Sprawdz najpierw na stronie FiatEcuScan jaki interface potrzebujesz i czy musisz kupować wersje pełna czy nie.
Printable View
Sprawdz najpierw na stronie FiatEcuScan jaki interface potrzebujesz i czy musisz kupować wersje pełna czy nie.
Witam,
Czy ktoś z was mógłby mi bliżej wyjaśnić co powoduje ten błąd?Załącznik 49010
Wyskakuje przy każdym podłączeniu pod kompa.
Rozumiem, że ta instrukcja ze 156 jest jak najbardziej poprawna :) ?
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...td_2004_a.html
jest jeszcze taka możliwość że trzpień będzie pracował w miarę normalnie tak miałem u siebie egr był czysty ale i tak nie było mocy a powodem było to że elektromagnes się wieszał w tego raczej we własnym zakresie kolega nie naprawi .....chyba że odda do regeneracji
Przeczyściłem EGR, nie odczuwam jakichś większych zmian. Podepne jutro FES i zobaczymy czy błąd będzie się dalej wyświetlał.
Teraz należałoby zapodać napięcie 12V i zobaczyć czy się będzie poruszał.
Mam pytanie odnośnie “wymuszonego” wypalania DPF’u za pomocą interface’u diagnostycznego.
Przy próbach wypalania wyskakuje mi komunikat, że nie spełniam wymaganych warunków. Przeczytałem dokładnie wymogi które są opisane w uwagach i wszystko było ok.. Temp. Zewnętrzna ma znaczenie?
Czy ktoś z was tego próbował i napotykał podobny problem?
Tonny a co z Egr-em?
No to i ja mam kilka pytań odnośnie interfejsów od Viakena:
1. Czy "Interfejs FIAT ECU SCAN USB we wtyku OBD2", to jest po prostu "Interfejs diagnostyczny ELM 327 CAN USB" z przełącznikiem?
2. Czy ma ktoś na forum ten interfejs z przełącznikiem do 159/Brery, i czy mieści się bez problemu w złączu diagnostycznym - czy ten przełącznik nie przeszkadza, bo ogólnie jest tam dosyć ciasno.
3. Czy jest ktoś na forum kto ma ten interfejs z przełącznikiem, i ma 159/Brerę z silnikiem benzynowym? Bo wg info na stronie Viakena, to ten interfejs obsługuje tylko silniki diesla w 159/Brerze.
ad.1) Nie - to sa rozne interfejsy. Ten pierwszy to typ KKL, ten drugi ELM. KKL nie obsluguje najnowszych Alf (albo w ograniczonym zakresie) wiec lepiej kupic ten drugi - http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...rsja-v14b.html
ad.2) Ten z przelacznikiem pasuje do Brery ale mozesz praktycznie tylko silnik diagnozowac. Reszty przy pomocy KKL sie nie da. Dlatego lepiej kupic ELM'a + przedluzke i wtedy wszystko sie zmiesci :)
ad.3) Nie - benzyne tez da rade: poszukaj Alfa 159 1.8 JTS TB 16V na stronie http://www.fiatecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
Witam
Panowie nie mogę w FES uruchomić wykresów, czy po zaznaczeniu opcji np zczytywania korekty wtrysków, po włączeniu wykresu F5 powinno mi automatycznie rysować? czy jeszcze coś muszę włączyć?
Witam. Czy ktoś wie co może być nie tak - w momencie kiedy klikam "Połącz" w FES albo nic się nie dzieje (nie wyskakuje żaden komunikat) albo program przechodzi do screenu z parametrami, ale niczego nie pokazuje - żadnych danych "na żywo". Kiedy np zaznaczam (odhaczam) obroty silnika czy cokolwiek innego, to program wychodzi do menu głównego. Czasem przy próbie połączenia wyskakuje komunikat "ELM-ECU connection failed".
Kabel mam od Viakena, dokładnie ten http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...rsja-v14b.html
FES 3.3 pełna wersja.
Dodam, że zainstalowałem sterowniki do ELM 327 z płyty od Viakena, kabel podłaczam najpierw do kompa, następnie do samochodu i dopiero wtedy odpalam silnik. Port ustawiony (COM2), prędkość zalecana (38400) i nic...
Jakieś pomysły ?
Zacznij od sprawdzenia konfiguracji interfejsu pod windą, w menedżerze urządzeń i samym FES-ie.
Ustawienia interfejsu w FES:
1) Odpal FES
2) Wciśnij F9
3) Sprawdź/ustaw nazwę kabla na ELM 327 V.1.3+
4) Wybierz numer portu ustawionego po podłączeniu ELMa i powtórz komendę TEST
Powinieneś uzyskać wszystkie komunikaty na OK. Końcówka to odpowiedź samego interfejsu:...COMMAND: ATZ
RESPONSE: ELM327 v1.4
Jeżeli testy wypadną na NOK, idziesz do menedżera urządzeń:
Ustawienia interfejsu pod Windą:
1) Otwórz menedżera urządzeń i sprawdź numer com-a dla "ELM327 interface USB-serial Port"
2) Wybierz: "properties"--> "port settings"-->"advanced", sprawdź parametry transferu danych po USB:Ustaw=1024,latency time=1msec
3) Zapisz ustawienia
4) Potwarzasz sekwencję dla FES_a
W przypadku problemów, robisz screena z softu z ustawieniami po wciśnięciu F9, będziemy dalej radzić;-) jak Ci tu pomóc.
Dzięki za odpowiedź. Wszystko miałem(i mam) ustawione dokładnie tak jak to opisałeś. Przesyłam dwa screeny - z testu i z widoku ustawień w FES:
Załącznik 52493Załącznik 52494
Wylacz Bluetooth.
Stawiam na jakis konflikt portów.
Po screenie widzę że ta twoja pełna wersja to jest po WITAMINIZOWANIU przez C4U. Czy samodzielnie robiłeś zmianę jak to opisywał?bo obstawiam że coś jest nawalone w samym pliku po "cudownej edycji HEX editorem". Ściągnij triala, zainstaluj i sprawdź czy się połączysz z silnikiem i będziesz w stanie potestować moduły, parametry.Jak dla mnie to wersja softu i modyfikacje po witaminie, odpowiadają za te problemy.Daj znać na temat zabawy z oryginalną trialową wersją.
Witam,mam problem ,mianowicie zesrał mi się zapłon w alfie ,niestety fes,em nie mogę się podłączyć żeby cokolwiek obadać ,istnieje jakiś trik lub inszy program do zapłonu ,bo bez prądu,nie można się z kompem podłączyć nie wiem co padło,czytnik ,brelok lub jeszcze coś innego,za podpowiedzi z góry dzięki.
@Lukasz78 - dzięki, miałeś rację. Na wersji trial jest wszystko ok. Tzn prawie wszystko, bo odometer pokazuje 0 km.... Samochód 100% pewny, chyba przytrafiła mi się wersja z wyłączonym odometrem ?
Pozostałe odczyty - ok.
na przerobionym kkl w alfie 147 jtd 8v 2006r powinno łączyc sie z ABS? ,bo cos mi nie chce , czwarty przełącznik na kabelku to wspomaganie jakie wspomaganie w FES nie widze takiej opcji czy moze mojego auta nie dotyczy?
Witam
panowie, nie mogę sie połączyć od jakiegoś czasu z modułem "Deska" czyli z modułem odpowiadającym za blue me,
wyskakuje komunikat ELM connection failed, oczywiście z ECU Łączy sie bez problemu,
macie jakieś pomysły?
Dziwny temat z tym "0". Odometr może pokazywać inną wartość niż ta na liczniku, czasem wynikać to może z jazdy na różnych rozmiarach "kapci". U mnie też nie pokazuje idealnie tego co na liczniku. Jaką masz wersję FESa. i co udało się ustalić w tym temacie?
Troszkę odkopię temat, czy ktoś z Was używa/posiada ELM bluetooth? Zależałoby mi na bezprzewodowej diagnozie FES-em, i chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle jest sens się tym interesować?
Każdy, ktory nie kosztuje 20zl bedzie dzialac. Choc kabel to jednak kabel.
Może ktoś polecić jakiegoś pewnego sprzedawce ELM 327 pod FES?
Viaken sprzedaje ELM już tylko w pakiecie
http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/pa...eo-lancia.html
również bym skorzystał z jakiegoś dobrego namiaru :)
rozumiem że tym programikiem ogarnę dużżżżo :)
z forum zniżka jakaś jest u PM
http://moto.allegro.pl/elm-327-1-4-p...730958149.html
Mam wgraną darmową wersję fes 3,5 i KKL z przełącznikiem,w AR 159 jtd 150KM pokazuje korekty wtrysków, natomiast w 147 1,9 jtd z 2002r. nie, co mam zrobić, aby sprawdzić korekty w 147?
http://moto.allegro.pl/elm-327-1-4-p...730958149.html czy ten kabelek wraz z proponowanym programem ogarnie w 100% AR 159 ?
mianowicie chodzi mi czy dużo osób z niego korzysta / czy nie będzie tak że jak coś będe się chciał dowiedzieć to ktoś odpisze że korzystam z jakiegoś dziwnego programiku i niestety nie jest w stanie mi pomóc ... ??
Tu masz wszystko o kablach dla FES i MES.http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx. Po prawej stronie u góry masz interfejsy opisane oraz ewentualne adaptery.
Witam Użytkowników, gdzie jest gniazdo diagnostyczne w alfie 159, 2005 rok i czy to oprogramowanie z tym kablem działa bez problemu??
ELM zadziała z FES/MES i bez problemu podłączysz się ze swoim samochodem. Gniazdo diagnostyczne jest w skrzynce bezpieczników wewnątrz kabiny. FES/MES pozwoli ci podłączyć się do wszystkich sterowników w Twoim aucie (m.in. podłączysz się do sterownika czujników parkowania).
Do podłączenia się ze sterownikiem lamp ksenonowych i komputera ABS/VDC będziesz potrzebował dodatkowo adapter – szczegóły dostępne na stronie producenta MES. Na stronie viaken taki adapter jest nazywany Adapter 1.
Dzięki za szybką odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, trochę poza tematem, mianowicie; na wyświetlaczu od klimatyzacji przez cały czas świeci kontrolka AUTO, da się to jakoś wyłączyć??