witam! mam mały problem, rano lub po dłuższym postoju autko zapala od kopa ale silnik zaczyna nie równo pracować i w czasie tej czkawki puszcza hmury białego dymu!!!!!!!! dopiero jak sie nagrzeje do ok 50 stopni C. wszystko ustaje.
Printable View
witam! mam mały problem, rano lub po dłuższym postoju autko zapala od kopa ale silnik zaczyna nie równo pracować i w czasie tej czkawki puszcza hmury białego dymu!!!!!!!! dopiero jak sie nagrzeje do ok 50 stopni C. wszystko ustaje.
dobrze sprawdz czy nie ubywa ci plynu w chlodnicy.bo bialy dym to klasyczny objaw spalaniu spalania plynu chlodniczego. przyczyna najczesciej jest uszkodzona uszczelka pod glowica.
Nie pali na wszystkie cylindry
śledze ilość płynu od 2 miesiecy bo też o tym słyszałem i nie ubywa! mogą być to świece żarowe albo wtryski ,miał ktoś podobne objawy? a moze turbina zasysa olej i on tak sie spala. nawet w zaprzyjażnionym serwisie alfy nie wiedzą co sie dzieje
---------- Post dodany o godzinie 20:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:26 ----------
a dlaczego nie pali jaki może być powód
Biały dym to nie spalone paliwo
ale dlaczego nie spala tego paliwa
Nie pali na wszystkie cylindry
Zgadzam się, przy walniętej cewce miałem te same objawy, większość na forum pisała uszczelka, tylko że mi nigdy płynu nie ubywało. Po wymianie świec i cewki problem rozwiązany.
śiwy = biały to napewno niespalone paliwo?? to jaki jest kolor jak olej z turbiny idzie??
---------- Post dodany o godzinie 22:56 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:49 ----------
To chyba do jtd się nie tyczy:confused:....Ja mam podobny objaw,odpala normalnie,chodzi równo,na wolnych obrotach nie kopci ale wystarczy dotknąć gazu 1500-2000tys.obrotów i chmura białego dymu na rozgrzanym nic..zaznaczam,że to się dzieje tylko na biegu jałowym,jak rusze i jest zimny moge go kręcić i nie leci chmura(to podczas jazdy) xD na rozgrzanym nic a nic(na postoju-bieg jałowy i dodaje gaz)...płynu chłodniczego nie ubywa oleju na razie też....może ktoś wie o co chodzi.silnik 1.9JTD
....tak sobie pomyślałem:czy powodem może być to,że za mało powietrza dostaje??
Nie pali na wszystkie cylindry- to było do tematu, reszta jak to w moim jts wyglądało.
Także nie krzyczę, po przeczytaniu mojej wcześniejszej wypowiedzi doszedłem do wniosku że może być błędnie odbierana i po to moje sprostowanie. Już wcześniej w poście napisałem jak było u mnie, a jts mam w profilu, ale sam po sobie wiem że nie wszyscy na to patrzą. ;-)
moja nie kopci przy dodaniu gazu, poprostu puszcza białą chmurejak ją przydławia, po prostu nie dymi przez powiedzmy 10 sek. nagle spada z obrotów i momentalnie idzie chmura i potem chwile znowu nic itd. a sie nagrzeje
rzuca ci silnikiem?, jakieś inne objawy, problemy? na kompie byłeś?
u mnie nic z tych objawów....xD ale to chyba było pytanie do pol.5 :P
czy rzuca? może za agresywnie powiedziane, to są takie bujnięcia, zero błedów na kompie,byłem tydzień temu i poza tym wszystko ok. jeszcze tą czkawke da się wytrzymać ale ta chmura!!!!!!!!!!!!!
krzys u Ciebie to bym stawiał na wilgoć i wodę w wydechu. Parkujesz pod chmurką?
---------- Post dodany o godzinie 22:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:41 ----------
pol.5, nie wiem, może niech właściciele jtd się wypowiedzą ale mi to dalej wygląda na problem ze spalaniem paliwa.
A czujesz coś niepokojącego z wydechu? inny zapach? Skraplać nic się nie musi, woda w parę się zamienia i w pierwszych sekundach potrafi niezle zadymić.
jakiś ,,inny,, zapach jest xD zobacze jak oleju za dużo nie ubędzie ani płynu to znaczy,że może woda....pytałem się o powietrze,czy nie dostaje za mało bo u mnie poprzedni właściciel uszkodził rure od turbo do IC i naprawił ją wpychając do środka metalową rurę i scisną na opaski xD i średnica się zmniejszyła-przepływ.......aha zaślepiłem ostatnio(2dni temu) EGR-a zobacze co teraz się dzieje bo jeszcze nie obserwowałem xD
Jakbyś miał walniętą rurę od dolotu, to miałbyś czarno za sobą, a nie biało. Jeśli Ci trochę tręsie silnikiem po odpaleniu, to może faktycznie jest tak jak pisze Maciek, że nie pali Ci na wszystkie cylindry. Jakby Ci spalało olej, to miałbyś niebiesko dymiącą Niuńkę.
to dlaczego nie pali na wszystkie cylindry jakie mogą być powody????????????????
---------- Post dodany o godzinie 09:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:41 ----------
to dlaczego nie pali na wszystkie cylindry jakie mogą być powody???????????????? mogą to być świece bo chyba pojade kupić nowe, jakie polecacie ??????
najpierw sprawdz kompresje na tlokach swiece sluza bardziej do odpalania a nie grzania silnika podczas gdy ten juz dziala ;/ jesli nie pali na wszystkie tloki to moim zdaniem znikoma kompresja na zimnym silniku i nie ma cisnienia i paliwo sie nie spala jak wiadomo diesel to wysokoprezne silniki 35 atmosfer to norma w benzyniaku ma byc 11 tolerancja okolo 4 atmosfery mniej to juz wiadomo ze cos nie tak aha nie wiem dokladnie jaka kompresja ma byc w 1.9 jtd ale mysle ze podobna jak w zwyklych silnikach diesla dlatego podalem 35 atmosfer a niestety podpiecie kompa nie pokaze ci bledu slabej kompresji i co za tym idzie nie spalania paliwa w komorze
Zdaje mi sie ze zapowietrza sie uklad paliwowy