Witam.Czy jest możliwość założenia takiego zestawu. Jeśli tak,to co jest potrzebne i jak to zrobić :) z góry dzięki
Printable View
Witam.Czy jest możliwość założenia takiego zestawu. Jeśli tak,to co jest potrzebne i jak to zrobić :) z góry dzięki
Masz na myśli hidy czy lampy biksenonowe?
Kupujesz zestaw pod H7, wyjmujesz starą żarówke, podpinasz balasty, to jest plug and play, wkładasz żarnik i działa.
Zastanów sie lepiej nad żarówkami ledowymi, będziesz mieć więcej światła, mniejsze oślepienie, prawie żadne oślepienie w sumie.
Ledy to o wiele lepsze rozwiązanie.
A zanim zaczniesz w ogóle wywalać pieniądze w jakieś agro-modyfikacje przejrzyj testy prezentujące efekty takich przeróbek.
Ledy nie dość, że oślepiają (bo fabryczne lampy nie są przeznaczone do tego źródła światła) to jeszcze dają go więcej tylko pozornie. Na kilka metrów przed samochodem faktycznie jest dużo jaśniej, ale zasięg jest dużo mniejszy.
Dokładnie. Chcesz coś robić to rób to dobrze i załóż fabryczny ksenon łącznie ze spryskami i poziomowaniem, a nie jakieś chińskie niebiesko-świecące badziewie co udaje ksenon. W 159 przed liftem masz ułatwione zadanie bo instalacja pod ksenon ponoć jest, trzeba tylko dokupić graty.
A używałeś kiedyś czy słyszałeś od kolegi, którego kolega słyszał, ze to jest smieszne?
Chce gosc założyć xenony, używałem mialem jeszcze w 156, później mialem ledy, co w tym śmiesznego? Brak homologacji itp? Tak wiemy, ale chcę gość założyć, pyta sie to ma odpowiedź wnoszącą coś. Twoja to offtop.
Nie zgodzę się z Tobą, jezeli ktos kupuję zestaw za 70zl to nie ma co oczekiwac. Ja uzywalem dobrych ledow, zestawow po 250zl ściąganych bezpośrednio od producenta, wzgledem normalnych h7 różnica ogromna, o wiele wiecej światła i praktycznie zero oślepienia. Wiem bo uzywalem, nie bazuje na testach YouTube sprzed trzech layt nieaktualnych.
Od kiedy "wiecej swiatla" daje mniejsze oslepienie?!!!!!
Od rodzaju zastosowanej technologi led, czy Xenon razi nocniej od swiatel halogenowych? Raczej mniejj, a swiatla daje wiecej.
Powiem Ci tak. Mam w 159 bixenon i caly czas zastanawi sie żeby wywalić palniki i wsadzic ledy, tylko ciężko znaleźć dobre D1S led.
Oczywiście, ze xenon razi mocniej od halogena wynikw to z wiekszej ilosci lm dlatego wymaga soczewki aby skupić swiatlo dokladnie tam gdzie ma być. To, ze led nie oslepia to bzdura oslepia tak samo jak xenon jak nie mamy soczewki lub źle ustawimy światła.
Ale 159 ma soczewki i o to chodzi wlasnie... A jak ktos ustawi do gory to nawet i xenon będzie oślepiać.
Tyle, że fabryczny xenon ma automatyczne poziomowanie, dlatego o ile wszystko działa, to sam się do góry nie ustawi.Cytat:
A jak ktos ustawi do gory to nawet i xenon będzie oślepiać.
Soczewki znacząco poprawiają sprawę, ale rozsyłowi światła daleko do idealnego. Widziałem testy LED-ów Philipsa za 120 zł chyba. W zasadzie nie udało się ich ustawić tak, żeby świeciły jak powinny.
Wszystko zależy od geometrii strumienia światła. Pomijając kwestie poziomowania i oczyszczania to ksenony wymagają innego odbłyśnika oraz soczewki która kształtuje strumień światła. Po prostu reflektor musi być na etapie projektu przystosowany. W przypadku LEDów jest znacznie lepiej niż chińskich HIDów, LEDy Phillipsa z tego co się orientuję nawet mogą być stosowane w USA, aczkolwiek homologacji w EU (jeszcze) nie mają gdyż w EU reflektor jest homologowany na konkretne źródło światła i wedle przepisów żadne inne stosowane być nie może. Co więcej HIDy mogą uszkodzić odbłyśnik zwykłego reflektora gdyż emitują więcej UV.
Nie oszukujmy się. Wszystkie te dokładane ledy nigdy nie bedą świecić tak jak fabryczne ledy stosowane przez Audi czy Mercedesa. To inna technologia. Kiedyś też skusiłem się na te "super" ledy, za które dałem 300zł, więc nie mało. Miałem je w poprzednim aucie i jak szybko je założyłem, tak jeszcze szybciej je zdjąłem. Ta większa ilość światła jest tylko pozorna( dwa ledy na żarówkę - nie może dobrze świecić) Całość daje błękitne światło, które bardzo męczy wzrok, a podczas deszczu to już w ogóle nic nie widać. Dlatego jak słyszę, że ktoś wywali fabryczny xenon dla tych gówno-ledów to scyzoryk mi się w kieszeni otwiera.
U siebie zamontowałem ZENONY z allegro. Praktycznie takie jak z aukcji: http://allegro.pl/einparts-zestaw-xe...698016028.html. Montaż rzeczywiście bardzo prosty. Żarnik oczywiście wsadzamy tam gdzie trzeba, pozostałe elementy mieszczą się na dekielku od lampy. W razie potrzeby wymiana 5 minut (nie licząc dojścia do lampy). Mimo, że nie do końca legalne ale dużo lepsze niż standardowe H7. Chyba nikogo nie oślepiam - nie zauważyłem, żeby ktoś mi zwrócił na nie uwagę (mrugał, albo do kontroli zatrzymywał).
Najprostsza metoda to pojechać na pierwszą lepszą stację diagnostyczną i poprosić o sprawdzenie i ustawienie świateł.Cytat:
Chyba nikogo nie oślepiam - nie zauważyłem, żeby ktoś mi zwrócił na nie uwagę (mrugał, albo do kontroli zatrzymywał).
Do kontroli nie zatrzymają, bo nie mają jak zbadać czy faktycznie światła oślepiają czy im się wydaje. A, że kierowcy nie mrugają? Jakbym miał mrugać każdemu komu światła świecą w kosmos, to bym nic innego nie robił.
tyle, że to nie był oryginał, a podróbka. Czytałem kiedyś na ten temat i Philips nie ma swojej ofercie żadnego uniwersalnego ledowego oświetlenia.
A do autora wątku, zanim stracisz homologację swoich reflektorów (a tracisz ją poprzez każdą ingerencję) to proponuję dokładne wyczyszczenie soczewek, ewentualnie renowację odbłyśników, a do tego wysokiej klasy żarówkę. Efekt powinien Cię zadowolić. Przerabiałem HiDy w poprzedniej 159. Skończyło się tym, że wstawiłem oryginalne reflektory xenonowe. Żaden HiD nie może konkurować z oryginalnym biksenonem, niestety koszty są spore, jeśli masz 159 przed fl to będziesz miał chociaż wiązkę, ale w przypadku wersji po 2007r takiej wiązki może już nie być, a jaka to rzeźba zapytaj kolegi [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]. Tutaj półśrodki się nie sprawdzają, więc jeśli masz ograniczony budżet, to na początek proponuję czyszczenie soczewek + dobrą żarówkę.
Pozdrawiam.
- Rafał
/zdublowany post/
Ale 130 zł kosztowały ;) I to chyba od sztuki.Cytat:
tyle, że to nie był oryginał, a podróbka.
Zadziwia mnie ile kasy można wtopić żeby:
- mieć gorsze oświetlenie,
- bać się o utratę dowodu rejestracyjnego,
- stwarzać zagrożenie na drodze,
- ale za to świeci na biało nie na żółto i przez to jest bardziej premium.
Żaden pasjonat hidów nie przyzna, że stwarza zagrożenie na drodze.
zgadzam się w 100%. sprawdziłem w SKP i ustawienie było OK.
Nie jestem pasjonatem HIDów ale jeżeli sprawdzają się dużo lepiej niż zwykłe żarówki to drugi raz bym się nie zastanawiał. Oczywiście wolałbym oryginalne xenony ale z powodu lamp nie będę zmieniał auta. Na upartego nawet gdybym wsadził xenony z innego auta to też auto byłoby "nielegalne" - przecież homologację dostał na określone źródło światła... Czy stwarzam zagrożenie na drodze? Niekoniecznie. Zgadzam się, że w temacie oświetlenia panuje w Polsce wolna amerykanka (motocykle na długich, światła do jazdy dziennej których nie widać, nieużywanie regulatora ustawienia świateł, HIDy...). Z drugiej strony hidy nie mogą być takie złe, jeżeli unia stwierdziła, że do pewnej mocy żarników nie trzeba montować systemów poziomowania, oczyszczania reflektorów (np. Gulia)
Nieprawda. Poczytaj o zasadach homologacji. Jeśli pojazd ma homologację europejską, to możesz w nim montować dowolne elementy posiadające homologację europejską - w ramach oczywiście zgodności z przepisami. Montaż ksenonów z innego samochodu, o ile będą one posiadały wymagane w Europie autopoziomowanie oraz spryskiwanie jest legalne - o ile oczywiście same lampy posiadać będą właściwą homologację.Cytat:
Na upartego nawet gdybym wsadził xenony z innego auta to też auto byłoby "nielegalne"
Stwarzasz. Nawet jeśli na SKP stwierdzono, że światła wyregulowane są prawidłowo, w czasie przewożenia pasażerów lub bagażu będą one świecić wyżej. Kilku pozycyjny przełącznik regulacyjny nie pozwala na precyzyjne sterowanie położeniem reflektorów.Cytat:
Czy stwarzam zagrożenie na drodze? Niekoniecznie.
Zgodnie z przepisami unijnymi, każde źródło światła emitujące strumień ponad 2000 lm musi być wyposażone w automatyczne poziomowanie reflektorów i system ich zmywania. Jest bez znaczenia jakie to jest źródło światła - czy ksenon, czy halogen czy led. Dotychczas, w lampach ksenonowych montowane były źródła emitujące 3200 lm. Producenci aut, celem zaoszczędzenia, zaczęli montować po prostu słabsze źródła światła (25 zamiast 35 W), emitujące poniżej 2000 lm, dzięki czemu nie muszą one posiadać ww. dodatkowych elementów. HID-y z Allegro przeważnie emitują 3200 lm (tak deklaruje sprzedawca), więc wymagają poziomowania i zmywania.Cytat:
jeżeli unia stwierdziła
I tego nie przeskoczysz. Słabsze HID-y będą świecić słabo, z wielu powodów. Normalne będą oślepiać.
Lampy halogenowe w 159 nie mają homologacji dla żarników ksenonowych, więc montaż spryskiwaczy oraz samopoziomowania nie sprawi, że na HID będzie się jeździć legalnie.
Oczywiście, że stwarzasz. Nawet jeśli wiązka światła na stacji SKP będzie ustawiona OK, to np. zabrudzenia na reflektorze powodują rozproszenie światła. Wtedy nie dość, że gorzej widać, to jeszcze po oczach dostają inni użytkownicy drogi, co jest bezpośrednim niebezpieczeństwem również dla Ciebie. Zwyczajnie oślepiasz.
Jeśli kiepsko widać na Twoich lampach halogenowych, zregeneruj je. Czyszczenie klosza z polerowaniem i wymiana/regeneracja odbłyśników poprawi sytuację. Mam trzecią 159 i po raz trzeci będę wymieniać reflektory, bo bezpieczeństwo jazdy po zmroku jest dla mnie ważne.
Chciałbym doczekać czasów, kiedy januszowanie w autach będzie karane. Również wspomniane przez Ciebie niesprawne światła do jazdy dziennej.
Mnie to już nawet nie chodzi tu o legalność (bo to oczywiste), tylko o kwestie bezpieczeństwa.Cytat:
że na HID będzie się jeździć legalnie.
Wszystko się zgadza. Mam pełną świadomość, że HIDy nie są legalne. Wymianę lamp na nowe przerabiałem w innym aucie (146). Rzeczywiście świeciły lepiej ale nie tak dobrze jak HIDy. Niedawno czytałem o badaniach LEDów i HIDów. Wyszło na to, że świeciły w normie, nawet lepiej od żarówek, oczywiście nie zmieniło to faktu, ze homologacji nie miały i mieć nie będą. Poza tym HIDy w soczewkach wg mnie problemem większym nie są. Gorzej w lampach tradycyjnych, tam naprawdę może być problem z niewłaściwym żarnikiem. Zresztą czy masz HID czy zwykłą żarówkę to w momencie złego ustawienia nie będziesz nic widział lub oślepiał będziesz innych. Argument dot. bezpieczeństwa: jeżeli widzę lepiej to chyba jest bezpieczniej (jeżeli nie oślepiam )
Trochę wąsko patrzysz na temat:Cytat:
Argument dot. bezpieczeństwa: jeżeli widzę lepiej to chyba jest bezpieczniej (jeżeli nie oślepiam )
1. Ze względu na inną technologię, HID i LED oferują nieco inny rozsył światła. Reflektory pod halogeny przystosowane są pod halogeny. Widzisz lepiej, ale 10 metrów od maski, a to co jest dalej to czysty przypadek.
2. Wypalanie się odbłyśników powoduje, że z czasem reflektory świecą gorzej. To jest z dnia na dzień niezauważalne, ale po jakimś czasie wydajność świetlna wyraźnie spada.