Cześć,
mam Julkę z radiem Blue&Me i wyjściem USB w schowku. Ktoś może wie, czy jest szansa instalacji AUX do tego radia?
Printable View
Cześć,
mam Julkę z radiem Blue&Me i wyjściem USB w schowku. Ktoś może wie, czy jest szansa instalacji AUX do tego radia?
wygląda na to że sygnał in aux jest podawany na centralkę b&me ..myślę że jeśli byś poszukał modułu P157 od wersji z navi / w schowku /powinno to pasować.Oczywiście kupując na alledrogo od handlarza który ma firmę możesz to odesłać przez 14 dni. Spokojnie sprawdzisz czy to działa.Oczywiście chodzi o wersję Julki do 2013 bo nie podałeś rocznika swojego auta.
Załącznik 227442[ATTACH]227443
[MENTION=12980]andrzejm36[/MENTION], Julka 2010. Dzięki za schemat, będę patrzył jak się za to zabrać.
[MENTION=26205]TK1[/MENTION], na radiu wciskając MEDIA jest tylko Blue&Me Media Player który odpala pendriva podpiętego pod USB. Nie ma napisu AUX.
kol. TK1 ma racje że powinieneś mieć takie radio gdzie wyświetlana jest funkcja aux ..ale istnieje również taka możliwość że jak podepniesz taki moduł / wejście usb i aux / to może ta funkcja będzie wyświetlona na radiu.Poszukaj u handlarza...podepnij.. najwyżej mu to odeślesz / zaznacz wcześniej że jeżeli nie będzie pasować to odsyłasz ../.Jedyne co stracisz to 20 pln na odsyłkę.Zrób zdjęcie numerów i typu radia / naklejka na obudowie / ..porównam z tym co ja mam.
Piszę raz jeszcze qkamil abyś nie ładował się w koszty.Trochę z nudów spojrzałem na opis radia / masz w załączniku w pdf / na stronie 13 stej masz opisany konektora B i jego piny 4 , 10 , 11.
Bez takiego radia nie będziesz miał osobnego wejścia aux in.Kolega TK1 miał 100% racje ;)
Załącznik 227527
ps. jest jeszcze taka szansa że możesz sprawdzić programem Multiescuscan czy w ustawieniach proxy jest możliwość załączenia aux in ..jeśli masz interfejs / a to to podstawa :) /lub podjedź do kogoś kumatego.Może Twoje radio to obsługuje
Załącznik 227530
Najlepiej jak wyciągniesz radio i zobaczysz co masz na naklejce
Takie radio obsługuje AUX'a:
Załącznik 227915
Natomiast te radio nie obsługuje AUX'a:
Załącznik 227916
[MENTION=12980]andrzejm36[/MENTION] - próbowałem podłączyć mojego ELM327 ale nie wyświetla w ogóle pod tą zakładką Auxilary Audio Input, w zasadzie to wyświetla tam tylko jakieś 3 rzeczy opcje, więc podejrzewam że może ten ELM327 nie obsługuje wszystkiego(?)
[MENTION=26205]TK1[/MENTION] - chyba tak będzie najprościej.
Zastanawiam się jeszcze czy jak się okaże że to radio bez aux, to czy jak dokupię nowsze z AUX + dołożę wtyczkę to zadziała to na zasadzie Plug&Play z całą resztą.
qkamil .. w ELM327 musisz mieć przełącznik lub usunięty rezystor abyś mógł czytać informacje z Body.Ale to zupełnie inny temat i jest bardzo dużo informacji na naszym forum.Musisz sobie poszukać.Warto jednak to zrobić bo możliwość czytania kompa to podstawa.Jeśli chodzi o to radio to ja mam radio z navi i wtyk jest zupełnie inny a więc za bardzo nie pomogę śledząc schematy.Myślę że kol. TK1 dobrze Ci doradza ale musisz się dowiedzieć i wreszcie wysłać zdjęcie Twojego radia / symbol / o które prosiłem kilka postów wcześniej.Nie wiemy co masz ..A jeśli chodzi o ostatnie pytanie .. każde radio ma swój kod jeśli go znasz to nie powinno być problemów z dołożeniem Plug&Play po wpisaniu kodu.Jeśli handlarz nie dysponuje kodem to musisz się liczyć z następnym wydatkiem / przeprogramowanie eepromu/.Są również odpowiednie strony gdzie możesz uzyskać kod radia lub generatory kodów itd.Ale generalnie dobrze jeśli kupujesz radio z kodem. / jest to zabezpieczenie radia nie wpisane do Body /
http://allegro.pl/radio-cd-alfa-rome...775172972.html
Każde radio ma magistralę CAN jeśli zmienisz radio to nie wykluczone że będziesz musiał zrobić Proxy dla tego sprzętu / na pewno w przypadku dołożenia radia z nawigacją czyli jakiegoś ,, węzła telemetrycznego " itd. / .. i tu znowu się kłania Twój ELM327 ..tak że widzisz trochę tematów jest do ogarnięcia :).Jest takich kilka moim skromnym zdaniem punktów które pozwolą Ci szerzej ogarnąć nowe autko.Pierwsze to po numerze VIN odpalam FIATePER sprawdzam co mam lub co powinienem mieć.Dwa..szukam schematów możliwie dostępnych / chomik itd. czasami po holendersku :)/.Trzy .. uruchamiam interface i uczę się dostać do wszystkich zakładek w kompie swojego auta..masz dwa podstawowe programy Multiecuscan i AlfaOBD i tu tez chomik albo uprzejmość kolegów.No i fora wszelakie..czasami włoskie przy pomocy translatora. Wklej tu zdjęcie Twojego radia i numer VIN ..zobaczymy co dalej..powodzenia
kilka tematów niżej pokrewny :
http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ana_radia.html
ps. tu masz np. zmagania kolegów z 159
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...a_proxi-3.html
[MENTION=12980]andrzejm36[/MENTION] [MENTION=29383]paweltbu[/MENTION] [MENTION=26205]TK1[/MENTION]
Wyciągnąłem dzisiaj radio i odkryłem co najmniej dwie dziwne rzeczy, może będziecie mi w stanie powiedzieć czy jest to normalne. Po ściągnięciu schowka w podszybiu moim oczom ukazała się wolna wtyczka (jak na zdjęciu). Dodatkowo po wyciągnięciu radia do kabla antenowego był przyklejony drugi kabel również nie wpięty w radio (też jest na zdjęciu). Może macie pomysł do czego to może być? Dodatkowo wrzucam model radia, jest jeszcze inny niż te ze zdjęć. Dodam, że nie wygląda to na fabryczne przyklejenie, bo te luźne kable były razem sklejone żółtą taśmą papierową. Czyżby ragazzo od którego kupiłem samochód miał jakąś niefabryczną instalację?
Załącznik 229325 Załącznik 229326 Załącznik 229327 Załącznik 229328
Z tego co pamiętam niebieska wtyczka to zasilanie pod instalację TomTom, a beżowa to antena FM2
Już myślałem, że coś tam było założone. Zamówiłem jednak emulator zmieniarki Yatour z Bluetoothem za 340 PLN. To chyba będzie najprostsze rozwiązanie. Podzielę się czy to coś warte i czy udało się podłączyć jak przyjdzie.
EDIT: Zostawiam info dla potomnych. Kupiłem zestaw Yatour BTA, instalacja Plug&Play, wpinamy w gniazdo zmieniarki z tyłu radia i pod przyciskiem Media odblokowuje się opcja CD CHANGER. W końcu mogę słuchać muzyki ze Spotify bez ściągania MP3, no i bez kabli!!! :) Przez bluetooth działa sterowanie z kierownicy - przełączanie muzyki. Dodatkowo jest mikrofon do zestawu głośnomówiącego ale ja mam Blue & Me więc w telefonie mam ustawione połączenia na Blue & Me a muzyka na emulator. Chyba najszybsze rozwiązanie jak ktoś chce słuchać muzyki przez Bluetooth lub nie ma wyjścia AUX.
Witam, mam podobny problem i chciałbym zapytać o model tej cyfrowej zmieniarki Yatour BTA, którą zakupiłeś, bo z tego co zauważyłem jest kilka.
[MENTION=74772]marcopolo[/MENTION] Generalnie to chyba wszystkie mają w środku to samo tylko chodzi o to żeby kabel pasował do radia. W naszym przypadku to złącze Fiat 8-pin. Ja kupiłem dokładnie z aukcji allegro nr 5716391908. Niestety nie mogę wklejać linków ;)
Podpinam się pod to! U mnie też zadziałało mimo sceptycznego nastawienia wielu sprzedających z Allegro którzy twierdzili że w Julce pójdzie tylko na Blaupunkcie - czyli modele z 2010r. Ja mam ten sam model który jest na zdjęciu a natchnęła mnie wzmianka w opisie aukcji gdzie stwierdzono kompatybilność z modelem 940 Low Plus w Brerze
2011 z navi, blue and me i usb w schowku- pojdzie ta zmieniarka moze ktos poradzi?
Więcej pytań niż odpowiedzi, pewnie zamówię i przynajmniej odpowiem na moje pytanie
Edit
Na razie mam ważniejsze wydatki... ALE info dla tych co mają 'złe' radio, da się tam podpiąć żółta kostka pod telefon i jeśli podłączyć telefon Jackiem to gra muzyka z telefonu, trochę rzeźba ale dziś sprawdzałem gołymi przewodami kupię kostkę i zobaczymy co z tego bedzie :]
przerzuciłem tony materiału i nigdzie nie ma opcji muzyki ani przez BT ani prze AUX na Giulietty z Navi ktora ma tylko USB. Fabryczne USB doprowadza mnie do szału bo na 10 roznych pendrivow dziala jeden i to tylko 16GB. Idzie ponoc podlaczyc Ipoda ale mam wersje z zainstalowanym Rockboxem i nie wiem czy to pojdzie. Muza z CD to porazka....
Yatour wedlug sprzedawcow nie pojdzie na wersji z navi :/ sprawdzilbym jest z tylu Fiat plug i podjal ryzyko zamowienie tej zmieniarki ale nie mam nawet pojecia jak to cholerne radio wyjac a w necie zadnych instrukcji nie ma :(
pamiętajcie o wykręceniu śruby / torxa / w schowku zakrytej gumową zaślepką ..inaczej połamiesz plastikową maskownice ;)
U mnie nie było nic takiego chyba że już ktoś robił to przede mną....
dzieki. popatrze jak bede w domu.
natknalem sie wczoraj na to Roidmi 3S. Wyglada obiecujaco, czy ktos to testowal?
https://www.gearbest.com/car-charger/pp_642449.html
Ja zamówiłem 3S, dam znac jak to sie sprawuje w mito.
daj daj
Witam. Ponawiam wątek posiadam Giuliette 2010r do radia Blue&Me chciałem dołożyć wejscie AUX. Czy ktos podpowie czy do tego radia można zainstalować aux?
http://allegro.pl/zmieniarka-mp3-usb...162257308.html
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Jestem na etapie reklamacji tego bo przestało odtwarzać muzykę z tel po Bluetooth ale pozwala na rozmowy...
Działało od stycznia aż do początku tego tygodnia :)
Taki jest plan :) zobaczymy co na to sprzedawca bo na razie każe mi sprawdzać po kablu i bla bla bla :)
Zmieniarkę kupię w razie jak sie nie da zainstalować aux, wiem że to tez fajne rozwiązanie. Dziwne bo nie mam wejscia aux a w ustawieniach mam coś takiego :Załącznik 243676
- - - Updated - - -
Załącznik 243677
- - - Updated - - -
schowekZałącznik 243678
Bo to chyba port do aktualizacji (ale mogę być w błędzie) a auxa jak wepniesz to żeby działał któreś piny trzeba zetrzeć :)
Nie bardzo wiem o co chodzi :/
Patrząc na zdjęcia z początku tego wątku zakupiłem YATOUR i dzisiaj wylądował w mojej Julce - lub jak ją nazywa moja żona Gunilli.
Moja jest z 2010. Radio BOSCH (takie same jak na zdjęciu), w schowku tylko USB (porażka). Mam też nawigację, ale nie tę wysuwaną tylko wkładaną w gniazdo Blue&Me na desce.
Urządzenie działa idealnie:
1. Muzyka po Bludrucie - jest
2. Telefon - jest. Mikrofon puściłem po słupku prawym i zamocowałem między podsufitką a dachem obok lampki. Bardzo dobrze zbiera. Można nawijać też z miejsca pasażera.
3. Przyciski na kierownicy działają do odbierania i rozłączania połączeń.
Właśnie czegoś takiego szukałem. Brakuje tylko wyświetlania informacji w radio jaka muzyka właśnie leci :-) ale i tak jestem lata świetlne przed poprzednim rozwiązaniem.
Następny ruch to zastąpienie mocowania do navi, które jest wkładane w gniazdo Blue&Me uchwytem na telefon(takim który wsuwa się w gniazdo. Wtedy wypuszczę kabelek do ładowania telefonu przez kratkę wentylacyjną i jestem w domu :-) - coś takiego upatrzyłem już w sklepie internetowym.