a eurol fluence FE 5w30 da radę? Ewentualnie Ravenol vmp 5w30? Auto jak u kolegi fts
Printable View
a eurol fluence FE 5w30 da radę? Ewentualnie Ravenol vmp 5w30? Auto jak u kolegi fts
Eurol z AR910 jak najbardziej
Mam pytanie , czy moge zalać 159 2,4 olejem Liqui Moly 5W30 Molygen zielone opakowanie zresztą olej też,czy to dobry olej do tego auta bo spacyfikacji fiata niema.
jak bez eko to ten lepszy Liqui Moly Diesel Synthoil 5W-40
To se chyba narobiłem problemu bo ja już ja zalałem tym Liqui Moly 5W30 Molygen teraz tylko czy sie nic nie stanie.
jak nie będziesz piłował to nic się nie stanie
Nic złego nie powinno się stać, możesz skrócić interwał do kolejnej wymiany. A w trakcie kontrolować stan oleju czy nie znika zbyt szybko ;)
W skrócie: obniży tarcie i zużycie, utrzyma silnik w czystości lub umyje jeśli jest co.
Podnosi także TBN o 3,5
Kurcze, ale ten Specol jest tańszy nawet od GM'a, którego tutaj nikt nie poleca..
Ten Specol jest dużo lepszy od GMa?
[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION], 'zwkły' Specol czy ta nowa formuła VW 504/507?
I AR9100 czy lepiej AR9200 V2?
Czy przy docelowej mocy ~180-190KM, z zaślepionym EGRem i bez klap zostać przy 5w30 czy może lepiej przejść na 5w40?
Jeżdzę codziennie 2x 30km do pracy, 50% trasa, 50% miasto + od czasu do czasu dłuższa trasa.
Oba Specole i 5W30 C3 zwykły i 504 507 są OK z AR9100.
AR9200v2 kiedy silnik jest już czysty i do ochrony podczas dynamicznej jazdy a nie w celu ochrony z domyciem jak AR9100.
Przy AR9200v2 nie wydłużamy raczej normalnego okresu wymiany oleju.
a na eurolu fluence z AR 9100 ile moge pojeżdzic? Chodzi mi o przebieg pomiędzy wymianami? Tryb miasto/trasa 50/50 raczej spokojne użytkowanie.
[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] mam prośbę o pomoc w doborze oleju. Kupiłem 159 1.9 JTD z usuniętym DPF. Obecnie jeździ na oleju Valvoline 5w40 C3 a chciałbym wlać coś lepszego
Jeśli 5W40 C3 to bierz Eurola Fluence z AR9100. Lepiej i niedrogo w promocji.
Ostatnimi czasy swoją alfe 159 2.0 jtdm po chipie bez eko zalewalem Penrite 10teenths 0w40 + archoil 9100. Zbliża się wymiana a olej ten jest aktualnie nie do zdobycia, jak większość penrite'ow zreszta (używałem też HPR 5w40 z AR i było ok). Czym mógłbym teraz je zastąpić?
Ostatnio myślałem nad shell ultra 0w40 albo też nad neste 0w40. Wszystko z archoilem 9100 albo 9200v2. Czy to dobra droga? Ewentualnie co jeszcze.
Wymieniam co 10tys, rocznie robię ok 25000km
A tak swoją drogą co jest z tymi Penrite'ami? Od kilku miesięcy ich brakuje a kontener z Australii płynie ok 6 tygodni.
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Może Amsoil DEO 5W40?
Przy tym interwale więcej skorzystasz z AR9200v2 niż AR9100.
[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] a taki olej jak Ravenol 5w40 VST będzie ok do mojej 159 z usuniętym DPF
Ja wczoraj do swojego 2.0 po sofcie i bez eko zalałem Amsoil 0w40 Max Duty + Archoil 9200. Zobaczymy jak się sprawdzi. Przed zalaniem zrobiłem 5k na Specol 5w40 + Archoil 2300. Jak wyjąłem filtr oleju to wyglądał jakby olej miał nalatane z 20-30k.
Zastanawiam się czy można nalać do 2.4 210km Mobila 5w30 ESP? Czy będzie to odpowiedni olej ?
Tak na marginesie, karta techniczna Amsoila ostrzega by nie dolewać żadnych dodatków.
A tajemnicą jest że ich dilerzy w USA sprzedają AR9100... :-)
Witam. Jaki olej polecicie do silnika 1.9 120km jtdm? Ma dpf i egr i czeka mnie pierwsza wymiana. Brać 5w30 czy 5w40? I czy warto stosować ten dodatek co czyści silnik i poprawia smarowanie? Silnik raczej katowany nie będzie. A i ile trzeba zalać oleju?
Do tego klekota to najlepiej 5w40. Dobra mało awaryjna jednostka. Zmieniaj olej i filtr na czas dodatki sobie odpuść.
- - - Updated - - -
A oleju wchodzi 4,3 - 4,5l.
A czy jak wleję olej bez tej specjalnej normy do dpfów do Alfy z dpfem to może coś jej zaszkodzić?
Wybór padł na jeden z tych trzech olejów. Do tego Archoil 9200v2. Alfa 2.0 jtdm po programie bez eko. Jazda miasto/trasa/autostrada 60/20/20 Aktualnie Penrite 10teenths 0w40 z Ar9100, ale z powodu braku dostępności trzeba wlać coś innego. Wymiana 10-12 tys.
Który wybrać ostatecznie?
http://lejolej.pl/pl/p/EUROL-Synergy...O-Syntetyk/385
http://lejolej.pl/pl/p/NESTE-CITY-PRO-0W40-4L/255
https://zmienolej.pl/pl/oleje-silnik...gaAmKSEALw_wcB
Ewentualnie jako alternatywa bez żadnych dodatkow
https://zmienolej.pl/pl/oleje-silnik...l-097012406043
Miejsce zakupu dowolne [emoji4]
Ewentualnie coś innego do 300zl/5l
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Cześć mam szybkie zapytanie.
Otóż do tej pory lałem Millers ee Long life 5w40, na pokładzie klapy i dpf chciałem zmienić po pozytywnych opiniach na eurol fluence 5w40 +ar9100.
Jak myślicie ma to sens.
Dziękuję z góry za zainteresowanie.
Pozdrawiam.
Witajcie musze wymienić olej 2.4 200km bez eco.
lany byl przez poprzedniego wlasciciela penrite hpr 5 5w40,
i ja tez juz raz wymienialem i lalem ten sam.
Ale teraz widze ze jest problem zeby dostac ten olej i tutaj pytanie, tylko prosze jasno i konkretnie, bo przejrzalem wstecz 30stron i nikt nie potrafi normalnie odpowiedziec na pytanie, jaki olej wlac.
szczegolnie prosze o zabranie glosu uzytkownika [MENTION=19198]Pablo[/MENTION]
Nie znam osobiscie ale duzo slyszalem, zreszta poprzedni wlasciciel mojej fury naprawial u niego auto i nawet nadal mam ramki tablicy rej pablogarage :D, ale mi sie polamaly troszke i bede musial zmienic :(
prosze o odpowiedz. pozdrawiam
ja też zmieniłem z Penrite'a na to: Liqui Moly 5w40 diesel synthoil
warto tyle doplacac? widze ze za 6l liqui moly zaplace ok 250zl, za penrite placilem 200, ok 200 tez zaplace za selenie a np valvoline ktory ostatnio jakos slabo polecacy zaplace w granicach 160, wiec troche przepasc jesli chodzi o ceny
Lej valvo albo motula to nie wyścigówka
Ja leje zawsze liquiMolly 5w30 i jest naprawdę ok
Panowie, proszę o radę. Mam silnik 1,9 115km z programem na ok. 160. Zawsze zalewałem millers xf longlife 5w30 c2. Zbliża mi się wymiana i z racji programu zastanawiam się nad zmianą na millers EE longlife c3 5w30 lub EE longlife 5w40? W tym drugim przeczytałem że spełnia również normę c3.
W końcu się dokopałem i znalazłem trochę informacji na temat mojej sytuacji. Widzę, że Pablo poleca nawet do mojego silnika bez chipa 5w40. Aż zacząłem się zastanawiać czy nie lałem słabego oleju wcześniej. Ktoś jeszcze potwierdzi, że zdecydowanie najlepszym wyborem będzie EE 5W40? Dodam że mam dpf i wypala się dobrze co ok 800-900km. Jeżdżę umiarkowanie. Sporadycznie cisnę pod 4k obrotów, a nawet 3,5