Policja zrobi przetarg, to może wezmą pod uwagę Giulie :D. W końcu 2.2 180 to niezbyt wysilony silnik wiec może będzie trwały.
Printable View
Nie ma takiej możliwości, żeby diesel 2.2 wygrał w jakimś przetargu (akcyza) :D. To już prędzej benzyna 2.0, 280 KM, 4x4, jeśli postawią takie wymagania w SIWZ. Wygrana Alfy 159 w poprzednim przetargu była dla wszystkich zaskoczeniem, bo przetarg był rozpisany pod Insignie, a Alfy nikt nawet nie brał pod uwagę.
Oczywiście.
Ale ludzką rzeczą jest błądzić.
Jest jeszcze jednak i dla Ciebie nadzieja, że zmienisz swoją (oczywiście błędną) ocenę i nastawienie do Giulii - czytaj tylko jak najczęściej tutejsze wpisy "alfistów".
PS
Chociaż, jak tak czytałem co pisałeś wcześniej to przyznam, że to "odważne" i nadal "kontrowersyjne" w tym temacie, jednak... mi się podobało ;)
ten wątek stał się gorzkimi żalami "prawdziwych" alfisti którzy uważają że jak w ich mniemaniu alfa im głowy wyglądem nie urywa to jest do dupy.
Każdy ma prawo do swojej opinii ale narzucanie jej komukolwiek to już inna sprawa.
Będę się smażył w piekle... ale Giulia naprawdę mi się podoba. Co nie oznacza że jest bez wad. Tylko kto ich nie ma ?
Zauważ, że Renault operuje na zupełnie innej półce cenowej, to raz, dwa - w kwestii sportowych hatchbacków wyrobiła sobie właśnie taką opinię, że to Megane RS jest wyznacznikiem w tej klasie, a nie np. Golf GTI. Alfa jest jak najbardziej marką prestiżową (cały czas dyskutujemy o marce jako takiej, a nie o poszczególnych modelach) w taki nieco inny sposób - o ile na przykład w Audi A4 B5 mogły być lepsze materiały w środku niż w Alfie 155, to jaki samochód cieszy się większą estymą wśród miłośników klasycznych samochodów? (i znowu, nie mówimy o Polsce, gdzie królują Wartburgi z german tuningiem i tym podobne barachło) Alfa zawsze była nieco inna, bardziej niszowa i jednocześnie przez większość swego istnienia w awangardzie - nawet, jeśli Alfa 156 nie była najbardziej niezawodnym samochodem, to myślę, że za 10 lat będzie robić wrażenie, a E36 tak sobie... To, że w Polsce powiatowej stoi niżej niż Passat, nie oznacza, że w takiej Holandii Giulia na podjeździe będzie wyglądać znacznie lepiej niż kolejne A4 na ulicy...
Kto? Użytkownicy tego forum! Oni są nieomylni, więc nie można mieć innego zdania! Giń w piekle! :)
Wracając do tematu. Jestem bardzo ciekaw realnego spalania benzyn. Jeździłem chwilę 1.8TFSI i 2.0TFSI. Spalanie w granicach 10-12l, mniej się nie da, chyba, że jedziesz stałą prędkością (ok 90km/h) i nie przyspieszasz/wyprzedzasz. Teraz jeżdżę 2.0EB i średnie na trasie 10l, w mieście 12-13l. Jedynie ratuje mnie 70l bak, ale nawet z nim zasięg i tak mniejszy niż w 3.0TDI w A4 (gdzie bak ma 64l chyba).
A w Giulii mamy jeszcze mniejszy zbiornik... I w opcjach nawet nie widzę "powiększony zbiornik paliwa" (jak w Mercu)
Chyba nie chcemy, żeby Alfa tłukła taką masówę jak Audi (silniki ze Skody) czy BMW (silniki z Peżota)? Przywoływałem już tutaj kilka razy Jaguara - to jest marka, która powinna być wyznacznikiem dla Alfy - mniejsza wielkość sprzedaży, większa nisza, ale samochód, który robi kilkukrotnie większe wrażenie od BMW czy Audi. Audi A6 czy BMW 5 przy XF-ie wyglądają jak ubodzy krewni (mam na myśli ogólne wrażenie, a nie to, że w Audi jest ładniejsza okładzina zawiasów bagażnika w sedanie itp.).
Podobnie jest z markami Lexus i Infiniti - nikt się nie rozdrabnia na silniki od kosiarek. Moim zdaniem przy dalszym rozmyciu marka BMW straci kompletnie swój charakter (już teraz Clarkson twierdzi, że Giulia jest lepsza od M3, a w brytyjskim teście porównawczym C63 AMG, Giulii i M3 BMW jest... najgorsze) w ciągu 10 - 15 lat. Jeśli Giulia okaże się solidnym samochodem, to "Radość z jazdy" będzie kojarzona tylko z Alfą. Jeżeli pojawi się następca Giulietty RWD, będzie jedynym tylnonapędowcem w segmencie.
- - - Updated - - -
Taki genialny samochód, taka porażka rynkowa... I nikt tego przez 900 stron nie potrafi wytłumaczyć. Otóż sam wygląd nie wystarczy, jak widać na załączonym przykładzie. Chyba że kolekcjonujemy samochody do ustawienia w dużym garażu.
- - - Updated - - -
Scudetto i (podobno) genialne prowadzenie? Co jest takiego "charakteryzującego Alfę" w:
a/ Spider Duetto
b/ Giulietta 116
c/ Giulia Berlina
d/ Alfa 164
Czekam na odpowiedź :).
- - - Updated - - -
A ile taki pakiet kosztuje i rozumiem, że z automatu doliczasz go do ceny samochodu?
- - - Updated - - -
A ten Twój kolega to przymierza się do zakupu nowego samochodu z segmentu E? :) Ludzie, którzy celują w segment E, często mają 40+ lat, co oznacza, że na plakacie nad ich łóżkiem zamiast Mercedesa W124 mogła wisieć Alfa 164... Chociaż fakt, że doświadczenie Alfy w tym segmencie jest ogólnie raczej ubogie i bez większych sukcesów - ani 2600, ani Sei, ani 90 nie były ikonami swoich czasów i nie są nimi dzisiaj.