komputer wywala błędy i wyje po odpaleniu
Hej
Mam pytanie, po odpaleniu na mrozie słychać głośne wycie - ustaje po paru sek zazwyczaj. Im większy mróz tym głosniej i dłużej wyje, ale gdy odpalam juz potem na ciepłym silniku to jest ok wszytsko. Wiecie co to może być ?
No i druga sprawa po odpaleniu czasami wywala błędy które znikają też po chwili - głownie błąd ABS (ale sprawdzałem i abs działa) ale z 2 razy był błąd że swiece nie grzeją a wczoraj taki który nakazywał wyłączyc silnik. Jak sie go zgasi i odpali ponownie to już błedą żadnych nie wywala.
Słyszałem że to może być kwestia akumulatora ale dokładnie nie wiem. Bo też dziwne że nie zawsze wyskakują te błędy, raz odpalam po nocy i nie ma nic a innym razem wyskakują.
Będzie to kwestia aku czy cos innego raczej >?
Pozdro
dziwny dzwięk podczas startu silnika
Witam Wszystkich
od jakiegoś czasu zauważyłem iż Bella po mroźnej nocy podczas startu wydaje dziwny dźwięk, a mianowicie przyciskam start silnik zaskakuje i słychać takie przeciągniecie jakby rozrusznik się ślizgał ( w starych benzyniakach) poza tym nic innego sie nie dzieje, kolejne odpalenie już jest bez tego dźwięku ... dzieje sie to tylko gdy silnik wystudzi się całkowicie .... na codzien tego nie zauważyłem gdyż stoi w garażu....