Witam!
Chciałbym w Alfie mieć otwieranie bagażnika z pilota. Czy ktoś zamontował coś takiego w swojej alfie? Czy są jakieś zestawy do tego, żeby zamontować siłownik i podpiąć do centralki alarmu?
Witam!
Chciałbym w Alfie mieć otwieranie bagażnika z pilota. Czy ktoś zamontował coś takiego w swojej alfie? Czy są jakieś zestawy do tego, żeby zamontować siłownik i podpiąć do centralki alarmu?
Siłownik możesz kupić np od SW na allegro z rozbiórek, ale potem się zaczynają schody.. Ten siłownik ma sterowanie z pilota poprzez przekaźniki w aucie (prawy tylni błotnik pod tapicerką) i nie mając kluczyka z guzikiem do otwierania klapy, musiał byś się sporo natrudzić, żeby to przerobić. Można ewentualnie zakupić centralkę z kluczykiem itd, ale to też sporo zabawy i chyba gra nie warta świeczki. Ewentualnie możesz zakupić siłownik do centralnego razem z centralką i podłączyć to wszystko oraz otwierać klapę z innego pilota, tyle że takie zestawy to zazwyczaj 4-5 siłowników i piloty oraz tradycyjna centralka alarmu z sygnałem na siłowniki centralnego. Być może inni mają na to lepszy sposób i ktoś tutaj lepiej się zna na tym, lub coś takiego robił, ale chyba nie będzie mimo to łatwo z tą przeróbką.
w wersji sedan nie da się czegoś takiego zrobić przy fabrycznym alarmie.
musiałbyś kupić odpowiedni zestaw (siłownik,sterownik i pilot)i zamontować go w klapie.
lub żeby nie dźwigać tyle pilotów ze sobą,musiałbyś zamontować alarm z opcją otwierania bagażnika.
po kupnie 147-ki też o czymś takim zacząłem myśleć,to bardzo wielka wygoda.
pozdrawiam!!!
moja druga ulubienica...
wystarczy alarm z obojętnie do czego ale dodatkowym wyjściem, dajesz przekaźnik do przekaźnika stały plus, masa, dodaktowe wyjście z alarmu i z przekaźnika wychodzi plus na siłownik, siłownik montujesz w bagażniku , podłączasz go pod zamek (tutaj trzeba sobie dopasować pobawić się ale da rade). Siłownik kupujesz jeden są na allegro wystarczy slave dwa przewody ale o mocniejszym uciągu. I potem po przytrzymaniu guziczka z pilota dodatkowy kanał otwiera ci się bagażnik.
To samo zrobiłem w seicento i tam jest podobnie w bagażniku jak w alfie, i śmigało do końca życia seja.
Chodzi Ci o to żeby po naciśnięciu przycisku w pilocie puszczał zamek klapy, czy może o to, by po naciśnięciu przycisku w pilocie klapa się podnosiła?
Jeśli o tą pierwszą opcję chodzi, to moja Alfa (również sedan) ma to fabrycznie, więc można by z takiej Alfy zaadoptować system.
Pozdrawiam.
- Rafał
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
156 alarm fabrycznu i bagażnik otwiera się z pilota. Mam dwa guziki, jeden do drzwi a drugi do klapy bagażnika.. Dodatkowo jest taki bajer, że jak otworzy się klapę bagażnika przy zamkniętym aucie, to alarm sie automatycznie rozbraja, otwiera jedynie bagażnik bez drzwi, a następnie po zamknięciu bagażnika ponownie automatycznie się uzbraja..
Ale ja mam jeszcze jedno pytanie, czy da się jakoś zamontować automatyczne domykanie szyb z pilota?![]()
DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora
Chetnie Pomoge w zakresie:
AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
STAG KME - instalacje LPG
ok koledzy,macie otwieranie pilotem tylnej klapy w sedanie,w kombi?
w AR przed liftem nadwozia tylna klapa w sedanie otwierała się z kluczyka i z kabiny.
więc w jakich wersjach AR 156 można było zdalnie ,otwierać tylne klapy?
pytam bo troszkę się pogubiłem w tym wszystkim...
moja druga ulubienica...