Witam czy może mi ktoś powiedzieć jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma wersjami?? w 159 to było proste do odróżnienia, a w Giulii już jest trochę trudniej...
Printable View
Witam czy może mi ktoś powiedzieć jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma wersjami?? w 159 to było proste do odróżnienia, a w Giulii już jest trochę trudniej...
Pytasz o Ti z USA czy Ti z naszego regionu?
Dla PL różnice masz w katalogu https://cenniki.alfaromeo.pl/alfa-ro...a/GiuliaPL.pdf
Do Veloce TI możesz mieć pakiet carbon, ktory obejmuje progi takie jak ma Q, lusterka, lotka, i "V" z przodu. W środku fotele są z alcantary, trochę carbonu na desce/tunelu, czarna podsufitka, czarny emblemat na klapie. A i lakier trójwarstwowy.
Wizualnie wygląda to mega, ale sporo z tych opcji można zrobić we własnym zakresie dużo tańszym kosztem.
No właśnie kupiłem wersję ponoć Ti z USA i np są tam nie kubełkowe fotele, ale np deska rozdzielcza jest obszyta skórą
- - - Updated - - -
A czy Ti i Veloce to to samo??
Giulia Ti a Giulia Veloce Ti to zupelnie inne poziomy wyposazenia, przede wszystkim Giulia Ti ma naped RWD, Veloce Ti jest tylko 4x4
to dwie różne wersje:
Giulia Ti
Giulia Veloce Ti
Siostra ma w wymaksowanej wyposażeniowo wersji, biały trójwarstwowy lakier + ceramika z glossem, carbon, wygląda mega. Ludzie sobie zdjęcia przy niej robią. skręca karki na ulicy, ale to może też na siostrę :D
Wrzuć fotkę . Alfy tez jak możesz.
w Veloce Ti wzgledem Veloce jest pare opcji wyposazenia, ktore masz w standardzie tylko w Veloce Ti i nie domowisz do Veloce, ciezko tez dolozyc - tj. siedzenia obszyte alcantara, carbonowe wykonczenia w panelach deski i drzwi, deska i panele obszyte skora, znaczek Ti (ten akutat dolozyc latwo :D). Kolejna grupa to opcje ktore mozesz domowic w Veloce Ti a nie mozesz w Veloce - obszycia deski i foteli kolorowa nicia, pakiet carbon (lusterka, grill, progi, spojler) ale to akurat sie nie oplaca bo kosztuje 10k a aftermarketowo taniej dostaniesz. Ostatnia grupa to seryjne wyposazenie Veloce Ti, ktore mozesz domowic w Veloce - kola 19", pakiet convenience, pakiet ligting, łopatki, 8-st. regulacja foteli, czarna podsufitka, czarne obudowy lusterek, czarne ramki szyb, przyciemnione szyby tylne.. (suma tych opcji to ok. 20 tys.)
tu oczywiscie mowa o wersji polskiej / katalogowej ;) mozesz sobie porownac swoje wyposazenie z tym co powyzej
Tutaj macie dobrą galerię ;) https://www.speedy.pl/alfa-romeo-giu...drifoglio.html
A Veloce Ti (ew. coś z USA) z Bianco Trofeo wygląda bardzo podobnie z dokładnością do wszelkich elementów Q - maska, wloty i wylotu i dyfuzor.
zdjecia tego nie oddadza, moze jakies profesjonalne przy optymalnym swietle itd. na zywo wyglada oblednie, widzialem w lubelskim ASO :)
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6DkiGw.html
oblednie piekna !, w mojej mi tylko do smaczku brakuje czerwonej nitki, nie bylo mozliwosci domowienia obszycia, a teraz mozna, taka pierdulka ale robi robote, czekalem na wersje ti lugo i sie udalo :) a wersje ti usa tak jak wyzej kolega pisal nijak maja sie do wersji eu. Nie jestem pewien, ale chyba nawet nie ma takiej wersji wyposazenia w usa jak mamy w eu
Dla porównania - zdjęcia mojej Veloce Ti z pakietem Carbon w trójwarstwowym czerwonym (chociaż zdjęcia i tak w pełni tego nie oddają). Z minusów - przy wyborze pakietu Veloce Carbon nie da się jej skonfigurować ze szyberdachem (pakiety się wykluczają).
Środek - fotele z alcantarą na środku z szarą nicią, wydaje mi się jak w podstawie w wersji Q (jedynie nicią może się różnić). W środku dodatkowo wstawki z cabronu, niestety kierownica zwykła (bez alcantary i carbonu) - tego już nie da się dobrać.
Zdjęcia z zewnątrz:
Załącznik 275190
Załącznik 275191
Załącznik 275192
Załącznik 275193
Załącznik 275194
Załącznik 275195
Załącznik 275196
Załącznik 275197
Załącznik 275198
Potwierdzam, że tak to działa. Również w przypadku Misano Blue i żony :-)
Ludzie się przy niej często fotografują, a ostatnio jakiś koleś wybiegł ze sklepu w miejscu gdzie małżonka regularnie przyjeżdża i prosił, żeby następnym razem przyjechała bez bagażnika dachowego, bo koniecznie musi jej zrobić sesję zdjęciową....
Kwestia bagażnika wskazuje, że chodziło o Giulię :-))))
A co do tematu, to poza tym co już napisano Veloce Ti ma jeszcze jedną przydatną rzecz nieosiągalną w "nie Ti", tj oddzielną regulację wysokości przodu i tyłu siedziska. Tego niestety nie ma w zwykłym Veloce ze "sportowymi" fotelami.
Natomiast dodatkowy pakiet "carbon" (którego nie mam) wydaje mi się, że obejmuje tylko progi i tylny spojler. Reszta carbonów (lusterka, przednie V w atrapie, wnętrze) jest w każdej Veloce Ti. Tak przynajmniej było w wersjach przedliftowych.
Tylne szyby przyciemniane też były "obowiązkowe" w Veloce Ti.
A czy istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego nie można wziąć pełnego pakietu Ti wraz ze szklanym dachem? Chyba dach w takiej Veloce Ti nie jest z carbonu? ;)
Chyba że chodzi o sprawy typu "z tym kolorem lakieru nie weźmiesz takiego koloru tapicerki bo będzie brzydkie". Alfa chyba nie pozwalała np na Blue Misano z czerwoną skórą?
Żeby było jeszcze śmieszniej, to sprzadawca jak sprawdzał czy jest możliwość zrobienia takiego konfigu, to miał w systemie dwie sprzeczne se sobą informacje. Po doprecyzowaniu okazało się, że nie można.
Co tylko pokazuje, że trzeba być upartym, żeby takie samochody kupować.
Nie każdy będzie miał tyle cierpliwości, żeby kupić nowy samochód z salonu tylko po to, żeby za chwilę wymieniać progi, obudowy lusterek, scudetto i dokładać spoiler.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Tak w Veloce TI są w standardzie.
Poniżej zdjęcie mojej Veloce Ti z dachem panoramicznym i spojlerem karbonowym.
Załącznik 275199
2020, polift.
Trochę zdjęć jest tutaj: https://www.forum.alfaholicy.org/nas...ti_my2020.html
Jak chcesz zdjęcia środka to nie ma problemu, zrobię wieczorkiem i wstawię.
Ja konfigurowałem w 2019, jeszcze przedlift. Widocznie byłem za mało uparty albo wprowadzony regularnie w błąd.
Piękna jest, zrób proszę parę zdjęć wnętrza, żebym jeszcze bardziej się wkurzył (ale bardzo chciałbym je zobaczyć).
Zwłaszcza, że już się wyleczyłem trochę ze szklanego dachu, bo nie dało się tak skonfigurować jak chciałem, a tu pyk, Veloce Ti ze szklanym dachem.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
tu się mylisz, jak doszła wersja Veloce Ti z 8 kierunkami regulacji fotela, to dorzucono też jako opcję do Veloce zamówienia tego - kod opcji JT2 cena 2500. tak samo wtedy dorzucono możliowośc zamówienia grzanej tylnej kanapy. obie opcje bym dołożył gdybym się nie pospieszył ze złożeniem zamówienia na alfę na początku 2018r, Veloce Ti bym jednak nie brał bo chciałem wnętrze w kolorze, jasną podsufitkę i srebrne felgi 19".
niestety nie pozwala. żałuję że nie postawiłem u dealera sprawy na ostrzu noża jak już byliśmy dogadani co do szczegółów - może w FCA u dyrekcji piętro wyżej załatwiłby takie specjalne zamówienie. Chyba byłem zbyt napalony i już chciałem ją mieć klepniętą.
Tnx za naprostowanie zatem.
Jak konfigurowałem gdzieś wiosną 2019, to mówiono mi (wielu dealerów), że tylko Ti to może mieć, a zwykłe Veloce tylko z fotelami komfortowymi. W konfiguratorze, którym się dużo wtedy bawiłem, też nie widziałem tej opcji, a przeszukiwałem go dość dokładnie. Ale teraz to już bez znaczenia. Fajnie że teraz ta opcja już jest.
A czy Veloce od Veloce Ti różni się zawieszeniem?
Czy różnice są tylko wizualno- komfortowe?
o ile pamietam (sprawdź sobie w cennikach), w Veloce Ti były amorki DSV a w Veloce tylko jako opcja z pakietem Performance. Piszę przynajmniej o 2018r bo potem to się mogło wiele rzeczy zmienić (ot choćby LSD weszło w standardzie do Veloce)
A te amory są drogie, chyba koło 4 tys za sztukę?
Dzwoniłem do ASO, nie wiedzą jakie jest zawieszenie, ale sprawdzili mi ceny amortyzatorów po vinie z Veloce Ti i przód jest po 970 zł a tył 860 zl
Więc to raczej standardowe zawieszenie, a to droższe w utrzymaniu jest chyba w wersji Estrema
amory DSV są w różnych wersjach, wszystkich Q, chyba wszystkich Veloce Ti, może w jakiś własnie innych seriach typu Competizione/Estrema/Blackc costam i wszystkich innych wynalazkach marketingowych, do tego przecież do większości wersji niższych można było brać pakiet Performance którego cześcią były własnie amorki (i szpera i łopatki). Z rynku USA to jeszcze pewnie inaczej wygladało, były inne nazwy trimów, inne konfigi itp. Jeszcze roczniki się różnić mogą co było standardem co opcją - auto sprawdza się po VINie w ePerze i to daje 99% pewności do opcji (czasem błędy są drobne), w USA można windows sticker też, a najlepiej i najpewniej organoleptycznie.
No ale podałem im vic i sprawdzili mi ceny amorów ta tak chyba będzie.
Czyli ta akurat wersja jest bez tych marketingowych - drogich wynalazków?
tak u Ciebie na to wychodzi, ja odnoszę się do Twoich dywagacji w drugim zdaniu że to droższe jest w wersji Estrema - jest w wielu nawet niskich jeśli ktoś dokładał opcje lub w niektórych trimach stockowo i to w zależności od rynku i rocznika i modelu/serii specjalnej.