Witam, poszukuję takiego elementu
do wstawienia za DPF,
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=148149&stc=1
Czy orientuje się ktoś czy w PL jest jakiś wykonawca i gdzie można takie coś dostać ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Printable View
Witam, poszukuję takiego elementu
do wstawienia za DPF,
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=148149&stc=1
Czy orientuje się ktoś czy w PL jest jakiś wykonawca i gdzie można takie coś dostać ?
Z góry dziękuję za pomoc.
W ASO powinieneś dostać to bez problemu.
Numer części 51809647.
Orientuje się ktoś czy lepiej mieć puszkę z wydłubanym filtrem czy wstawić taka rurę jak wyżej?
Zostaw puszkę.
Tak- auto jest homologowane z DPFem... usuwając DPF automatycznie auto staje się "nielegalne".
I o ile zachowasz to info dla siebie, o tyle usuwając puszkę diagnosta na przeglądzie może zacząć zadawać trudne pytania...
Jeśli kiedykolwiek przyjdzie mi usunąć DPF'a to na pewno puszka zostanie.
Najlepiej ją rozciąć od góry tak, żeby nie było widać, że coś było grzebane.
Chodzi mi o aspekt techniczny(krzywa doładowania, hałas itp) ;) Filtr mam już dawno usunięty(wybebeszona puszka). Pytania diagnosty nie są mi straszne :)
Jak robota jest dobrze zrobiona to nie ma różnicy czy jest pucha pusta czy z rurą w środku bądź sama rura.
A jak z doznaniami akustycznymi? Lepiej chyba z puszką?
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
koszt tej rury w ASO to ponad 300zł szkoda zachodu lepiej dorobić lub wywalić wkład dpf
Czy jeśli wywalę DPF i wstawię tą rurę, bez ingerencji w komputer, to samochód będzie jeździł normalnie czy w trybie awaryjnym? Obecnie mam całkowicie zatkany DPF i samochód jest w trybie awaryjnym (kręci tylko do 3 tyś obrotów).
Jeśli bez ingerencji w komputer to check engine cały czas będzie świecił. Przeleć się obwodnić na 3 biegu z prędkością około 90 na godzine i powinno po około 5 km puścić, co nie zmienia faktu że DPF masz do usunięcia bądź wymiany ( już zależy od zasobności portfela):) Ktoś wyżej pytał o doznania akustyczne, ja mam wstawioną rurę i nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy w dźwięku jak to w dieslu. Na Przeglądzie tez nie miałem jeszcze nieprzyjemności z tego powodu.
Mam zrobionego Chipa, + EGR off i nie ma dymienia. Tzn. dymiło i myślałem że coś jest nie tak ale przy zakładaniu zaślepki na EGR musiałem chyba niedokrecić śrub i się poluzowały później bo wczoraj dokręciłem i ani dymka.
Mam jeszcze pytanie. Chodzi mi o wymiar rury wstawianej zamiast dpf. Jaka jest długość tej rury od początku blachy którą się przykręca aż do tej części którą wsuwa się w dalszą cześć. Oraz rozmieszczenie otworów tej blachy (link poniżej). Jeśli ktoś wie, to mógłby pomóc? https://www.autosklep24.pl/environme...5f2b603b7f.jpg
krystiano1997 często jeździsz na zachód? Jezeli tak to zostaw puszke, kumpel majac wstawioną rurkę zamiast DPF-a przy rutynowej kontroli w niemczech dostał mandat 350 euro.
Samochodem będę jeździł głównie po mieście. Nawet trochę wstyd i szkoda samochodu bo maksymalnie 50 km tygodniowo. Czasem mniej lub więcej, jakiś wyjazd, zależy, jak to na wsi. Chciałbym wstawić rurę tylko po to, żeby zostawić DPF, może kiedyś wyczyszczę i będę chciał do niego powrócić. Martwi mnie jeszcze co będzie na przeglądzie, może właśnie na przegląd będę zakładał DPF, i po przeglądzie zdejmował. W pierwszej kolejności chcę się go pozbyć, zastępując rurą.
Tez mam peoblem z zatkanym dpf. Zamiennik dpf na allegro nowy kosxtuje 900 zl. Lepiej to wyciac i zmieniac program czy dac taki nowy. Koszt pewnie wyjdzie podobny.
- - - Updated - - -
Czy te silniki latwo sie modyfikuje w oprogramowaniu i nie ma potem problemow po usunieciu dpf?
No właśnie, a co z zamiennikami DPF za 1000zł z al legro, nowy, 24 miesiące gwarancji. Może lepiej wstawić taki?
Jeszcze jedno, skoro fabryczna rura ma miejsca na czujniki to czy DPF trzeba wtedy usuwać w komputerze?
Ja wywaliłem to cholerstwo i wyłączone w kompie silnika. Zrobił to warsztat z hamownią. Nie chodzi o hamownie, ale koszty niższe niż kupno jakiś tam podróbek, zamienników filtrów. A fura śmiga jak burza. :D:D:D