Witam,
Zapala mi sie kontrolka akumulatora ( tak jakby nie mial ładowania) ale jak wkrece belle na wysokie obroty to gaśnie i już sie nie zapala :/ ... Ma ktoś pojęcie co to może być ?? AR 166 2.4 JTD '00
Printable View
Witam,
Zapala mi sie kontrolka akumulatora ( tak jakby nie mial ładowania) ale jak wkrece belle na wysokie obroty to gaśnie i już sie nie zapala :/ ... Ma ktoś pojęcie co to może być ?? AR 166 2.4 JTD '00
Witam, uszkodzeniu uległ jakiś element alternatora (dioda prostownicza, regulator napięcia, któreś uzwojenie, szczotki komutatora). Najlepszym rozwiązanie jest chyba wymiana całego alternatora i masz wtedy święty spokój a bella jeździ dalej. Cena używanego to koszt ok 140 zł np: http://moto.allegro.pl/item922145585...lternator.html
Możesz jeszcze sprawdzić miernikiem lub za pomocą interfejsu (w alfadiagu jest opcja pomiaru napięcia akumulatora) napięcie ładowania które powinno być w granicach 14,4 V przy wyższych obrotach.
alternator 100 procentowo ;)
Tak jak kolega wyżej pisał albo wymiana na używkę, albo naprawa starego.... choć ja byłbym za drugą z opcji, bo co jak kupisz używany i pojeździsz na nim 1000km ?? Jest sens?? Jak zrobisz swój to będziesz pewny ;)....takie moje zdanie :D
to raczej nie jest wina szczotek, bo wtedy nie było w ogóle ładowania...to jest typowy objaw braku wzbudzenia alternatora...dopiero po wkręceniu na wyższe obroty następuje samowzbudzenie i gaśnie kontrolka...więc albo urwał się przewód wzbudzenia na alternatorze albo padła dioda wzbudzenia...tak czy innaczej altek do wyjęcia i przejrzenia...
sprawdź jeszcze miernikiem napięcie ładowania zaraz po odpaleniu auta jak się świeci kontrolka i po przygazowaniu kiedy zgaśnie...
Okazało się ze regulator napięcia dawał w tyłek :) juz jest wszystko dobrze ... koszt 60 zł :)
Gdzie konkretnie w naszych alfach jest umiejscowiony alternator?
ok juz wiem ;] jest dokładnie na wysokości drążka kierowniczego (nad)
Nie będę zakładał nowego tematu i podepnę się tutaj, a mianowicie to chcę sprawdzić alternator na stole i moje pytanie jest takie, do grubego wyprowadzenia w alternatorze podłączam + z akumulatora a do cieńszego kontrolkę i drugie wyprowadzenie kontrolki do + akumulatora, no i oczywiście minus na obudowę. Dobrze chcę to podłączyć czy jakoś inaczej trzeba to wyczarować dodam że z alternatora są tylko 2 wyprowadzenia.
mam ten sam problem co kolega z ładowaniem i kontrolką popatrzcie tu nie bede sie rozpisywać ponownie może ktoś mi pomoże http://www.forum.alfaholicy.org/156/...m_156_jtd.html