Witam.
Zauważyłem zapocenie od góry turbosprężarki z przewodów olejowych które są przykręcone do turbiny. Ma może ktoś numery albo wymiary tych uszczelnień zapewne oringi tam są. Silnik 2.0 280 KM. Pozdrawiam.
Printable View
Witam.
Zauważyłem zapocenie od góry turbosprężarki z przewodów olejowych które są przykręcone do turbiny. Ma może ktoś numery albo wymiary tych uszczelnień zapewne oringi tam są. Silnik 2.0 280 KM. Pozdrawiam.
A nie bardziej chłodziwo ???
Załącznik 275569
Występuje w modelach Giulia Stelvio z silnikiem benzynowym 2,0 wyprodukowanych pomiędzy 12.09.2016 a 12.01.2017. Przyczyną wycieku płynu chłodzącego jest wadliwa konstrukcja uszczelki o-ringu przewodu płynu chłodzącego turbosprężarki. Przeprowadź ciśnieniowe sprawdzenie układu chłodzenia i zobacz, czy płyn chłodniczy pojawi się we wskazanym miejscu na rys.
Zamontuj nową wersję uszczelki o-ring, dostępną w dziale części Alfa Romeo, na każdym z przewodów płynu chłodzącego turbosprężarki.
Upewnij się, że poziom płynu chłodzącego i jest prawidłowy. Ponownie przeprowadź ciśnieniowe sprawdzenie układu chłodzenia, aby upewnić się, że przeciek został usunięty.
Bo jeśli z magistrali olejowej są tam podkładki miedziane nic więcej. Możesz lekko dokręcić
Jak byś mógł podeślij zdjęcie miejsca zapocenia
Witam.
Przewód od góry, to będzie na bank olejowy.
Załącznik 275570
Olej puszcza. Znana usterka. Napisz do ASO podając numer VIN. Mają już zawsze numery poprawionych części.
https://www.alfaowner.com/threads/sm...turbo.1190490/
Sorry ze sie podpinam , ale czy ktos z was mial moze pocenie sie z drugiej strony silnika tak od przodu bardziej, wyglada to na jakis stare zapocenie, ale za 2 miesiace jade na przeglad i nie chce zeby aso mnie zbylo mowiac ze to podczas wlewania oleju, czy cos, chodzi o silnik 2.0 t
Moja Giulia jest z USA także naprawa w mojej gestii.
Nie trzeba nic zdejmować, można zajrzeć między osłoną termiczna a turbiną.
Witam.
Oring wymieniony, na zdjęciu ten z prawej strony oring to fabryczny widać że jest bardziej kwadratowy i siedział bardzo luźno, nowy zdecydowanie siedzi ciasno i działa czyli uszczelnia.
Załącznik 276682Załącznik 276683ti
Witam. Potrzebuję informacji jeszcze o uszczelnieniach od strony płynu chłodniczego też przy turbinie wchodzą dwa przewody jeden przy drugim bo niewiele ale jednak się poci. Jaki płyn chłodniczy tu wchodzi bo mam min. Pozdrawiam.
paraflu up
Oringi wymienione, fabryczne tragicznej jakości popękane i twarde.
Załącznik 278324
Załącznik 278325
Załącznik 278340
Panowie czy to jest spowodowane przez turbo? Takie zapocenie powstało. Załącznik 278341
Możecie rzucić okiem :)
Musisz sprawdzić czy turbo jest mokre w miejscu gdzie wchodzą do niego przewody od chłodzenia i od oleju, jak jest mokro to trzeba wymienić oringi jak sucho to trzeba szukać innej przyczyny.
Dzisiaj przyglądałem się jak to wygląda u mnie i tam jest sucho, na tych zdjęciach gdzie masz to zapocone to jest EGR, ale skąd tam się bierze u Ciebie zapocenie to nie bardzo wiem. Najlepiej to umyć zmywaczem do hamulców i obserwować.
do usunięcia.
Wrzucę dla potomnych, jak ciut rozszczelni sie zasilanie olejem przy turbo i się poci, to co 30 sek idzie lekki dymek, u mnie znikał jak już autem trochę pojeździłem. trafiło mnie to przy 43tyskm w drodze w Alpy, bezużyteczność gwarancji/niemożliwość umówienia się do ASO we Włoszech spowodowowała że z tym wracałem do PL - od wykrycia 1600km zrobione. W PL od razu w poniedziałek ogarnęli - tyle usterek podczas o 2 lata rozszerzonej gwarancji - 4k za jedną podkładkę i ze 2h roboty, ale to dobrze :)https://photos.app.goo.gl/auDCa2zi2YNKSxvT6
ASO BB usunęli usterkę wymienili gumowe oringi od płynu i asekuracyjnie olej
Na szczęście na gwarancji jeszcze zrobili
2 godziny roboty
Mam to samo na początku myślałem że to temperatura. Miałeś może olej jeszcze tu :Załącznik 284632Załącznik 284633
U mnie te przewody przy turbo się pociły konkretnie od płynu chłodzącego ale wiem ze jest tez problem z olejem-przewód z góry, u mnie wymienili odrazu wszystkie 3 oringi wraz z olejem- aczkolwiek podejrzewam ze problem będzie wracał ze względu na wysoka temperaturę która tam panuje ( uszczelki gumowe )
Jest to błąd fabryczny wiec myśle ze nawet jak po gwarancji to powinni usunąć
O widzisz mi ASO mówiono tylko o 2 oringach.Mam takie oringi. [ATTACH=CONFIG]284634[/ATTACH
Zaczęła mi się lekko pocić olejem uszczelka przy turbinie Giulia 2.0 ( przy 170 tyś km :D ):
6000627937
na zdjęciu widzę czarną i brązową, z tego co wyczytałem (wyżej), brązowa jest ta właściwa, a ta czarna to jest to chłodziwa (nr 18)?
W każdym razie poci mi się od góry (takie mam wrażenie), czyli oprócz wyżej wspomnianego zestawu muszę dokupić jeszcze to (nr 6)?
https://sklep.akuki.pl/pl/p/Uszczelk...lvio-2.0-/2938
Załącznik 288968
Czy ktoś jest w stanie podać mi numer tego oringa? Czy nr 6 i 7, to jest to samo?
Dodam tylko, że jak ktoś chce wymienić ten oring olejowy, to przy okazji warto od razu ten od płynu chłodzącego (to ta druga rurka) Często dzieje się tak, że przy próbie demontażu jednej problem pojawia się na ten drugiej i na odwrót więc lepiej od razu jeden i drugi zmienić.
Numer 6 ze schematu to ten 6000626858
To co polecam również zmienić to ten oring nr 6000627934
Pozdrawiam
Dzięki i potwierdzam. Po wymianie oringów na turbinie na przewodach z płynem, zaczął mi przepuszczać ten olejowy, tak więc jeśli ktoś się za to zabiera, to od razu komplet, jak pisał slawek986