w historii samochodu). z resztą jak są auta w których problem nie wystąpił przez lata, to jest też duża szansa że nie wystąpi - przy tym problemie dotyczyło to aut nowych (skargi w 2011 na auta z 2010/11).
mam ogólne rozeznanie, ale tematu tego nie znałem. mi się wydaje że to nie jest akcja serwisowa tylko TSB (nieobowiązkowa, rozwiązanie dla aut które mają konkretny problem). Niestety nie mam dostępu do listy/bazy z TSB. Jakiś czas temu przeglądałem z diagnostą w ASO wszystkie TSB dla Giulii - może dałoby radę żeby udostępnili Ci na 10 minut kompa swojego, włączyli TSB dla Giulietty i tam byś sobie sam poszukał wg dat np od 2010 do 12? Inna możliwość że ktoś gdzieś w necie napisał numer TSB/datę - łatwiej by było Ci gadać z ASO bo byś ich od razu naprowadził (szybko by znaleźli)
Ok jest to trop biorę się za szukanie! Dzięki [emoji6]
Casio, dołóż trochę budżetu i poszukaj Julki poliftowej. Odpadną potencjalne problemy z wiązka tylnej klapy, z biegami, z urywajacymi się wewnetrznymi klamkami drzwi i kilka innych pierdół.
Dzwoniłem do aso nadal twierdzą że nic w systemie pod mój vin nie ma...mam wpaść na diagnostykę za 300 PLN i wtedy mogą szukać dalej... Ciekawa forma pomocy
Nie wprowadzam. Na forum chyba nikt nie pisał o klamkach w poliftach, moja ma 3 lata i nic nie pękło. Może miałeś jakieś przejściówki nie poprawione.
2014 rok przebieg 85 tys/km klamka urwana w poprzedniej Julce.
Tak do wiadomości nic tam nie było zmienianego nawet w 2016
Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka