Witam!
Chciałbym w Alfie mieć otwieranie bagażnika z pilota. Czy ktoś zamontował coś takiego w swojej alfie? Czy są jakieś zestawy do tego, żeby zamontować siłownik i podpiąć do centralki alarmu?
Printable View
Witam!
Chciałbym w Alfie mieć otwieranie bagażnika z pilota. Czy ktoś zamontował coś takiego w swojej alfie? Czy są jakieś zestawy do tego, żeby zamontować siłownik i podpiąć do centralki alarmu?
Siłownik możesz kupić np od SW na allegro z rozbiórek, ale potem się zaczynają schody.. Ten siłownik ma sterowanie z pilota poprzez przekaźniki w aucie (prawy tylni błotnik pod tapicerką) i nie mając kluczyka z guzikiem do otwierania klapy, musiał byś się sporo natrudzić, żeby to przerobić. Można ewentualnie zakupić centralkę z kluczykiem itd, ale to też sporo zabawy i chyba gra nie warta świeczki. Ewentualnie możesz zakupić siłownik do centralnego razem z centralką i podłączyć to wszystko oraz otwierać klapę z innego pilota, tyle że takie zestawy to zazwyczaj 4-5 siłowników i piloty oraz tradycyjna centralka alarmu z sygnałem na siłowniki centralnego. Być może inni mają na to lepszy sposób i ktoś tutaj lepiej się zna na tym, lub coś takiego robił, ale chyba nie będzie mimo to łatwo z tą przeróbką.
w wersji sedan nie da się czegoś takiego zrobić przy fabrycznym alarmie.
musiałbyś kupić odpowiedni zestaw (siłownik,sterownik i pilot)i zamontować go w klapie.
lub żeby nie dźwigać tyle pilotów ze sobą,musiałbyś zamontować alarm z opcją otwierania bagażnika.
po kupnie 147-ki też o czymś takim zacząłem myśleć,to bardzo wielka wygoda.
pozdrawiam!!!
wystarczy alarm z obojętnie do czego ale dodatkowym wyjściem, dajesz przekaźnik do przekaźnika stały plus, masa, dodaktowe wyjście z alarmu i z przekaźnika wychodzi plus na siłownik, siłownik montujesz w bagażniku , podłączasz go pod zamek (tutaj trzeba sobie dopasować pobawić się ale da rade). Siłownik kupujesz jeden są na allegro wystarczy slave dwa przewody ale o mocniejszym uciągu. I potem po przytrzymaniu guziczka z pilota dodatkowy kanał otwiera ci się bagażnik.
To samo zrobiłem w seicento i tam jest podobnie w bagażniku jak w alfie, i śmigało do końca życia seja.
Chodzi Ci o to żeby po naciśnięciu przycisku w pilocie puszczał zamek klapy, czy może o to, by po naciśnięciu przycisku w pilocie klapa się podnosiła?
Jeśli o tą pierwszą opcję chodzi, to moja Alfa (również sedan) ma to fabrycznie, więc można by z takiej Alfy zaadoptować system.
Pozdrawiam.
- Rafał
156 alarm fabrycznu i bagażnik otwiera się z pilota. Mam dwa guziki, jeden do drzwi a drugi do klapy bagażnika.. Dodatkowo jest taki bajer, że jak otworzy się klapę bagażnika przy zamkniętym aucie, to alarm sie automatycznie rozbraja, otwiera jedynie bagażnik bez drzwi, a następnie po zamknięciu bagażnika ponownie automatycznie się uzbraja..
Ale ja mam jeszcze jedno pytanie, czy da się jakoś zamontować automatyczne domykanie szyb z pilota?:D
ok koledzy,macie otwieranie pilotem tylnej klapy w sedanie,w kombi?
w AR przed liftem nadwozia tylna klapa w sedanie otwierała się z kluczyka i z kabiny.
więc w jakich wersjach AR 156 można było zdalnie ,otwierać tylne klapy?
pytam bo troszkę się pogubiłem w tym wszystkim...
no i pod ten kanał dodatkowy sobie podłączysz tak jak pisałem :)
ktoś pytał..... ja mam 2001r przed liftem i mam w kluczyku otwieranie klapy/odskakiwanie
ktoś jeszcze pytał o otwieranie klapy jak np w nowych mercedesach, tanim sposobem nie do zrobienia musiała by klapa być na sprężynach a nie na siłownikach, a w nowych MB siłowniki są pneumatyczne które same zamkną i otworzą klapę czy to w sedanie czy w kombi
156 2.0 Sedan 2001rok przed liftowy. Otwieranie klapy z kluczyka, kabiny i pilota fabrycznego alarmu. To nie żart:] Najgorzej jak odchodzę od auta i mi się guziki mylą, wtedy muszę się wracać zamknąć bagażnik i ponownie właściwym guzikiem zamknąć auto:D
Otwieranie bagażnika z klapy pojawiło się w momencie zastosowania immo z Code-3, co zewnętrznie objawia się kluczykiem typu scyzork i pojawiło się razem z ECU Bosch ME7.3.1 w październiku 2000 roku.
Czy ktos moze mi poradzic co moze byc przyczyna nie dzialajacego odskakiwania klapy bagaznika? Swiatelko na pilocie sie zapala a jakielkowiek reakcji silniczka brak, czy moze byc to jakis bezpiecznik albo przekaznik czy moze jeszczo cos innego?
Masz w oryginale otwieranie klapy z pilota czy dorabiane? Jeśli dorabiany alarm to raczej nie będzie bezpiecznika tylko do klapy. Zlokalizuj puszkę od alarmu (z reguły jest pod kierownicą lub w jej okolicach - czarne pudełko wielkości mniej więcej paczki papierosów. Zobacz który kabel idzie do bagażnika po kolorach i wypnij go lub o ile to będzie możliwe wciśnij tam końcówki od miernika. Naciśnij przycisk i jeśli coś pokaże znaczy że masz gdzieś przerwany kabel po drodze do bagażnika a tu niestety będziesz go musiał zlokalizować sam - najczęściej montowany pod plastikowymi nakładkami wew auta na progach
Jeśli chodzi o oryginalna instalację niestety nie potrafię Ci pomóc :( ... ale oby Ci się udało :)
Witam! Mam podobny problem - od paru dni klapa nie odskakuje po przyciśnięciu guzika w pilocie, ale słychać jakby "pyknięcie". Co może być przyczyną? Od czego zacząć poszukiwania? Co prawda jeszcze nie zaglądałem(może to jakiś banał). Mimo wszystko byłbym wdzięczny za sugestie. (Instalacja orginalna)
Pozdrawiam wszystkich
Otwórz klapę, weź WD-40, popsikaj tam trochę, poruszaj tym wihajstrem co otwiera klapę i poklikaj pilotem. O ilę się nie mylę to tam jest elektromagnes który lubi się "zawiesić" przez brud itp
U mnie też tylko pykało, psiknąłem, poruchałem ;), poklikałem i działa.
Aha, no i żeby mieć dobry dostęp do tego elektromagnesu to wypadałoby ściągnąć plastik pod którym jest schowany. U mnie, z tego co pamiętam, siedział na 4 śrubach (2 wkręty krzyżakowe i dwie śruby torx, to pewnie tak żeby nie było za łatwo). Bardzo łatwy demontaż i montaż, w sumie to roboty na kilka minut, ale efekt wspaniały - działa otwieranie bagażnika z pilota :)
Dzięki za odpowiedź. Akurat jutro będę miał trochę czasu to powalczę, bo tak jak napisałeś warto choćby dla efektu i wygody:) Zdążyłem się przyzwyczaić do tego luksusu i teraz mi tego brakuje:)
pozdrawiam
Ma ktoś może fotki jak jest rozwiązane w sedanie otwieranie klapy z pilota? Chodzi mi o instalację nie oryginalną, czyli o co jest zaczepiony siłownik. Ja już mam pewien pomysł, ale chcę porównać z innym forumowiczem jak on to rozwiązał. Przycisk w pilocie do otwierania klapy mam, ale nie jest podpięty. Centralkę mam z firmy SEO Elektronics, jak zlokalizuję sterownik to podam nr.
sterownik to SEO CONCERTO, link do schematu: http://www.przeklej.pl/plik/schemat-...009a415584e2j6 czy jest możliwość podpięcia sterowania bagażnikiem? Czy muszę kupić nową centralkę?
Odświeże troche temat,
Na dniach wymienie zamek z siłownikiem bo był uszkodzony, jak naciskałem przycisk do otwierania bagażnika w pilocie to silniczek/tłoczek chodził a klapa sie nieotwierała, po rozmontowaniu okazało się że było coś tam pęknięte.
Co dokupić by się podnosiła klapa bagażnika w SW. Bo klapa będzie się otwierać ale nie unosić a wiem że niektóre Belle to mają