Strona 26 z 186 PierwszyPierwszy ... 16171819202122232425262728293031323334353676126 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 1859

Temat: Interfejsy diagnostyczne

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Brera

Domyślnie

Cytat Napisał radzik2908 Zobacz post
    Po rozkręceniu Egr-a, trzpień chodził lekko?
    Tak.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radzik2908
    Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Teraz należałoby zapodać napięcie 12V i zobaczyć czy się będzie poruszał.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Brera

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie “wymuszonego” wypalania DPF’u za pomocą interface’u diagnostycznego.
    Przy próbach wypalania wyskakuje mi komunikat, że nie spełniam wymaganych warunków. Przeczytałem dokładnie wymogi które są opisane w uwagach i wszystko było ok.. Temp. Zewnętrzna ma znaczenie?

Czy ktoś z was tego próbował i napotykał podobny problem?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radzik2908
    Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Tonny a co z Egr-em?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Brera

Domyślnie

Cytat Napisał radzik2908 Zobacz post
    Tonny a co z Egr-em?
    Alfa jest u mechanika na drobnych naprawach, jutro ją odbieram i w weekend jeszcze raz dobiore się do EGR'u i sprawdze go pod kompem.

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

No to i ja mam kilka pytań odnośnie interfejsów od Viakena:

1. Czy "Interfejs FIAT ECU SCAN USB we wtyku OBD2", to jest po prostu "Interfejs diagnostyczny ELM 327 CAN USB" z przełącznikiem?

2. Czy ma ktoś na forum ten interfejs z przełącznikiem do 159/Brery, i czy mieści się bez problemu w złączu diagnostycznym - czy ten przełącznik nie przeszkadza, bo ogólnie jest tam dosyć ciasno.

3. Czy jest ktoś na forum kto ma ten interfejs z przełącznikiem, i ma 159/Brerę z silnikiem benzynowym? Bo wg info na stronie Viakena, to ten interfejs obsługuje tylko silniki diesla w 159/Brerze.

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    No to i ja mam kilka pytań odnośnie interfejsów od Viakena:

1. Czy "Interfejs FIAT ECU SCAN USB we wtyku OBD2", to jest po prostu "Interfejs diagnostyczny ELM 327 CAN USB" z przełącznikiem?

2. Czy ma ktoś na forum ten interfejs z przełącznikiem do 159/Brery, i czy mieści się bez problemu w złączu diagnostycznym - czy ten przełącznik nie przeszkadza, bo ogólnie jest tam dosyć ciasno.

3. Czy jest ktoś na forum kto ma ten interfejs z przełącznikiem, i ma 159/Brerę z silnikiem benzynowym? Bo wg info na stronie Viakena, to ten interfejs obsługuje tylko silniki diesla w 159/Brerze.
    ad.1) Nie - to sa rozne interfejsy. Ten pierwszy to typ KKL, ten drugi ELM. KKL nie obsluguje najnowszych Alf (albo w ograniczonym zakresie) wiec lepiej kupic ten drugi - http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...rsja-v14b.html
    ad.2) Ten z przelacznikiem pasuje do Brery ale mozesz praktycznie tylko silnik diagnozowac. Reszty przy pomocy KKL sie nie da. Dlatego lepiej kupic ELM'a + przedluzke i wtedy wszystko sie zmiesci
    ad.3) Nie - benzyne tez da rade: poszukaj Alfa 159 1.8 JTS TB 16V na stronie http://www.fiatecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
    Ostatnio edytowane przez oops2k ; 15-03-2012 o 13:29

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ryki67
    Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Witam
    Panowie nie mogę w FES uruchomić wykresów, czy po zaznaczeniu opcji np zczytywania korekty wtrysków, po włączeniu wykresu F5 powinno mi automatycznie rysować? czy jeszcze coś muszę włączyć?
    Ostatnio edytowane przez ryki67 ; 21-03-2012 o 16:22

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Witam. Czy ktoś wie co może być nie tak - w momencie kiedy klikam "Połącz" w FES albo nic się nie dzieje (nie wyskakuje żaden komunikat) albo program przechodzi do screenu z parametrami, ale niczego nie pokazuje - żadnych danych "na żywo". Kiedy np zaznaczam (odhaczam) obroty silnika czy cokolwiek innego, to program wychodzi do menu głównego. Czasem przy próbie połączenia wyskakuje komunikat "ELM-ECU connection failed".

Kabel mam od Viakena, dokładnie ten http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...rsja-v14b.html
    FES 3.3 pełna wersja.

Dodam, że zainstalowałem sterowniki do ELM 327 z płyty od Viakena, kabel podłaczam najpierw do kompa, następnie do samochodu i dopiero wtedy odpalam silnik. Port ustawiony (COM2), prędkość zalecana (38400) i nic...

Jakieś pomysły ?
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Ogier Avatar Lukasz78
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    BMW 520d/177KM LCI 2008

Domyślnie

Zacznij od sprawdzenia konfiguracji interfejsu pod windą, w menedżerze urządzeń i samym FES-ie.
    Ustawienia interfejsu w FES:
    1) Odpal FES
    2) Wciśnij F9
    3) Sprawdź/ustaw nazwę kabla na ELM 327 V.1.3+
    4) Wybierz numer portu ustawionego po podłączeniu ELMa i powtórz komendę TEST
    Powinieneś uzyskać wszystkie komunikaty na OK. Końcówka to odpowiedź samego interfejsu:...COMMAND: ATZ
    RESPONSE: ELM327 v1.4

Jeżeli testy wypadną na NOK, idziesz do menedżera urządzeń:

Ustawienia interfejsu pod Windą:
    1) Otwórz menedżera urządzeń i sprawdź numer com-a dla "ELM327 interface USB-serial Port"
    2) Wybierz: "properties"--> "port settings"-->"advanced", sprawdź parametry transferu danych po USB:Ustaw=1024,latency time=1msec
    3) Zapisz ustawienia
    4) Potwarzasz sekwencję dla FES_a

W przypadku problemów, robisz screena z softu z ustawieniami po wciśnięciu F9, będziemy dalej radzić;-) jak Ci tu pomóc.