Jaki dokładnie ten uszlachetniacz?
Printable View
Niestety paliwo mamy jakie mamy, drogie i słabe
Ja patrzę przez pryzmat mocy do pojemności. Nie wiem czy ktoś oprócz Fiata w 2005 konstruował silniki 1,9 o mocy fabrycznej 150KM, gdzie po przebiegu 150tys km pomiary z hamowni dają 165KM. Po 2,0 oczekiwałem fabryke minimalnie 180KM, która by poszła na hamowni pod dwieście, a chipowana minimum 230KM. Tu sami jesteśmy świadkami jak koledze na silniku 2,0 zżarło po przejechaniu 20tys km 10KM, a co będzie po 40tys? Tu się ironicznie zgodzę że 1,9 nie ma podejścia do 2,0.
posiadam 1.9 150km w automacie, rok 2008r powiedzcie mi Panowie, czy jest sens podchodzić z moim samochodem do chipowania? gdzies na forum wyczytałem, że automatu lepiej nie ruszać, bo źle znosi kombinatorstwo
Pytanie czy w tym 1,9 nadal jest DPF czy go nie ma.
2,0 to modyfikacja silnika 1,9 poprzez powiększenie średnicy cylindra z 82 na 83 mm. To co nowe to:
- turbosprężarka
- świeca żarowa
- katalizator i EGR
Takze to co sie da wycisnąć z 1,9 po czesci juz wycisnieto w silniku 2.0. Oczywistą sprawą jest ze w 1,9 jest wieksza mozliwosc "kręcenia".
Zaś jezeli chodzi o zuzycie czesci i ich wytrzymalosc po chipie to wydaje mi sie ze nie ma co porównywac do 2,0 gdzie tolerancja na przenoszenie obciązeń jest znacznie wyższa.
u mnie raczej jest dpf
Dokładnie tak jak Tomek pisze,wystepuje inny rodzaj układu paliwowego,do tego mocniejsze przeniesieniem napedu ( jak to wreszcie jest ,czy to takie samo jak w 2,4 czy jednak nie ?)
Uszlachetniacz to diesel skyyd,leje go od poczatku gdy mam 156 i crome.Wyniki na hamowniach mówią same za siebie,jesli chodzi o kondycje paliwowa aut.