Ja będę zakładał w poniedziałek także Ci powiem, ale gates też jest w zestawie z czujnikiem podobnie jak behr, dzwoniłem do autosklep24 i powiedzieli mi , że to całkiem dobry produkt, więc zaryzykuje i zobaczymy co będzie.
Printable View
Ja mam gates'a i byl ok 100zl tańszy niz behr. dziala wzorowo, ladnie trzyma temp, nie faluje ani nic takiego - sprawdzane fesem. podobno EPS to dokladnie to samo co gates, i ceny tez podobne
tak więc chyba nie będe się zastanawiał tylko zakupie gatesa i przed zimą będzie problem z głowy dzieki za info
tez bede musiał wymienic termostat, nawet po dłuższej przejażdżce , postojach przy zapalonym silniku temeperatura nie podskoczy nawet do 70 stopni. raczej przez to nic złego sie nie dzieje dla auta ale dla swojego komfortu psychicznego ze cos nie jest tak jak byc powinno bedzie trzeba sie udac do mechesa, ale cena termostatu na stronie fiata mnie przeraziła ;]
Mam 1.9 JTD 110kW. Podłączyłem pod kompa i z zimnego silnika monitorowałem, jak zachowuje się temperatura. Dosyć ładnie się podnosiła (chociaż nie wiem jak powinno być dokładnie) i zastanowiła mnie jedna sprawa, a mianowicie wskaźnik na desce pokazywał 50, komputer nieco ponad 60 kiedy pojawiło się wyraźne załamanie i spadek temperatury o kilka stopni, co ewidentnie wskazywało na otwarcie termostatu. Czy jest możliwe, że oba czujniki przekłamują? I czy jest trzeci czujnik, który włącza wiatraki na chłodnicy? Włączają mi się czasami po podjeździe pod górkę.
termostat do wymiany
Zamowie wiec tego Verneta i zobacze co bedzie ;] A czujnik temp po co wyminiac?? mozliwe ze padl razem z termostatem??
Witam ja też mam problem z dogrzewaniem silnika max pokazuje mi 70 st.C ,a do pracy mam 40km,to chyba powinno go gogrzać, a mianowicie problem jest w tym że już 2 razy zamarzła mi odma i olej wywaliło bagnetem,zastanawiałem sie nad tą przyczyną no i raczej jes to wina termostatu, nie dogrzewa silnika, paliwo leje raczej dobre z orlenu ,robię długie odcinki, olej 5w40.Odmę wymyłem zamówiłem nowy termostat i zobaczę może to pomoze.
Skąd masz takie info,że nieopisana kreska miedzy 50 a 90 to 80? na chłopski rozum wychodzi że to 70 i skala jest proporcjonalna,ale jeżeli masz rację to będę :) ponieważ w obecnej chwili w trasie mam temp.miedzy ową kreską a 90.Myślałem już o wymianie termostatu,z tego co piszesz wynika że mam około 85,więc jest ok.z drugiej strony też mi się to wydawało dziwne,bo w czerwcu był wymieniony termostat+chłodnica u poprzedniego właściciela.Cytat:
a czy masz na wskaźniku zaznaczone 70 stopni???
podpowiedź:
nieopisana kreska w połowie między 50 a 90 to 80...
ale jak nie podłączysz kompa i z niego nie odczytasz faktycznej temperatury to dalej będziesz w błędzie
Na chłopski rozum może tak, ale uwierz mi i innym użytkownikom którzy mówią, że to 80C, że tak jest bo to prawda :) Dzisiaj z lenistwa założyłem termostat za 18 zł w przewód, był kiedyś temat o tym na forum, u mnie sprawuje się super.
Dla mnie bomba,takie info.przynajmniej ominie mnie wymiana termostatu.Cytat:
Na chłopski rozum może tak, ale uwierz mi i innym użytkownikom którzy mówią, że to 80C, że tak jest bo to prawda :) Dzisiaj z lenistwa założyłem termostat za 18 zł w przewód, był kiedyś temat o tym na forum, u mnie sprawuje się super.
Prosze uważniej szukac - http://www.forum.alfaholicy.org/147_...park_v-34.html
Wkleiłem fotke w owym temacie. Dokładnie ta kreska pomiędzy 50 a 90 to ok. 80st.C. sprawdzone na kilku 156 z różnych lat, z różnymi silnikami.
Również potwierdzam że to 80 stopni. Sprawdzałem u siebie na kompie. Tyle dowodów starczy :) ?
Nie wiem czy to kogoś zainteresuje, ale wczoraj zrobiłem pomiary temperatury (w FES-ie) po założeniu termostatu w przewód (za niecałe 20zł) pierwszy raz otwiera się mniej więcej przy 88-88,5 st później przy dłuższej pracy przy niecałych 88 st, temperaturę w czasie jazdy przy około -5 st trzyma wzorcowo powyżej 80 st. Polecam tym którzy nie mają teraz za wiele czasu a padł im termostat lub mają krucho z funduszami, są osoby które zrobiły już kilkadziesiąt tysięcy kilometrów na tym patencie i nie zamierzają już montować oryginalnego termostatu.
a od jakiego auta wsadziłeś termostat tzn wkład? i czy stary wkład jakoś wydłubałeś?
A czy oryginalny termostat jest trzy stopniowy? orientuje sie ktoś? Najpierw zamknięty całkowicie obieg tylko głowicy potem nagrzewnica w środku, a potem duży obieg.
Jeśli by tak było to założenie na przewód zamyka tylko duży obieg a na nagrzewnice puści odrazu.
Nie wiem czy można umieszczać linki z innego forum, najwyżej mi się dostanie :)
http://autokacik.pl/showflat.php?Cat...page=1&fpart=1
Była kiedyś ta sprawa poruszana na forum AH, dodam tylko że zastosowałem termostat Vernet 4493.86 czyli z temp. otwarcia 86 stopni a nie jak koledzy zastosowali z temp. 89 st.
W fiacie Stilo można sobie takie cuda wianki rzeźbić, ale w alfie najzwyczajniej nie wypada...
Generalnie druciarstwo - co nie ma dostepnych oryginalnych albo dedykowanych zamienników termostatów?
Nie będę się kłócił, bo to nie ma sensu, wiem co działo się w poprzednim temacie, nie ma w tym żadnego druciarstwa, raptem jedna opaska więcej, straszna mi różnica stilo a 156, tym bardziej gdyby nie fiat to w alfie tego silnika by nie było.
Druciarstwo czy nie ważne, że działa. Jak ktoś ma obiekcję niech kupuje oryginał.
Panowie, co myślicie o tym - http://allegro.pl/termostat-alfa-fia...890796670.html
też go wczoraj oglądałem i wydaje mi się tani. Nie wiem czy to nie jakaś podróba. Pytałem u mnie w mieście 320 zł za verneta i trochę więcej za Bechra. Ja zdecydowałem się póki co na patent i działa prawie idealnie gdyby nie to że nowy temostat który kupiłem ciut za szybko się otwiera.
No właśnie o to chodzi że tani :) Jeśli to prawdziwy Ricambi Originali to chyba warto! Nie wiem czy go nie kupię.
kup i podziel się opinią.
Kolego masz inny silnik i inny termostat dlatego inna cena. chociaz sklep swoj narzut rowniez ma.
a czy w ogóle tarmostat jest rozbieralny? Czy można jakoś (nie wiem jak) odkręcić, odkleić plastikowy dolot i po prostu wymienić sam termostat?
Maćku, zrobiłem jak kiedyś pisałeś wyłączone ogrzewanie silniczek sobie pomału chodzi FES podpięty,na wskaźniku kabinowym 50 - w FEsie 63 st rura górna od chłodnicy zimna, przy 70 st w Fesie górna rura chłodnicy zimna , czy powinienem zrobic taki test raz jeszcze i dłużej sprawdzac temperature czy juz po tym logu mozna stwierdzić jaki jest ten mój termostat?
Nie będziemy się o takie sprawy sprzeczać, ale to inżynierowie fiata zaprojektowali ten silnik, a że padło na alfę akurat żeby go zamontować bo chcieli aby auto dobrze się sprzedało to o niczym nie świadczy,
zuczek01 ja od siebie mogę powiedzieć, że termostat trochę za szybko się otwiera bo przy 76st co widać z logów.
A dlaczego twierdzisz że to 76 st.? na logu temperatura rosnie równo do 79 st i potem zaczyna spadać?
Termostat otworzył się przy 79,4C czyli jeśli masz oryginalny fabryczny termostat to wszystko masz ok - on otwierał się w przedziale 78-82C. Warto by było pogrzać dłużej silnik i zobaczyć jaką silnik ma temperaturę pracy (czy termostat się zamyka i jest szczelny)
dzięki Maciek-156, poprzedni własciciel nigdy nie wymieniał termostatu więc myslę że jest oryginalny, w wolnej chwili pogrzeje silnik dłużej i zobaczymy jaką silnik ma temperaturę pracy (czy termostat się zamyka i jest szczelny) - tylko po czym to poznam?
skoro sie otworzył to temperatura spada i spada do... i co potem powinno być? znowu powinien sie zamknąc i nagrzewac do momentu otwarcia?
Sorki miało być 79 st. :) Jeżeli się otworzy to tak jak mówisz temperatura spada i później znowu termostat się zamyka i tak w kółko, tak jak Maciek mówi zapewne masz jeszcze oryginalny termostat który otwiera się wcześniej niż te co teraz są produkowane.