DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Wkurza mnie typowe dla Polaków narzekanie i krytykowanie. Sam nie jestem miłośnikiem sedanów, ale Giulia bardzo mi się podoba i z zewnątrz i w środku. Nie spodziewałem się USS Enterprise ze Star Treka tylko samochodu i nie zawiodłem się. Przede wszystkim jest super że to auto po tylu latach w końcu jest, jeździ (chyba nieźle), nie jest z dykty i nie jest przekombinowane jak Multipla. Przede wszystkim cieszę się, że praktycznie do samego końca udało się utrzymać jej wygląd w tajemnicy (cud u gadatliwych Włochów) i większość wcześniejszych renderów nijak się ma do rzeczywistości. Nie szukam na siłę podobieństw do BMW, Kii czy Malucha(też ma cztery koła i tylny napęd). Dostrzegam za to mnóstwo fajnych smaczków, jak fajne lusterka (nie adaptowane z Punto), obłędną kierownicę z przyciskiem START itp. Wierzę że sporo namiesza w swoim segmencie.
Były:
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 140 KM
Alfa Romeo Gtv 2.0 TS 150 KM
Alfa Romeo 145 1.4 TS 103 KM
Jest:
Alfa Romeo 147 1.6 TS 105 KM Rosso Proteo
Alfa Romeo MITO 1.4 Multiair 105 KM Rosso
Alfa miała wczoraj 105 urodziny.
Giulia to wspaniały prezent dla firmy i alfisti. Jest nadzieją na przyszłość.
Dla "porównywaczy" z innymi markami (obecne - podobne - kształty, wzory, o czym doskonale wiecie podyktowane są ogólnie przyjętymi wymogami bezpieczeństwa, reszta to ozdobniki i wyróżniki) - nieco własnej historii
- 1966 Alfa Romeo 2600 Sprint Zagato (oraz 6C 2500 i 2000).
![]()
![]()
2000 nie była szczególnie piękna, miała jednak swój styl, który odcisnął swoje piętno i na Alfeccie i kolejnych modelach AR, miała też to szersze scudetto, 105 lat pozwala nie oglądać się na innych (* wiem wiem Ghibli)
A dla purystów - RWD (i bonus Q4).
Ostatnio edytowane przez Archi ; 25-06-2015 o 12:08
Alfa Romeo Nel Cuore
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Czy bezlitosne ? Właśnie na tym zdjęciu wyraźnie widać gdzie popełniono błąd z reflektorami. Właściwie tonie błąd a "wielbłąd".
Do Alfowego Grila niestety trzeba wyczucia. Na tej niby przerobionej Gilulii na BMW światła wyglądają bardzo dobrze bo miały się gdzie zeprzeć w odpowiednim momencie w środkowej części. To dobitnie pokazuje , ze stylista to wyrobnik z marną wizją.![]()
Ciekawe czy Giulia będzie miała wspólną cechę wszystkich AR- Płowiejący znaczek![]()
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Kolego @ris nie masz racji "zapal" reflektory a zobaczysz różnicę.
I tak właśnie powinien wyglądać przód , wyróżnić sie z tłumu innych aut. Taka jest 159 i wyróżnia sie do tej pory . Koledzy z którymi mijam sie czasem na drodze ( zatwardziali fani audi i merca ) potrafią wysłać SMS po mijance " robi wrażenie ta twoja alfa " właśnie puściłem im filmik z jazdy Giuli, jednogłośnie potwierdzili moje zdanie i wielu z was " przecież to jest przeróbka BMW " . Długo czekałem na ten samochód i jestem niestety podkreślam niestety rozczarowany designem. Owszem bedzie jeździć swietnie jestem tego pewny , ale nie tylko o to chodzi w Alfie ....
Mam nadzieje ze na żywo zrobi na mnie lepsze wrażenie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Panowie, już na spokojnie...
Auto upodobniło się do swoich rywali, zestawienie z BMW idealnie oddaje temat. Nie ma w nim nic oryginalnego, to wielkie, optycznie ciężkie i mocne auto, bez typowej dla ALFY LEKKOŚCI LINII i rozpoznawalności.
Wygrali księgowi, zbudowano auto, jakie powinno podobać się nabywcom BMW, Audi i tego typu pojazdów.
Przednie światła to zatrzymanie w pół drogi między muminem a agresywnym 159. Wyszło ani to ani to.
Kratka wlotowa w scudetto to jakaś groteskowa pomyłka. Miejmy nadzieję, że wersjach normalnych będą to poprzeczne, dobrze widoczne prążki.
Tył robi wrażenie od dołu: układ 4 rur powala. Znów pytanie: czy w słabszych wersjach rur też będzie 4? mogą zostać, jako atrapy, ale ja je zabiorą, tyłek zubożeje.
Tylne lampy? No proszę. Żenada. Porównajcie z tylnymi lampami 159: tamte były niby proste ale jednak były to przymrużone oczy kota. Tutaj wielkie g....
Alfa romeo przestanie się wyróżniać na szosach świata. Natomiast sprzedaż na pewno wzrośnie. Zapłacono oczekiwaną cenę, oryginalność za zyski.
To nie wina stylisty, przeciez na pewno byly setki roznych wariantow, wizji itp. Ktos musial wybrac ta nieszczesna...
Stylista robil wg. wytycznych, ktore przyszly z gory.
Nie sadzilem ze to powiem, to mi nie przechodzi przez gardlo, bo w tym watku zawsze pietnowalem narzekaczy, ale ten przod z grillem BMW, ktory pokazales wyglada lepiej niz ze scudetto. Buuuu...