Oznacza to tylko tyle, że projektanci Kia zamiast znaleźć swój styl skopiowali styl AR. Nic szczególnego.
Zazdrość fanów BMW bo Giulia z dołożonymi nerkami i znaczkiem wygląda lepiej niż oryginalna 3 ;).
Printable View
Wkurza mnie typowe dla Polaków narzekanie i krytykowanie. Sam nie jestem miłośnikiem sedanów, ale Giulia bardzo mi się podoba i z zewnątrz i w środku. Nie spodziewałem się USS Enterprise ze Star Treka tylko samochodu i nie zawiodłem się. Przede wszystkim jest super że to auto po tylu latach w końcu jest, jeździ (chyba nieźle), nie jest z dykty i nie jest przekombinowane jak Multipla. Przede wszystkim cieszę się, że praktycznie do samego końca udało się utrzymać jej wygląd w tajemnicy (cud u gadatliwych Włochów) i większość wcześniejszych renderów nijak się ma do rzeczywistości. Nie szukam na siłę podobieństw do BMW, Kii czy Malucha(też ma cztery koła i tylny napęd). Dostrzegam za to mnóstwo fajnych smaczków, jak fajne lusterka (nie adaptowane z Punto), obłędną kierownicę z przyciskiem START itp. Wierzę że sporo namiesza w swoim segmencie.
Alfa miała wczoraj 105 urodziny.
Giulia to wspaniały prezent dla firmy i alfisti. Jest nadzieją na przyszłość.
Dla "porównywaczy" z innymi markami (obecne - podobne - kształty, wzory, o czym doskonale wiecie podyktowane są ogólnie przyjętymi wymogami bezpieczeństwa, reszta to ozdobniki i wyróżniki) - nieco własnej historii
- 1966 Alfa Romeo 2600 Sprint Zagato (oraz 6C 2500 i 2000).
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...5_-2qu27f9.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/atta..._10_pbc_01.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...600_zagato.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...ipo_106_01.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...eo_2600_sz.jpg http://www.forum.alfaholicy.org/atta...meo_2600_3.jpg http://www.forum.alfaholicy.org/atta...5_24200192.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=170957&stc=1
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...b_17_pic06.jpg
2000 nie była szczególnie piękna, miała jednak swój styl, który odcisnął swoje piętno i na Alfeccie i kolejnych modelach AR, miała też to szersze scudetto, 105 lat pozwala nie oglądać się na innych (* wiem wiem Ghibli ;))
A dla purystów - RWD (i bonus Q4).
Czy bezlitosne ? Właśnie na tym zdjęciu wyraźnie widać gdzie popełniono błąd z reflektorami. Właściwie tonie błąd a "wielbłąd".
Do Alfowego Grila niestety trzeba wyczucia. Na tej niby przerobionej Gilulii na BMW światła wyglądają bardzo dobrze bo miały się gdzie zeprzeć w odpowiednim momencie w środkowej części. To dobitnie pokazuje , ze stylista to wyrobnik z marną wizją. :mad:
Ciekawe czy Giulia będzie miała wspólną cechę wszystkich AR- Płowiejący znaczek :D
Kolego @ris nie masz racji "zapal" reflektory a zobaczysz różnicę.
I tak właśnie powinien wyglądać przód , wyróżnić sie z tłumu innych aut. Taka jest 159 i wyróżnia sie do tej pory . Koledzy z którymi mijam sie czasem na drodze ( zatwardziali fani audi i merca ) potrafią wysłać SMS po mijance " robi wrażenie ta twoja alfa " właśnie puściłem im filmik z jazdy Giuli, jednogłośnie potwierdzili moje zdanie i wielu z was " przecież to jest przeróbka BMW " . Długo czekałem na ten samochód i jestem niestety podkreślam niestety rozczarowany designem. Owszem bedzie jeździć swietnie jestem tego pewny , ale nie tylko o to chodzi w Alfie ....
Mam nadzieje ze na żywo zrobi na mnie lepsze wrażenie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Panowie, już na spokojnie...
Auto upodobniło się do swoich rywali, zestawienie z BMW idealnie oddaje temat. Nie ma w nim nic oryginalnego, to wielkie, optycznie ciężkie i mocne auto, bez typowej dla ALFY LEKKOŚCI LINII i rozpoznawalności.
Wygrali księgowi, zbudowano auto, jakie powinno podobać się nabywcom BMW, Audi i tego typu pojazdów.
Przednie światła to zatrzymanie w pół drogi między muminem a agresywnym 159. Wyszło ani to ani to.
Kratka wlotowa w scudetto to jakaś groteskowa pomyłka. Miejmy nadzieję, że wersjach normalnych będą to poprzeczne, dobrze widoczne prążki.
Tył robi wrażenie od dołu: układ 4 rur powala. Znów pytanie: czy w słabszych wersjach rur też będzie 4? mogą zostać, jako atrapy, ale ja je zabiorą, tyłek zubożeje.
Tylne lampy? No proszę. Żenada. Porównajcie z tylnymi lampami 159: tamte były niby proste ale jednak były to przymrużone oczy kota. Tutaj wielkie g....
Alfa romeo przestanie się wyróżniać na szosach świata. Natomiast sprzedaż na pewno wzrośnie. Zapłacono oczekiwaną cenę, oryginalność za zyski.
To nie wina stylisty, przeciez na pewno byly setki roznych wariantow, wizji itp. Ktos musial wybrac ta nieszczesna...
Stylista robil wg. wytycznych, ktore przyszly z gory.
Nie sadzilem ze to powiem, to mi nie przechodzi przez gardlo, bo w tym watku zawsze pietnowalem narzekaczy, ale ten przod z grillem BMW, ktory pokazales wyglada lepiej niz ze scudetto. Buuuu...
ja nie rozumiem dostaliscie piekne auto i dalej narzekacie no polakom to sie nigdy nie dogodzi czego wy sie spodziewacie liftu 159?to ma byc cos nowego i takie jest przod ladny tyl ladny
w du.ach sie juz ludziom przewraca od tego dobrobytu
Po prostu to auto jest na rynek amerykanski. Moze wlasnie dlatego jest takie "przesadziste".
No moze jeszcze sie okazac za na zywo auto zrobi lepsze wrazenie.
Ma ktos gdzies ten PDF z planem wydawniczym do 2018 roku? Giulietta musi zostac u mnie na dluzej.
Ja osobiście pragnę podziękować Sergio, bo następnym zakupem miało być BMW F10, bo nie mogłę do tej pory znieść wyglądu muminów i obawiałem się, że podobnego paszkwila zrobią w segmencie D. A tu taki prezent :D Będzie można mieć 2w1, czyli mieć Alfę i BMW. Dla mnie bomba! :dance3:
Przeczytaj mój pierwszy post po prezentacji "światła siecą zewsząd do nikąd". Pół mumin i tyle miało być sportowo wyszło groteskowo. Jeszcze raz powtarzam, ktoś kto spieprzy przód auta, niech nie oczekuje zachwytu mimo, że do środka właduje barek z marznącym nadroższym szampanem. Można wybaczyć to czy tamto ale nie wizerunek wizytówkę poprostu TWARZ. Tak jak z kobietą może mieć nieziemską figurę, a brzydka twarz nie pozowli jej zostać Miss World.
Wszystko fajnie, tylko niech zaczną to to masowo produkować... bo tak na dobrą sprawę to czekamy dalej na tę Giulię.
Nie jest wykluczone, że Giulię czeka seria "drobnych poprawek", a za 2 miesiące się okaże, że to był prototyp :). Zobaczymy...
Oj myślę, że skoro tak oficjalnie pokazali auto to już raczej takie zostanie... co najwyżej lifting. No ale bądźmy szczerzy- liftingi AR polegają na drobnych udoskonaleniach, a nie jakichś znaczących zmianach w wyglądzie.
Jeżeli nasza marka ma istnieć, to takie kroki designowe niestety były koniecznością. Auto ma się sprzedawać, próbują odciągnąć klientele koncernom niemieckim i tym autem mają na to szansę. Opinia o awaryjności marki jest jaka jest, dlatego upodobniono ją do samochodów niemieckich (wygląd a la BMW) o których ludzie wypowiadają się nadal dobrze mimo regresu jakościowego. Giulia ma być początkiem nowego, dlatego zmieniono logo, dlatego auto przestało kusić typowo włoskim wyglądem, dlatego dostosowano ją do rynku. Przeciętnego Kowalskiego nie interesuje czy Scudetto będzie w żebra czy z siatką ogrodową. Klient przyjedzie, weźmie auto w leasing- pojeździ i sprzeda, weźmie nowe, może też alfe. Nie możemy jako zapaleńcy skreślać tego auta bo wygląda "gorzej" niż każdy z nas myślał, ten model to zaczątek nowego, feniks marki. Jeśli się sprzeda - a widzę, że zrobiono wszystko żeby auto pasowało w gusta posiadacza Octavii jak i BMW - to pojawią się nowe modele, JEŚLI się sprzeda.. Póki co alfa jest na skraju bankructwa, więc módlmy się żeby ludzie chcieli ją kupować. Tylko to może zapewnić rozkwit marki na nowo. Mam nadzieję, że cena na to auto będzie skalkulowana rozsądnie. MUSI być tańsze niż BMW żeby ludzie chcieli ją kupować, musi dojść SW. Potem dojdzie pewnie SUV, będzie lament, że to już zero alfy w alfie - ale ludzie kupują SUVy a jeśli Giulia udowodni, że się nie jebie na potęgę jak 156/147 (nie mówię, że się jebie - taka jest opinia o marce po za kręgami) to i SUV alfy będzie się sprzedawać. Przypominam sytuację Saabów (cena za Saaba), nie chciałbym powtórki w alfie.
Nie którzy woleli by jakiś odlotowy bolid który by się nie sprzedawał a za kilka lat byśmy spotkali się w tym samym miejscu co saab. Czyli w czarnej dupie
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Przestańcie już z tą 159... Mnie się Giulietta podoba, ale nie chciałbym, żeby jej następczyni wyglądała jak facelifting.
Wystarczyło światła zrobić tak i już jest pięknie :
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=170946&stc=1
Wiadomo było, że zakochani po uszy w Giugiarowym designie (AR159) będą narzekać na TIPO 952, ale żeby takie rzewne łzy wylewać z tego powodu, że zrobili całkiem nową kreską następce TIPO 939?!
O ile niektóre linie są nieco podobne do BMW czy Mazdy, to porównywanie do niemieckiego, kwadratowego wozidła typu KIA Optima to potwarz! Designer Peter Schreyer byłby z was dumny, a przecież jego dzieła to ciosane siekierą kloce które robią z koreańskiego produktu europejskie dupowozy za konkretną kasiorę.
Popatrzcie na Giulię z tej perspektywy i w tym kolorze:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...5&d=1435220294
Nadal twierdzicie, że to kopia czegokolwiek? Gimme a break!
L.
A mnie się bardzo podoba. Przód faktycznie muskularny jak Dodge Charger, ale jestem zapaleńcem muscle cars więc mi to odpowiada. Będzie pieniążek to kupie :D
Zobaczcie lampy z włączonymi ledami. Auto nabiera innego charakteru.
Fakt jedak ,ze sa one nieco za mało płaskie. Mysle ,ze gdy dojdzie do liftingu,zostanie powtórzony eksperyment z czasów liftingu 156.
Ktos wkleił zdjecie z nerkami i trzeba z pokorą przyznac,że przód wówczas wyglada inaczej,lampy współgraja.
Co by nie mówic ,źle nie jest. Auto ma pazur bardzo zadziorny.
Co do wymiarów, to raczej ponizej 480cm ,za to jest szerokie i niskie. Proporcje bardzo zgrabne.
Przed premierą narzekaliscie na tylne światła i antenę a teraz przód wam nie pasuje. Typowy Polak ;) powinna wjechać 159 i byli by wszyscy szczęśliwi
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Nie tylko wielbiciele ar159, mozna poczytać wiele podobnych wpisów np
I’m Italian, I have a Giulietta and I was waiting for this presentation a long time. But I was really disappointed when I saw the actual Giulia. The car does not look pretty as it should be (does not create any empaty and therefore in my opinion will have some problems fullfilling Marchione expectations to boost the Alfa-Romeo brand).
Performances are not everything !
This is not a car that I will choose against a BMW or AUDI, certainly not considering that the price range will be similar and that German cars have proved reputation while the new ALFA-ROMEO have everything to prove and in some country also a bad reputation to clean.
Melduje się kolejny rozczarowany. O ile sylwetka i profil bardzo mi się podobają to stylistyka przedniego oraz tylnego pasa jest porażką. Dobre Alfy zawsze miały to do siebie, że wizualnie były oryginalne i nie kojarzyły mi się z niczym innym. Patrząc na tipo 952 skojarzeń mam całe mnóstwo. A ten siatex - koszmar. Pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś nastąpi znaczący lifting.
Za to mechanicznie - petarda.
Właściciele 159 chcą się na siłę dowartościować jakie to ich auto nie było piękne. W swoich czasach wielkie wow robiła 156 i wyróżniała się bezwzględnie na ulicy. Był taki okres gdzie trochę zapomniałem o alfie i skupiłem się na innej marce i właśnie w tym momencie pojawiła się 159 której obecności nawet nie zauważyłem, wyglądała jak kolejny lifting 156. Technicznie to auto też za wiele nie oferuje, wysoka masa, brak bajerów technologicznych, kiepskie silniki benzynowe, napęd na przód. Wreszcie wyszedł nowy model, który mam nadzieję będzie konkurował z najlepszymi a tutaj tylko narzekania. To, że auto jest podobne do innych to trudno, takie czasy, ważne aby się nie psuło i dawało frajdę z jazdy a na to jest wreszcie szansa. Parę lat temu ogromną przewagą bmw było rwd, teraz ta przewaga zniknęła. Ja za kilka lat z chęcią zakupię taką giulię i bardzo mnie to cieszy bo do tej pory nie widziałem następcy dla mojej 166 (159 to auto ciaśniejsze i ze słabymi osiągami a w kolejnym aucie chciałoby się lepsze).
Ano właśnie, to napisał Włoch, a jak Włoch, (zakochany w krajowej marce) tego nie kupuje ?
- - - Updated - - -
Kolego nie masz racji nie chodzi o dowarościowanie bo wcześniej czy później 166, 159 i inne wyląduja na złomie. Tu chodzi o przyszłość poprostu future.
Takie od lat jest już np. Infiniti. Design to było od zawsze coś co zdecydowanie wyróżniało AR na tle innych. Teraz tego niestety zabrakło.Cytat:
ważne aby się nie psuło i dawało frajdę z jazdy
159 zaczyna trącić myszką ale ciągle jest bardzo ładna. Choć gdyby zmienić przednie światła, nie byłoby już tak kolorowo :) Ja czekam, żeby zobaczyć Giulie na żywo, wg mnie jest bardzo dobrze :)
A tutaj render kombi (lub SW gdyby komuś robiło to różnicę):
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/06/372.jpg
I co z tego że marudzi Włoch ? co to bóg jakiś jakiś ? i co on opowiada " Performances are not everything !" - no to modele plastikowe na półeczce mu powinny wystarczyć. Alfa wraca do performance a ten marudzi. Niech najpierw jeździ jak na Alfę przystało, a design będzie się podobał każdemu kto za kółkiem usiądzie, lampy wówczas to nawet i kinkiety będą mogły być.
Nie ma o co bić piany , każdy ma swoje zdanie i tyle
masz kolego sporo racji w tym co piszesz
ale jest też sprzeczność
zauważ: rozkwit marki na nowo, ale to już nie będzie TA SAMA MARKA.
prawda?
będzie wiele alf, nowe modele, spodoba się Kowalskiemu od Octavii i Schmidtowi od BMW, spoko
ale nie będzie to już TA WYJĄTKOWA BUDZĄCA SKRAJNE EMOCJE marka
powstaje więc pytanie:
czy odrodzenie marki nie jest równocześnie pogrzebem marki?
rozumiesz o czym piszę?