Witam,pokazuje mi u mnie na komputerze średnie spalanie 12,2.Czy to norma?
Printable View
Witam,pokazuje mi u mnie na komputerze średnie spalanie 12,2.Czy to norma?
ja właśnie zrobiłem trase 89km, zresetowałem kompa przed wyjazdem, od razu na rozgrzanym silniku bo wczesniej jezdzilem, tempomat 90km/h poza zabudowanym miasto 5ty bieg i 55km/h spalanie 7,5 ;o a tak normalnie teraz jak jezdze codziennie do pracy po 10km i silnik sie ledwo grzeje to 10.5
ja mam 1.6 120km i mi pokazuje na komputerze 8.0 ale koledzy wcześniej pisali, że komputer zaniża o jakiś litr. A jeździsz krótkie odcinki czy długie? miasto? trasa?
mi przy 1.6 120km pali jakieś 11l gazu a na benzynie to tylko jeżdze jak przede mna jakiś lewy kierowca jedzie i trzeba nacisnać pedał gazu wtedy benzynka ;d
Na przejechanych 100 kilometrów około 60 to wypad do ojca za miasto(15 kilometrów w jedną stronę) a reszta to miasto raczej krótkie odcinki.
12.2 benzyny tak ? Sporo ale w granicy tolerancji, w tych autach sa potencjometry w pedale gazu a nie jak normalnie linki przez co pedal jest miekki i lekko chodzi, trzeba mieć delikatna a zarazem sztywna noge żeby nim cały czas nie ruszać ( kilka mm gora dól ) to na prawde pomaga
Pokazuje mi 12,2 na komputerze ale jeżdżę na gazie,na benzynie tylko odpalanie i chwilę się zagrzeje silniczek i potem już sam gaz.
U mnie w mieście pokazuje zazwyczaj ok 11, w trasie tak do 120km/h ok 8l/100km :)
Jezeli to 12.2 l gazu to nawet malo w takie temp i trasy
Właśnie się zastanawiam jak to jest,bo w rzeczywistości komputer pokazuje spalanie chyba benzyny?A może Lenix Ty mi powiesz,bo masz taką samą alfę,jakie powinny być wskazania sondy lambda po podłączeniu FES-a.U mnie na dwóch pierwszych waha się między 0.25 a 0.8,a na trzeciej jest stale 0.460 bodajże.I nie wiem czy tak ma być czy sonda jest walnięta i stąd takie spalanie.
chwilowo nie mam dostepu do ob bo w terenie jestem, ale i tak chyba beda sie roznic bo twoja smiga na gazie, jak bede w domu to ci podam
Przy silniku 2.0 wynik 12 l to i tak całkiem dobrze. Jak miałem BMW e30 2.0 129koni to po Wrocławiu, jak gaz muskałem to spalała mi 14 l. Po przerobieniu na gaz brała 18 lpg!!! To wszystko przy spokojnej jeździe.
Ale chyba i tak wezmę tę sondę,będzie leżeć jak nie trzeba będzie wymieniać.
Apropo spalania w moim 1,6 dziś tankowałem po przejechaniu 105km tylko po mieście, do pracy czy sklepu więc auto się nawet nie zagrzało dobrze to wlałem 11 litrów.
"Apropo spalania w moim 1,6 dziś tankowałem po przejechaniu 105km tylko po mieście, do pracy czy sklepu więc auto się nawet nie zagrzało dobrze to wlałem 11 litrów."
To może nie potrzebnie robię zamieszanie z tym moim spalaniem :)
moja bella średnio 9,5 - 10 średnio w mieście, dzis komputer przy 482 zrobionych km głównie w mieście rzadko trasa...jeśli już to ok 60 km 9,8. Przy podróży 4 osoby autostrada 140-180 km/h z testem do 240 przez chwilę na odcinku 300 km 8,5...ale kiedyś jadąc 120 km trasą udało sie zejśc do 6,2 przy 70-90 na 5 biegu...jednak przy mocnym butowaniu trzeba pamietać o oleju mi średnio 0,8 na 1000km...no ale ten typ tak ma:)
Wrócę do tematu,zatankowałem 32 litry gazu i zrobiłem na tym 275 kilometrów czyli wychodzi 11,60 mniej więcej,z czego około 220 kilometrów krótkie wypady za miasto na działkę około 15 kilometrów w jedną stronę,a reszta po mieście.Nie przyciskając za bardzo,normalna jazda.
To podaj rozmiar opony bo to ciekawe jest :P
MOJE cudo z przebiegiem 300k silnikiem 1.6 120KM na gazie spala 11 w cyklu trasa miasto 80-20%
padnięta sonda reduktor od gazu do wymiany regeneracji :) co do stylu jazdy to tak do 4k obr i zmiana biegu:) zdarza się 6:)
co do zamykania licznika:) polecam jechać z GPS alfa lubi zawyżać do 10% prędkośc wiem po mojej:)
Ja od siebie powiem że mój ts 1.6 120km średnie spalanie w mieście pokazuje zazwyczaj 11-11,5 a czasami i 12 ale to chyba dlatego że mam ciężką noge i lubię depnąć xD na trasie to tak 8-9l ;)
Mam 4x Matador Hectorra 215/45 R17 MP46 [91]W
Mam dokładnie taki sami rozmiar to muszę sprawdzić czy moja poleci 240 XD
147 1.6 120KM 10,5l LPG/100km. Trasa ze wsi do miasta 10km w jedną 10km w drugą i klika km po mieście. Prędkość do 90km-100km. Komputer pokazuje spalanie 7,5l (wiadomo,że to błędne wskazanie,bo auto jeździ na gazie).
to widze, ze 1.6 105km nie bez powodu nazywa sie ECO;) na trasie równa predkosc okolo 100km/h spalanie 6.2 krótkie odcinki ze spokojna noga 7.6, 7,8 l ;)
Moje 1.6 ECO miasto 10,8l , trasa 6,5l
Trochę się z Was pośmieję :P Moja dziś po prawie 3 godz. jazdy (jedna w korkach) na trasie (kawałek autostrady), prędkość powiedzmy średnia 90-110, chwilowo do 150, jak zwykle niecałe 5. Jazda bliżej emeryckiej niż sportowej ;)
Powiedzcie mi, jakie wartości sprawdzić MES'ie odnośnie tego spalania?
Bo u mnie spalanie wychodzi coś koło 11,5-12l i jak na zwykłe 1.6 to sporo. Chciałbym się upewnić że wszystko jest w porządku. Znajomy mechanik powiedział mi że jego znajoma ma 147 i spala jej nie więcej niż 9, mama miała xare z 1.6 i palił ok 8, koleżanka która w sumie jeździ tą samą trasą co ja w audi a4 1.6 ma spalanie 7.
Takie śmieszne zjawisko występuje też odnośnie tego spalania aktualnego które pokazuje komputer, bo on załącza sobie chyba tryb CORSA przy każdym muśnięciu gazu. Nie wiem czy zauważyliście, ale można sobie jechać 60 przy "normalnym" spalaniu i podczas przyśpieszania nagle pojawiają się jakieś kosmiczne wartości, i dopiero później po długim czasie się normują. Może liczy złą całkę, albo myśli że jechaliśmy na tor F1. W żadnym innym samochodzie nie doświadczyłem tego.
Mi w 1.6 120km w mieście bez klimy pali ok 10l, z klimą ok 11l. Do 9 się zbliżyłem tylko na trasie (8.9l bez odcinków autostradowych ; 9.2 z autostradą)
moja 1.6 120 w trasie przy emeryckiej jezdzie między 6,3-7. Przy dynamicznej jezdzie na trasie do 8, z butem w podłodze na autostradzie czyli między 150-190 (licznikowe) 9,3. Po mieście max 9.
Gdy dojeżdżałem do pracy 1200m paliła 13l .
400km przejechane i średnie spalanie wyszyło ok 9l/100 wliczając pół miasto bez oszczędzania i na włączonej klimie i połowa w trasie tak do 120km.
To co sprawdzić?
Bo ja dojeżdżam ok 15km i spalanie tak jak pisałem wyżej
Wysłane z mydelniczki przy użyciu Tapatalk
Przepływomierz i sondy. Sprawdź też dolot czy nie masz gdzieś dziurawego i czy czasem nie łapie ci gdzieś lewego powietrza :)
Dolot niedawno czyscilem, ale oczywiście sprawdzę go pod tym kątem
Parametry przeplywki i sond postaram się jutro zarejestrować podczas normalnej jazdy
Wysłane z mydelniczki przy użyciu Tapatalk
Moja 147 JTDm 150 KM spala w warunkach miastowych średnie spalanie to 9 l ropki. Nie wiem czy to dużo czy mało jak sądzicie ?