Witam!!!
Jak w temacie, pytanie, który czujnik jest odpowiedzialny za pomiar obrotów, bo mam wielkie rozbieżności pomiędzy obrotomierzem na desce, a tym w komputerze.
Pozdrawiam
Printable View
Witam!!!
Jak w temacie, pytanie, który czujnik jest odpowiedzialny za pomiar obrotów, bo mam wielkie rozbieżności pomiędzy obrotomierzem na desce, a tym w komputerze.
Pozdrawiam
Z cewki zapłonowej
a obrotomierz skąd idzie?? obroty nie są czujnika wału lub czujnika wałka rozrządu??
Tak jak napisal andrew:obrotomierz liczy impulsy z cewki,cewka dostaje sygnal ze sterownika silnika a sterownik silnika........:D
ja mam moduł zapłonowy, nie mam cewki i kopułki, 3.0 V6 12V rocznik 98
Cewka zespolona.
Co może powodować nierówną pracę na biegu jałowym??
W komputerze mam tylko błąd integratora lambdy, ale nie sądzę, że to może aż tak mocno wpływać na pracę silnika.
Odpięcie przepływomierza i wyrzucenie marchewy, powoduje, że silniki pracuje zdecydowanie lepiej. Więc problem jest tu w jakimś czujniku, skoro na stałej mapie idzie dobrze.
Jaki wpływ ma na pracę uszkodzony/kończący się czujnik wału lub wałka rozrządu??
jesteś pewien że wtym silniku jest taki czujnik?]
jesli cz. wałka rozrządu jest uszkodzony to alfa pali - ale może wystapic spalanie stukowe, pytanie czy masz cz. spalania stukowego.
Kurna pokażcie mi czujnik wałka rozrządu w 12V fotki, schemat
Ostatni model 12v(plaskie pokrywy) mial czujnik walka rozrzadu
W głowicy tylnej (przy grodzi) jest nad skrzynią biegów cz. wałka rozrządu.
Co do czujników spalania stukowego to muszę sprawdzić. Alfa to Spider 3.0 V6 12V przedliftowy.
Muszę dokładnie posprawdzać co i jak, bo odpięcie przepływki, czyli wywalenie marchewy i mapa awaryjna powoduje, że silnik pracuje normalnie.
Bez marchewy ma pełną moc, ale strasznie pracuje na wolnych obrotach.
Dzień dobry.
Zdjęcia czujnika tutaj, post nr 9:
http://www.forum.alfaholicy.org/33_1...chlodnicy.html
Dziękuje, cały czas człowiek dowiaduje się coś nowego
W 164 po 93r obrotomierz jest sterowany bezpośrednio z ecu. Tak samo jest w Spiderze.
W Spiderze jest nowszy sterownik M 3.7 a w 164 M1.7 Obydwa mają czujniki spalania stukowego na bloku pomiędzy głowicami. Główna różnica to przepływomierz.
Kubicze sprawdzałeś świece jakiego koloru mają elektrody? Sprawdzałeś czy działa regulator ciśnienia paliwa? Na wolnych obrotach powinien zmniejszyć ciśnienie.
Jakim programem odczytałeś błędy? Jak jest możliwość to zobacz jak pracuje sonda?
Andrzeju na jakim sterowniku odpaliłeś 155? Masz aparat czy cewki?
Drugi akapit
Kubicze sprawdzałeś świece jakiego koloru mają elektrody? Sprawdzałeś czy działa regulator ciśnienia paliwa? Na wolnych obrotach powinien zmniejszyć ciśnienie.
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/33_1...#ixzz2wpTH9nnY
No tak działa regulator ciśnienia paliwa, na wolnych obrotach regulator ma otwarty przepływ paliwa do przelewu na powrót do zbiornika paliwa. Zwiększając obroty w kolektorze ssącym do którego podłącxzony jest zawór regulatora podciśnienie zamienia się na ciśnienie i regulator wraz ze wzrostem obrotów zamyka przepływ paliwa do zbiornika kierując całe ciśnienie na wtryskiwacze. Tak to działa bez ingerencji ludzkiej
U mnie inaczej ciśnienie jest cały czas takie samo , natomiast inna jest częstotliwość otwierania wtrysków wraz z wzrostem obrotów . :)
Zapewniam Cie że jest tak samo i w Twoim aucie:D. czas otwarcia wtryskiwaczy jest regulowany elektronicznie a ciśnienia paliwa jest regulowane ciśnieniem w kolektorze ssącym
Jednak u mnie pracuje to tak.
Na podłączonym manometrze do listwy wtryskowej cały czas utrzymywane jest ciśnienie stałe 3,2-3,4 bar. niezależnie od obrotów.
No masz rację a odłącz wężyk od regulatora zaślepiając otwór po wężyku w kolektorze ssącym i dodaj gazu, to zobaczysz jak ciśnienie paliwa będzie spadać i silnik straci moc. A dlaczego? dlatego że przepływ paliwa do powrotu nie zostanie zamknięte i pobór paliwa na listwie wtryskowej przez wtryskiwacze będzie tak duży że zabraknie ciśnienia podającego paliwo do wtryskiwaczy pracujących na maksa
Zgadza sie , ale wtedy bedzie mniejsze ciśnienie bo zmniejszy sie przepływ , a ciśnienie musi być zawsze takie samo . Mówimy o tym samym w inny sposób :)
Podłącz sobie manometr do listwy wtryskowej i dodaj gazu i obserwuj manometr :)
No to już ćwiczyłem i obserwacje jak wyżej
Pompa bez względu na obroty silnika podaje zawsze takie samo ciśnienie, regulacją czyli utrzymaniem ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej odpowiada regulator ciśnienia im obroty silnika rosną to wrasta zapotrzebowanie na paliwo podawane przez wtryskiwacze i tu rola regulatora bo on zamyka przepływ paliwa do powrotu przez zamknięcie mu odpływu i utrzymuje ciśnienie potrzebne dla pracy wtryskiwaczy
podczas dodania gazu zwieksza sie zasysanie powietrza i tym samym wtryski pracują szybciej - tym samym informacja dla regulatora przepływu , Ciśnienia , że spada ciśnienie , membrama jest "zaciągana" i mniej paliwa trafia do przelewu ( powrotu), w nowszych wersjach pompa paliwa ma płynną regulację obrotów , tym samym nie potrzebny jest regulator przepływu. Ciśnienie na wtryskach musi być zawsze stałe bez wzgledu na obroty , zwieksza sie tylko czestotliwość wtryskiwanego paliwa.
Zakładając że wydajność pompy jest stała to normalne że mniej paliwa wraca do zbiornika jak na wtryskach jest większe zapotrzebowanie. Nadal ciśnienie jest stałe?
W nowszych pompach sama sobie reguluje obroty? Ma jakiś regulator oprócz regulatora ciśnienia paliwa?
Czemu w 164 na wolnych obrotach jest czas otwarcia wtryskiwacze 2-2.2 ms a np w 166 3.0 jest 3-4ms?
W GTA, 3.0 2.5 ciśnienie paliwa jest takie samo. Większe niż w 164. 166 (przed FL) 3.0 ma takie same wtryski ja 164 3.0.
Jeżeli wtryski są takie same, ciśnienie paliwa większe, czas otwarcia wtryskiwaczy jest dłuższy to znaczy że silnik dostaje więcej paliwa?
cz. na skrzyni , cz. na podporze półosi , cz silnika nad miską olejową obok sprezarki klimy, cz. temp. na przepływce, cz . poziomu cieczy ham. i chł. cz, wałka rozrządu ...