Do 50 kkm były prawdopodobnie 2 wymiany, potem co niecałe 10 kkm 9po wymianie MA), ale niestety nic to nie pomogło, teraz mam nadzieje, że bedzie działało jak należy dłuższy czas.
Ale to aż nie możliwe żeby po 50k i dwóch wymianach oleju była taka czarna warstwa ,płatkująca wręcz.
Ależ możliwe, pisałem już o tym kilkukrotnie, tylko nigdy nie miałem czasu zrobić fotorelacji.
Powiem więcej, to zupełnie normalne, i większość silników MA serwisowanych w ASO dokładnie tak właśnie wygląda po zdjęciu pokrywy zaworów. O ile w autach sprowadzonych można wątpić co i jak, z powodu braku historii, ale tutaj mówimy o autach krajowych, z klarowną historią od momentu zakupu.
Mój szwajcarski padalec ma teraz ok 94k przebiegu ,zdejmowałem swego czasu dekiel z samej ciekawości i nic takiego nie mam ,owszem jest klasyczny miodowy nalot ,ale żeby sadza w ilości powodującej jej odpadnie.
Witam
Temat rzeka czyli olej ( proszę nie bijcie )..Chce zalać przed zima nowe oleum..Silnik 1.4T MA 163KM rocznik 2014 przebieg 84tys. Interesuje mnie olej Valvoline tylko jaki ? Do 2013 wyszukiwarka podaje VALVOLINE SYNPOWER MST C3 5W/40; po 2014 rekomendacji brak..Samochód z USA (nie wiem czy ma ta jakieś znaczenie ) i w instrukcji jest 5W/40 syntetyk. Kombinować coś z 0W/30 czy lać 5W/40 C3 ?
I tu niestety jest problem , ponieważ po 2016 r w instrukcji dla 1,4 MA lift po 2013 zmieniono klasę oleju z 5W/40 C3 na 0W/30 C2. Ponoć dlatego aby MA miał lżej. Ja jednak lał bym olej spełniający normę Fiata może być Millers , Motul - forumowicze właśnie na tych pomykają , ja mam z 2010 i leję Millers Long Life 5W/40 C3 , który ma w karcie wpisaną normę Fiata. Wg katalogu Millersa rekomendacja przy Twoim silniku - Millers XF Longlife C2 0w30 (7997) a Motul ma taki 8100 ECO-CLEAN 0W-30
==========================================
Dzięki za info..Z ciekawości wklepałem mojego Fiata 500L do wyszukiwarki Motul ( co ciekawe jest dostępna wersja USA ) i wtedy wyskakuje olej 5W/40; przy Millers nie ma silnika 1.4 MA w wersji europejskiej 500L. Zastanawiam się czy silnik 1.4 MA w wersji USA różni się wykonaniem od wersji EU. Jedną różnice już odkryłem.. Słynna śruba turbiny z otworem i filterkiem w moim silniku jest bez siateczki
Sorry za kolejny olej , ale co myślicie o takim Selenia Digitek 0W40 zamiast 0w30 .
za tekstem
"Selenia Digitek to nowy, w pełni syntetyczny olej do nowoczesnych silników benzynowych w pełni odpowiadający najnowocześniejszym normom produkt EURO 6. Dzięki swojej szczególnej lepkości 0W40 i formule przyczynia się do oszczędności w zużyciu paliwa, a w konsekwencji do zmniejszenia emisji CO2. Specjalna formuła oleju Selenia Digitech do dwucylindrowych silników TwinAir(Fiat) "