Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Świeżak Avatar arteg83
    Mieszka w
    Lubaczów
    Auto
    156 SW 2.4 175KM - była, 156 SW 1.9 158 KM - była, S-Max 2.0 140KM - jest

Domyślnie

Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    Flota to flota,
    Policja zrobi przetarg, to może wezmą pod uwagę Giulie . W końcu 2.2 180 to niezbyt wysilony silnik wiec może będzie trwały.
    Vectra B 93' 1.6 75 KM - była
    Honda Accord 99' 1.8 136 KM - była

156 SW 05' 2.4 175 KM - R.I.P

156 SW 05' 1.9 158 KM - była
    Ford S-Max 07' 2.0 140KM - jest

Zawsze są dwa uda. Uda się albo nie uda...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał MichalPAU Zobacz post
    Afla Romeo Giulia to konkurent dla Audio A4, BMW3, Mercedesa C ?
    Tak.
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał arteg83 Zobacz post
    Policja zrobi przetarg, to może wezmą pod uwagę Giulie . W końcu 2.2 180 to niezbyt wysilony silnik wiec może będzie trwały.
    Nie ma takiej możliwości, żeby diesel 2.2 wygrał w jakimś przetargu (akcyza) . To już prędzej benzyna 2.0, 280 KM, 4x4, jeśli postawią takie wymagania w SIWZ. Wygrana Alfy 159 w poprzednim przetargu była dla wszystkich zaskoczeniem, bo przetarg był rozpisany pod Insignie, a Alfy nikt nawet nie brał pod uwagę.
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof ; 27-07-2016 o 07:12
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    Mi sie nowa alfa podoba i co ? Jestem zaslepiony ?
    Oczywiście.

Ale ludzką rzeczą jest błądzić.

Jest jeszcze jednak i dla Ciebie nadzieja, że zmienisz swoją (oczywiście błędną) ocenę i nastawienie do Giulii - czytaj tylko jak najczęściej tutejsze wpisy "alfistów".

PS
    Chociaż, jak tak czytałem co pisałeś wcześniej to przyznam, że to "odważne" i nadal "kontrowersyjne" w tym temacie, jednak... mi się podobało
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 27-07-2016 o 07:40
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał Archi Zobacz post
    Oczywiście.

Ale ludzką rzeczą jest błądzić.

Jest jeszcze jednak i dla Ciebie nadzieja, że zmienisz swoją (oczywiście błędną) ocenę i nastawienie do Giulii - czytaj tylko jak najczęściej tutejsze wpisy "alfistów".

PS
    Chociaż, jak tak czytałem co pisałeś wcześniej to przyznam, że to "odważne" i nadal "kontrowersyjne" w tym temacie, jednak... mi się podobało
    ten wątek stał się gorzkimi żalami "prawdziwych" alfisti którzy uważają że jak w ich mniemaniu alfa im głowy wyglądem nie urywa to jest do dupy.
    Każdy ma prawo do swojej opinii ale narzucanie jej komukolwiek to już inna sprawa.
    Będę się smażył w piekle... ale Giulia naprawdę mi się podoba. Co nie oznacza że jest bez wad. Tylko kto ich nie ma ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał adamku111 Zobacz post
    radosuaf tutaj zgadzam sie z Tomtrz, Renault tez bylo mistrzem F1 a nikt nie postrzega ich jako prestizowej marki, Alfa moze i byla postrzegana, jako marka bardziej sportowa niz prestizowa, ale rozmienili to na drobne.
    Zauważ, że Renault operuje na zupełnie innej półce cenowej, to raz, dwa - w kwestii sportowych hatchbacków wyrobiła sobie właśnie taką opinię, że to Megane RS jest wyznacznikiem w tej klasie, a nie np. Golf GTI. Alfa jest jak najbardziej marką prestiżową (cały czas dyskutujemy o marce jako takiej, a nie o poszczególnych modelach) w taki nieco inny sposób - o ile na przykład w Audi A4 B5 mogły być lepsze materiały w środku niż w Alfie 155, to jaki samochód cieszy się większą estymą wśród miłośników klasycznych samochodów? (i znowu, nie mówimy o Polsce, gdzie królują Wartburgi z german tuningiem i tym podobne barachło) Alfa zawsze była nieco inna, bardziej niszowa i jednocześnie przez większość swego istnienia w awangardzie - nawet, jeśli Alfa 156 nie była najbardziej niezawodnym samochodem, to myślę, że za 10 lat będzie robić wrażenie, a E36 tak sobie... To, że w Polsce powiatowej stoi niżej niż Passat, nie oznacza, że w takiej Holandii Giulia na podjeździe będzie wyglądać znacznie lepiej niż kolejne A4 na ulicy...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Cytat Napisał Anderson Zobacz post
    Flota to flota, nie pojedyńcze auta dla osób na stanowiskach, zastanów się... Ile aut sprzeda się dyrektorom czy członkom zarządu a ile handlowcom i im podobnym. To jest flota: zamówienia od firm idące w dziesiątki aut. To nabija sprzedaż, nie kaprys wiceprezesa.
    Mam ci wysłać zdjęcie floty AR Giulietta jednej ze spółek w moim biurowcu ignorancie?
    Ile jeszcze musimy tolerować tego trolla obrażającego wszystko i wszystkich?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    SY
    Auto
    Julietta

Domyślnie

ten wątek stał się gorzkimi żalami "prawdziwych" alfisti którzy uważają że jak w ich mniemaniu alfa im głowy wyglądem nie urywa to jest do dupy.
    Każdy ma prawo do swojej opinii ale narzucanie jej komukolwiek to już inna sprawa.
    Będę się smażył w piekle... ale Giulia naprawdę mi się podoba. Co nie oznacza że jest bez wad. Tylko kto ich nie ma ?
    Panowie "gratuluje".

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Kto? Użytkownicy tego forum! Oni są nieomylni, więc nie można mieć innego zdania! Giń w piekle!

Wracając do tematu. Jestem bardzo ciekaw realnego spalania benzyn. Jeździłem chwilę 1.8TFSI i 2.0TFSI. Spalanie w granicach 10-12l, mniej się nie da, chyba, że jedziesz stałą prędkością (ok 90km/h) i nie przyspieszasz/wyprzedzasz. Teraz jeżdżę 2.0EB i średnie na trasie 10l, w mieście 12-13l. Jedynie ratuje mnie 70l bak, ale nawet z nim zasięg i tak mniejszy niż w 3.0TDI w A4 (gdzie bak ma 64l chyba).
    A w Giulii mamy jeszcze mniejszy zbiornik... I w opcjach nawet nie widzę "powiększony zbiornik paliwa" (jak w Mercu)
    Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 27-07-2016 o 08:08
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał 145Q Zobacz post
    Dobrze, że zrobili auto segmentu D. Wynika to z tego, że takie auto mogą sprzedać na całym świecie... Błędem jest natomiast brak silnika 1.4 140/150HP z Giulietty, tak żeby mogli zjechać z ceną do 115tyś i schylić się po klienta Mazdy, VW czy Forda. Popełniają błąd Fiata Stilo z początku produkcji - damy ludziom więcej niż chcą. Skoro BMW/Merc/AUDI/VW produkują auta klasy D z silnikami 1.4-1.6, to Alfa też powinna, szczególnie, że ma fajny silnik 1.4 w kilku wariantach mocy.
    Chyba nie chcemy, żeby Alfa tłukła taką masówę jak Audi (silniki ze Skody) czy BMW (silniki z Peżota)? Przywoływałem już tutaj kilka razy Jaguara - to jest marka, która powinna być wyznacznikiem dla Alfy - mniejsza wielkość sprzedaży, większa nisza, ale samochód, który robi kilkukrotnie większe wrażenie od BMW czy Audi. Audi A6 czy BMW 5 przy XF-ie wyglądają jak ubodzy krewni (mam na myśli ogólne wrażenie, a nie to, że w Audi jest ładniejsza okładzina zawiasów bagażnika w sedanie itp.).

Podobnie jest z markami Lexus i Infiniti - nikt się nie rozdrabnia na silniki od kosiarek. Moim zdaniem przy dalszym rozmyciu marka BMW straci kompletnie swój charakter (już teraz Clarkson twierdzi, że Giulia jest lepsza od M3, a w brytyjskim teście porównawczym C63 AMG, Giulii i M3 BMW jest... najgorsze) w ciągu 10 - 15 lat. Jeśli Giulia okaże się solidnym samochodem, to "Radość z jazdy" będzie kojarzona tylko z Alfą. Jeżeli pojawi się następca Giulietty RWD, będzie jedynym tylnonapędowcem w segmencie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał heliogabal Zobacz post
    Wszyscy mają bekę ze 159, bo krowa i w ogóle, ale ten design robił robotę i przynajmniej to wyróżniało alfy
    Taki genialny samochód, taka porażka rynkowa... I nikt tego przez 900 stron nie potrafi wytłumaczyć. Otóż sam wygląd nie wystarczy, jak widać na załączonym przykładzie. Chyba że kolekcjonujemy samochody do ustawienia w dużym garażu.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Sam nie wiem co Giulia ma takiego charakteryzującego markę właśnie, chyba to że istnieje w wydaniu QV, chyba tylko to.
    Scudetto i (podobno) genialne prowadzenie? Co jest takiego "charakteryzującego Alfę" w:
    a/ Spider Duetto
    b/ Giulietta 116
    c/ Giulia Berlina
    d/ Alfa 164

Czekam na odpowiedź .

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Bart1000 Zobacz post
    Nie są to auta bez wad ale z pakietem serwisowym (tym premium a nie podstawowym) wiem ze przez 150-200kkm nie dołożę do auta ani złotówki ponad to co zapłacę przy kupnie (nie licząc paliwa i ubezpieczenia).
    A ile taki pakiet kosztuje i rozumiem, że z automatu doliczasz go do ceny samochodu?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Poza tym o czym my tu rozmawiamy? Ile ludzi zna historię motoryzacji wykraczającą poza lata 90'? Jak uświadomiłem koledze, że historia niemieckiej motoryzacja jest bardzo młoda i uboga pod kątem innowacji, to mi uwierzyć nie chciał. Bo przecież Volkswagen to początki motoryzacji, a napęd na 4 koła to audi quattro I jak to Alfa starsza od BMW?
    A ten Twój kolega to przymierza się do zakupu nowego samochodu z segmentu E? Ludzie, którzy celują w segment E, często mają 40+ lat, co oznacza, że na plakacie nad ich łóżkiem zamiast Mercedesa W124 mogła wisieć Alfa 164... Chociaż fakt, że doświadczenie Alfy w tym segmencie jest ogólnie raczej ubogie i bez większych sukcesów - ani 2600, ani Sei, ani 90 nie były ikonami swoich czasów i nie są nimi dzisiaj.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS