Cześć,
mam Julkę z radiem Blue&Me i wyjściem USB w schowku. Ktoś może wie, czy jest szansa instalacji AUX do tego radia?
Cześć,
mam Julkę z radiem Blue&Me i wyjściem USB w schowku. Ktoś może wie, czy jest szansa instalacji AUX do tego radia?
wygląda na to że sygnał in aux jest podawany na centralkę b&me ..myślę że jeśli byś poszukał modułu P157 od wersji z navi / w schowku /powinno to pasować.Oczywiście kupując na alledrogo od handlarza który ma firmę możesz to odesłać przez 14 dni. Spokojnie sprawdzisz czy to działa.Oczywiście chodzi o wersję Julki do 2013 bo nie podałeś rocznika swojego auta.
E3570 INTEGRATED RADIO PHONE (Blue&Me, RadioNAV, AUX socket .pdf[ATTACH]227443
Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 02-05-2017 o 13:05
[MENTION=12980]andrzejm36[/MENTION], Julka 2010. Dzięki za schemat, będę patrzył jak się za to zabrać.
[MENTION=26205]TK1[/MENTION], na radiu wciskając MEDIA jest tylko Blue&Me Media Player który odpala pendriva podpiętego pod USB. Nie ma napisu AUX.
kol. TK1 ma racje że powinieneś mieć takie radio gdzie wyświetlana jest funkcja aux ..ale istnieje również taka możliwość że jak podepniesz taki moduł / wejście usb i aux / to może ta funkcja będzie wyświetlona na radiu.Poszukaj u handlarza...podepnij.. najwyżej mu to odeślesz / zaznacz wcześniej że jeżeli nie będzie pasować to odsyłasz ../.Jedyne co stracisz to 20 pln na odsyłkę.Zrób zdjęcie numerów i typu radia / naklejka na obudowie / ..porównam z tym co ja mam.
Piszę raz jeszcze qkamil abyś nie ładował się w koszty.Trochę z nudów spojrzałem na opis radia / masz w załączniku w pdf / na stronie 13 stej masz opisany konektora B i jego piny 4 , 10 , 11.
Bez takiego radia nie będziesz miał osobnego wejścia aux in.Kolega TK1 miał 100% racje
5580M ON-BOARD NAVIGATOR .pdf
ps. jest jeszcze taka szansa że możesz sprawdzić programem Multiescuscan czy w ustawieniach proxy jest możliwość załączenia aux in ..jeśli masz interfejs / a to to podstawa/lub podjedź do kogoś kumatego.Może Twoje radio to obsługuje
![]()
Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 03-05-2017 o 14:54
[MENTION=12980]andrzejm36[/MENTION] - próbowałem podłączyć mojego ELM327 ale nie wyświetla w ogóle pod tą zakładką Auxilary Audio Input, w zasadzie to wyświetla tam tylko jakieś 3 rzeczy opcje, więc podejrzewam że może ten ELM327 nie obsługuje wszystkiego(?)
[MENTION=26205]TK1[/MENTION] - chyba tak będzie najprościej.
Zastanawiam się jeszcze czy jak się okaże że to radio bez aux, to czy jak dokupię nowsze z AUX + dołożę wtyczkę to zadziała to na zasadzie Plug&Play z całą resztą.
qkamil .. w ELM327 musisz mieć przełącznik lub usunięty rezystor abyś mógł czytać informacje z Body.Ale to zupełnie inny temat i jest bardzo dużo informacji na naszym forum.Musisz sobie poszukać.Warto jednak to zrobić bo możliwość czytania kompa to podstawa.Jeśli chodzi o to radio to ja mam radio z navi i wtyk jest zupełnie inny a więc za bardzo nie pomogę śledząc schematy.Myślę że kol. TK1 dobrze Ci doradza ale musisz się dowiedzieć i wreszcie wysłać zdjęcie Twojego radia / symbol / o które prosiłem kilka postów wcześniej.Nie wiemy co masz ..A jeśli chodzi o ostatnie pytanie .. każde radio ma swój kod jeśli go znasz to nie powinno być problemów z dołożeniem Plug&Play po wpisaniu kodu.Jeśli handlarz nie dysponuje kodem to musisz się liczyć z następnym wydatkiem / przeprogramowanie eepromu/.Są również odpowiednie strony gdzie możesz uzyskać kod radia lub generatory kodów itd.Ale generalnie dobrze jeśli kupujesz radio z kodem. / jest to zabezpieczenie radia nie wpisane do Body /
http://allegro.pl/radio-cd-alfa-rome...775172972.html
Każde radio ma magistralę CAN jeśli zmienisz radio to nie wykluczone że będziesz musiał zrobić Proxy dla tego sprzętu / na pewno w przypadku dołożenia radia z nawigacją czyli jakiegoś ,, węzła telemetrycznego " itd. / .. i tu znowu się kłania Twój ELM327 ..tak że widzisz trochę tematów jest do ogarnięcia.Jest takich kilka moim skromnym zdaniem punktów które pozwolą Ci szerzej ogarnąć nowe autko.Pierwsze to po numerze VIN odpalam FIATePER sprawdzam co mam lub co powinienem mieć.Dwa..szukam schematów możliwie dostępnych / chomik itd. czasami po holendersku
/.Trzy .. uruchamiam interface i uczę się dostać do wszystkich zakładek w kompie swojego auta..masz dwa podstawowe programy Multiecuscan i AlfaOBD i tu tez chomik albo uprzejmość kolegów.No i fora wszelakie..czasami włoskie przy pomocy translatora. Wklej tu zdjęcie Twojego radia i numer VIN ..zobaczymy co dalej..powodzenia
kilka tematów niżej pokrewny :
http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ana_radia.html
ps. tu masz np. zmagania kolegów z 159
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...a_proxi-3.html
Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 08-05-2017 o 13:41