uślizg sprzęgła czy turbina?
Mam co jakiś czas dziwny objaw jakby uślizgnęło się na chwilę sprzęgło ale bardzo rzadko .Na pewno nie da się tego powtórzyć kiedy chcę ,dzieję się samo od czasu do czasu.Zdaję się że w tym momencie wskaźnik turbiny jakby kuca na chwilę ale nie mogę przyuważyć bo się po prostu nie spodziewam.
Druga sprawa,w trakcie spokojnej jazdy nic się nie dzieje a jak depnę powiedzmy na piątce czy czwórce auto jedzie ładnie ale też wskaźnik jakby kuca za każdym razem przy samej górze,coś jakby na zasadzie - podpompował to odpuszcza na jedną podziałkę i dalej jest ok.To norma czy z serii "wiedz że coś się dzieje"
Opadanie turbo o jedną działkę
Cytat:
Napisał
Pawelek_S
Nie dawno ,ale problem rozwiązany auto lata az miło ,szkoda tylko że 3 dni z buta napierałem i komunikacją miejską .Swoją drogą dawno nie podróżowałem autobusami , fajne napisy tam są ,zdolną młodzież mamy teraz ha ha , A co do auta to banał nie chciał zapalić a wcześniej gasł bo,..... poluzowana wtyczka od CR była jak to odkryłem to możecie sobie wyobrazić moją złość .jeszcze tylko czujnik ciśnienia na kolektorze do wymiany i cacy ,pozdrawiam .
Czyli rozwiązałeś ten problem ?? ja mam tak z silnikiem 2.0 jtdm . Rozpędzając auto z gazem w podłodze wszystko jest ok, problem pojawia się powiedzmy jak wrzucimy 3 bieg i utrzymujemy stałe obroty powiedzmy 3000 obrotów gaz lekko naciśnięty , ciśnienie doładowania wędruje na 1,4 rośnie i spada cały czas, auto lekko szarpie. Wskaźnik ciśnienia doładowania faluje . Problem pojawia się na 2 czasami, na 3 najbardziej wyczuwalny , jazda do 0,8 bara nie sprawia problemów . Jeżeli naciśniemy gaz do deski auto ładnie przyspiesza i problem nie występuje. Dzieje się to przy niewielkim wciśnięciu gazu.....