nie ,idzie płynnie jak burza.
nie ,idzie płynnie jak burza.
Kup np. Millers EE 5w40, albo Penrite Enviro+ 5w40. Oba spełniają wszystkie normy Fiata. Najważniejsze w silnikach MA to wymiana oleju co max. 10 tys.
- - - Updated - - -
Tydzień temu wymieniałem MA po przebiegu 90k. Da się znacznie taniej. Dostałem moduł pozmianowy - listopad 2018. Polecam Jata Świdnica. Chłopaki mocno ogarnięci. Wymiana trwała 2,5 h.
Oba te oleje normy Fiata nie spełniają.
Oto karty ze stron producenta: - nie mogę wklejać linków bo mam tylko 6 postów ale można sprawdzić
Normę APROBOWANĄ przez Fiata ma chyba tylko Selenia a nalanie oleju bez normy oznacza oczywiście utratę gwarancji na silnik i o tym piszę.
Nie będę pisał o moim aucie, bo ma mniejsze ograniczenia olejowe. Full syntetic, 5W40, C3. Każdy inny pozbawiał gwarancji.
Wyciąg z instrukcji Twojego auta.
Olej silnikowy SAE 5W-40 ACEA C3 / API SN 9.55535-S2 lub MS-12991
Wyniki wyszukiwania
Np.
https://filtrytotu.pl/pl/18-oleje#/k...fiat_955535_s2
Używanie wujka Google nie boli. :)
I włąsnie wujek google pierniczy głupoty bo np Motul 8100, który masz wykazie nie ma rekomendacji Faita co jest wyraźnie napisane w karcie oleju, Castrol dodaje "meets" przed normą w karcie co oznacza że "zaspokaja" normę ale również rekomendacji nie ma. Żeby nie było problemów Fait czy inny producent musi zaakceptować dany olej a tego w tym wypadku nie ma.
Z google trzeba korzystać z głową a nie łykać wszystko co wyświetli.
Liczą się karty producenta oleju a ten jak nie podaje że jest to tzw OEM tzn że silnik będzie pracował ok ale producent auta nie przetestował tego oleju i nie dopuszcza w ciemno. Rozumiesz?
Wiesz czym się różni rekomendacja a spełnienie danej normy?
Skoro dany producent oleju spełnia daną normę to rekomendacje czy też jej brak można sobie w buty wsadzić.
A klient ma zalać olej ,który spełnia warunki określone przez producenta silnika.
Fiat rekomenduje selenię od lat bo ma z tego kasę.