Pamiętajcie ze 225 każdego producenta jest inne.
Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk
Pamiętajcie ze 225 każdego producenta jest inne.
Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk
ALe felga ma większą średnice i po wewnętrzne stoi dalej od ramienia zwrotnicy bo przecierz ramie nie idzie pionowo do góry tylko odchodzi od srodka ku amorowi . Mniejsza z tym . Mi przy feldze 18/8 ET35 i z oponą 215/40/18 na przodzie nic i nigdzie nie obciera . Z kolei na tyle mam 225/40/18 i przytarło mi raz jak miałem chyba z 500kg w bagażniku:) ( o plastik nadkola a nie o rant błotnika ) .
Załącznik 113462
Wiem jak wygląda zwrotnica. Felga 8j et32 wchodzi głebiej pod łuk zwrotnicy, a średnica koła z 225/40 jest większa. Na papierze powinno trzeć aż miło, ale tak jak pisałem - może moje auto jest dziwne.
Inna kwestia, które fabryczne felgi 17 cali pasują pod 4-tłoczkowe Brembo i tarcze 330mm?
Tylko te 7,5 et35 tak jak fabryczne GTA? 7j i et 40,5 nie pomieszczą zacisku?
Tutaj nie chodzi o ET, bo to można regulować dystansem, ale o sam kształt ramion. Np. felga z TI potrzbuje 16mm dystansu i mija się z zaciskiem na milimietr, bo tak ma skonstruowane ramiona.
http://tablica.pl/oferta/felgi-r-o-d...5-ID3M9qz.html
felgi jak u Ciapola chyba więc kozak w 159
Cuoreventi napisze na swoim przykładzie.
Opony 225/40/18 na feldze 8j ET30, obniżenie -20mm P/T: z przodu nic nie trze przy maksymalnym skręcie. Z tyłu przy naprawde sporym obciążeniu i dobiciu potrafiło przytrzeć oponą o nadkole ale to miałem załadowany bagażnik i 2 turystów z tyłu.
ET30 to max jeżeli chodzi o przednią oś w 156 choć jakby to dokładnie pomierzył to pewnie i odrobinę wystaje poza błotnik. Na tylniej osi myślę że ET28 by się jeszcze wcisneło. Mowa o błotnikach nie poszerzonych.
Omen ma rację jeżeli chodzi o to że opona 225 jednego producenta będzie różniła się szerokością od opony 225 innego. U mnie Michelin PS3 jest wyrażnie węższa od Yokohama Advan, które mogłem mieć.
Czy fegla 5x100 na śrubach pływających wejdzie do 156? Oraz czy takie rozwiązanie jest bezpieczne?
ja tak jeżdżę, jest okay.
bylo trylion razy
A czy felgi z GTV podejdą do 156 bez problemu?
http://allegro.pl/alufelgi-alfa-rome...706734806.html
tak.
No może ten wzór felg z GTV nie jest jakoś specjalnie "piękny" ale ,że jest tam ET 30 i szerokość 6,5cala to powinno ładniej i szerzej wyglądać niż oryginalne felgi z dużym ET
Dzięki za info, fele zamówione. Nie muszą być piękne, mają w zimę śmigać:)
Panowie było już nie raz ale cena troszke spadła , grzech nie brać . Kozackie pod poler . Jak nikt nie kupi a tak dalej samotne będą do wiosny stały na allegro to chyba ja się skusze .http://allegro.pl/skrecane-work-3tlg...668672053.html
Jak do wiosny sytuacja się poprawi finansowa to może ja przedzwonię do sprzedawcy ;) tylko trzeba by pomierzyć jakie dystanse konieczne żeby zmieściły Brembo i wtedy jakaś 205 opona do tego ;)
To nie wejdzie na brembo w 147.
A cena wcale sie nie zmieniła.
Verzonden vanaf mijn iPhone 5s met behulp van Tapatalk
Też mi się wydaję że było 1800.. potem 1650 a potem 1600.. a teraz jest 1500 więc musiało stanieć ;)
A co do Brembo miałem na myśli jakieś masakryczne dystanse typu 20mm-30mm i pewnie wtedy wejdzie.. ale to już konieczny mega naciąg opony żeby to jakoś wyglądało razem :D i naciąg błotników też..
proszę powiedzieć mi jedno co w tym fajnego gdy opona jest za wąska do felgi co Wy w tym widzicie fajnego? za duża koszula za mała marynarka...
Hmmm pewnie byś się Nazar wkur**ł jakbym kupił je sobie pod choinkę ;)
I będzie wystawiała felga 20mm ;)
Verzonden vanaf mijn iPhone 5s met behulp van Tapatalk
Bo może niektórzy lubią "szeroki styl " . Ja lubie jak koło siedzi conajmniej na równo z rantem błotnika albo i szerzej a nie jak oryginalna felga z duzym ET w głebi nadkola jak w wąskotorówce i nie chodzi tu o sam fakt zakładania wąskiej opony ale o upchanie możliwie jak najszerszej felgi w nadkole a to wymaga naciągu . Pozatym osobiscie twierdze ,że takie koło wygląda bardziej "sportowo" i agresywnie niż "balon" Załącznik 114545Załącznik 114546Załącznik 114547 Ostatnie zdjecie prezentuje jak upchać RH 10,5 cala szerokie w E36 co niektórzy uznali za niemożliwe . Ja jezdziłem na takim setupie z gwintem i nawet dało się na tyle ludzi wozić:D
- - - Updated - - -
Malin kupuj . Z tobą przegrać wyscig o felunek to będzie zaszczyt:D
Niektórzy lubią mocno naciągać gumę ;)
Cóż niektórzy lubią pomarańcze, a inni jak im nogi brzydko pachną...
Osobiście nie lubię naciągu, ale skoro komuś się podoba to jego gust i jego samochód ;) Tylko, że imho to tak jak "balon" nie wygląda sportowo i agresywnie, tak samo sportowo nie wygląda "naciąg". Obie ze sportem mają mało wspólnego.
Więc dla wszystkich mniej wtajemniczonych "tunerów" - temat wałkuje już od 300 ponad stron - zrozumcie to co jest logiczne . Opona naciągnięta na kształt trapezu przy szerokiej feldze ( za szerokiej ) schodzi się ładnie pod błotnik co pozwala uniknąć tarcia o ten element . Przy normalnej feldze taki zabieg jest niepotrzebny i conajmniej smiesznie wyglądający . Tak samo dziwne dla niektórych jest robienie negatywu za pomocą Camberów itd. Przecież nikt nie każe na siłe nikomu modzić przy aucie . Jeden lubi laminat , drugi gumowe lale . Ja lubie jezdzić miską po asfalcie na szerokim rancie . To taki styl życia , własna religia :)
- - - Updated - - -
FXX ja napisałem WYGLĄDA ( moim zdaniem ) . A ,że inna kwestia jeżeli chodzi o własciwości jezdne . Ale ci powiem ,że własciciele aut na zdjęciach raczej się nie przejmują tym a ich auta napewno wzbudzają wytrzeszcz oczu przechodniów a o to chyba chodzi . Jakbyś podobnie nie myślał to nie jezdziłbyś Alfą tylko Fiatem czy Dacią:D . Tylko zauważ ,że ja w swoich postach nie neguje nikogo kto jezdzi na "cywilnym" zestawie a z kolei ci dla których 18-19" jest niedostępne z racji czy to miejsca zamieszkania ( czytaj dróg ) lub innych powodów , głównie kierowani może deczko zazdroscią wyśmiewają się na forum nie mając pojęcia o czym piszą ( oczywiscie nie pije do ciebie bo jest lajt ) . Tolerancja - to rzecz ,która scala brak jej -oddala :)
Żeby nie było w pierwszym zdaniu również pisałem, że nie wygląda to moim zdaniem sportowo. Ale oczywiście masz rację, mi ma się to prawo nie podobać, a Ty masz prawo mieć moją opinię gdzieś, skoro Ty jesteś z tego zadowolony :)
Również nie neguję innych opcji, sam ze względów praktycznych wzbraniam się jeszcze przed założeniem jakiejś większej felgi.
Słowo klucz tej całej dyskusji - TOLERANCJA :)
Dobra, tolerancja też ma swoje granice ;)
W każdym razie rozciągnięte opony czy nadmierny negatyw wcale nie jest sportowy, BA! jest niebezpieczny, i nie komfortowy i wali po kieszeniach. to tak samo zmieniac tylne lamy PO XXXj (CO) ! wywalać kase na coś co średnio wygląda? "Bo mi się podoba" Dobre to są wymówki aby nie powiedzieć że się sfrajerowało np na tylne lampy a'la lexus. taki przykładów jest wiele. Zastanawia mnie jeszcze temat interpretacji sportowości. Bo poprawy osiągów, lub wzmocnienia wcale tam nie ma. Potem jeźdźcy z takimi kołami zawieszeniami naklejają sobie naklejki "Nie trąb pojebie bo jadę na glebie" to jeszcze bardziej denerwuje. Lub tuła się taki w centrum i szuka płaskiego miejsca bo rant. W taki sposób można się stać nieolnikiem swojego pojazdu. Nie poto zrezygnowaliśmy z drewnianych obręczy na rzecz metalu i gumy. Owszem elegancko wygląda ciut szersze koło i jest to bezpieczniejsze ale jedynie z dobrze dopasowaną felgą. Ładne to też jest jeżeli mamy "wypełniony błotnik" ale nic nie może nam ubywać z funkcjonalności auta. Dodam wam od siebie, że odkąd nie mam błotników to irytują mnie wciąż zachlapane szyby. ale coś kosztem czegoś mam za to teraz większą funkcjonalność. Załącznik 114574
łeee ale koza
weź toto z -200 na glebe , naciąg jakiś
i będzie "wytrzeszcz"
:jester:
Używając Twoich wyrażeń - i ch*j Ci do tego, ani to Twoje pieniądze, ani to Twój komfort na tym nie cierpi, więc w czym problem?
Patrząc na tą terenówkę to samo można powiedzieć - ani komfortu tam nie masz po tych modyfikacjach, a po kieszeniach pewnie lepiej wali niż obniżone zawieszenie...
Zawsze możesz powiedzieć, że tak Ci się podoba i jest jakaś poprawa parametrów, ale to taka sama wymówka, żeby się nie przyznać, że się sfrajerowało i wywaliło w cholerę kasy na coś co jest do niczego w zasadzie niepotrzebne.
Widzisz, tak można każde modyfikacje przy samochodzie czy każdy pojazd określić tylko po co?
Bociek ale ja kupiłem Alfe bo nigdy nie będę jezdził Passatem , Mondeo i innymi komercyjnymi samochodami . Pozatym lubie włoskie samochody za styl a nie stać mnie na Ferrari czy choćby Maseratti. I lubie jak ludzie mimo wartosci mojego auta porównywalnej do roweru górskiego zerkają i dziwują jakie to fajne autko i o dziwo to nie VW czy Ałdi . A ,że chce by była bardziej indywidualna to chyba nic złego . I nie porównuj Alfy do Golfa z hokejem 1cm od gleby ( jak mowa o jezdzie 10km/h ) . Bociek ty jesteś tradycjonalistą ja jestem "tunerem" ( oczywiście zgodnie z zasobnością portfela ) . Lubie niski profil i twarde zawieszenie bo lubie zapier...lać . I czuje się pewniej jak w łuki wchodze na niskim sportowym zawieszeniu niż na pływającym seryjnym z oponami na wysokim .... Co do naciągu to już mi się nieche dyskutować bo ja zawsze powiem A a ty zawsze masz swoje B . Fakt jest taki ,że to jest stworzone do pewnego stylu , którego nie mam zamiaru ci po raz setny tłumaczyć i wmawiać czy polecać . Ty lubisz miski Haribo ja gorzołe wale- kwestia gustu . Ludzie zakładajcie co chcecie i gdzie chcecie i dajcie żyć. Ja z osobami pokroju Omena , Kenobi , Wheelerwaspa dyskutuje w temacie kół i tuningu na tematy odległe wam więc po co tworzycie napine ??? I tak tego nie zrozumiecie . Bociek po coś zakładał 18 cali na niskim skoro w twoich stronach jazda powyżej 50km/h to igranie ze smiercią , a i dzwiganie mocy do 199.9kunia - czyżby namiatka tunerskich zapędów???? A na wiosne będzie dyskusja jaki gwint założyć do Bockowej GT :D