witam. mam problem ze swiatlami mijania. mianowicie swieca jak by chcialy a nie mogly... wymienilem zarowki na phillipsa +50% swiatla ale i tak slabo.. dodam ze dlugie swieca dobrze..
jakies sugestie..???
Printable View
witam. mam problem ze swiatlami mijania. mianowicie swieca jak by chcialy a nie mogly... wymienilem zarowki na phillipsa +50% swiatla ale i tak slabo.. dodam ze dlugie swieca dobrze..
jakies sugestie..???
spalone odbłyśniki od tego chorego przepisu jezdzenia caly rok na swiatlach.. osobiscie mam ten sam problem i aktualnie działam gdzie by oddac odbłyśniki soczewek do regeneracji..
ja tez miałem słabe swiatła wiec rozebrałem reflektory tak jak jest w rozdziale "zrób to sam" po rozebraniu okazało sie ze 50% odbłysku od soczwek jest niesprawna :mad: Szybko poszukałem jakiejs firmy co regeneruje odblaski i w piatek wysłałem do nich 2 sztuki i we wtorek mialem odpowiedz w meilu ze w poniedzialek wysłano juz gotowe tak ze mysle ze jutro ( srode) bedą dam znac co i w jakim stanie wróciły.
---------- Post dodany o godzinie 21:40 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:39 ----------
Słabe światła mijania (o ile nie są to oryginalne xenony) to globalny problem 166.
A jeśli to są oryginalne xenony??
Ja się podepnę troszku pod temacik jak już jest o światłach mijania. Tylko ze ja mam xenony i nie działają wogóle. Długie też nie świecą przy włączonych niedziałających mijania ale za to bardzo ładnie blinduje. Miał ktos taki przypadek??
Pozdrawiam, Michał
w ksenonach jest podobnie ... lampa wyładowcza tez mocno się grzeje niezapominajcie że reakcja która zachodzi wewnątrz palnika to reakcja chemiczna polegająca na spalaniu więc temperatura wysoka...
jedną lampę miałem stluczoną od jakiegoś kamienia najprawdopodobniej i po wymianie na nową okazało się że ona sama świeci mocniej niż poprzednie dwie razem z nowymi palnikami ...
po rozebraniu tej uszkodzonej okazalo się że lustra czyli odbłyśniki są zupełnie zaciemnione i zniszczone ...
także zawsze receptą na słabe światla to albo wymiana lamp albo samych odbłyśników
Dziś o 12 odblaski już miałem w domku wygladają jak nowe ze sklepu po malutku biore sie za składanie lamp dzisiaj juz nie wyrobie sie ich zamontować w aucie jutro od rana bede je montował i dopiero jutro wieczorem sie przejade i napisze jaka jest poprawa . wysyłałem w piatek a środe juz mialem zpowrotem,wysyłka w obie strony była poczta polska. Od sztuki 60 zł zapłaciłem za zregenerowanie http://www.regeneracja-hc.com/
generalnie światła w 166 są do bani. w ciągu 4 lat użytkowania mojej 166 wymieniłem już 1 kpl reflaktorów przednich.
stare kiepsko świeciły, później pourywały się uchwyty mocujące soczewki wewnątrz reflektora. każda lampa świeciła gdzie chciała i skakała na dziurach. później pourywały się same uchwyty mocujące reflektory do karoserii (może od sztywnej jazdy na felgach 18-tkach). zakupiłem komplet dwuch (dwóch) lamp wraz z ksenonami. efekt nie powalił mnie na nogi. jak kiepsko było tak jest...może troszkę lepiej, ale szału nie ma :-((( - taki poprostu urok 166.
dla porównania autko mojej żony -gtv 95 rok ma soczewkę podobnej konstrukcji i standardowe żarówki świeci naprawdę super. może inne materiały użyte do odbłyśnika lub coś innego.
W mojej 166 mam xenony oryginalne Valeo, a do tego palniki xenonowe z allegro za 23zł. Świeca bardzo ładnie, nie narzekam. Lampy nie skaczą, nie się nie trzęsie. Linia światło/cień również jest bardzo wyraźnie widzialna.
ale problem jest taki, że nie świeci nic a nic. nawet nie mrugnie, a zapala sie kontrolka od postojowego. powinny chociaż długie świecić jak popchnę dźwignie, ale ni huhu nawet kontrolka nie raczy się na niebiesko uśmiechnąć. za to jak blinduje to i długie świecą i kontrolka się świeci.
No dzisiaj rano byłem w stacji diagnostycznej na ustawianiu swiateł, koszt 10 zł. po wieczornej przejazdzce moge stwierdzic, ze teraz widze, ze mam swiatła. widocznosc dobra jak i na krótkich jak i na długich jest ok . nie ma porównania do tego co mialem wczesniej, wiec niewidze potrzeby kupowania nowych DEPO za 300 zł skoro ja z VALEO zregenerowalem odblaski po 60 za szt.
depo to jest shit bo tego nie ustawisz potem, a ich soczewki tez ze świeceniem to im daleko to ideału..
Witam !!! Wiadomo, że w 166 są tragicznie słabe światła a teraz przy tej aurze to już rower... - pytanie, czy ktoś z kolegów zakładał do 166 xenony tzw HIDY i jaki jest efekt? Ja miałem już do czynienia z takimi hidami w Voyegerze na H4 i byłem niezmiernie zadowolony, ale czy tu na soczewkach spełni to moje oczekiwania..., proszę o opinie i porady, czym więcej tym lepiej, dzięki!!!
chińskie hidy bardzo szybko tracą swój strumień świetlny... bańka się zapyla i koniec... spotkałem nawet opinie że z xenonami niewiele mają wspólnego.
próbowałeś lepszej jakości żarówek ? osram night breaker albo cool blue ?
żarówy mam jakiejś dobrej firmy bodajże philipsa ale może już deko starawe?..., miałem taki zestaw w innym aucie i byłem w szoku - jakieś 300 procent lepiej!!!
... i jeszcze jedno - bawił się ktoś w ledy aby ładnie bellę z przodu oświetlić, mam tu na myśli pozycje i dzienne???
Nie bawiłem się ale widziałem, wygląda to moim zdaniem... dupiato.
Najładniej wygląda okrągło-soczewkowe światło no i bajerem jest pomysł zgarnięty od BMW czyli te Eyes'y czy jak to się tam pro nazywa
Kolego ja mam ksenony w swojej alfie i w lato zamierzam zakupić zwykłe lampy bo akurat moje to już wcale prawie nie świecą, ale w drugiej mam właśnie zwykłe lampy i wsadziłem zestaw HID i powiem że pięknie świecą bez porównania do oryginalnych żarówek i ksenonów.
U Ciebie drobiazdzek nie są problemem żarówki tylko lustra. Daj do regeneracji lampy. Kosztuje to nie wiele (powiedziałbym że nawet grosze) a będą świecić jak nowe. Bzdurą jest że w 166 są kiepskie światła. To taka bajka puszczona przez ludzi myślących że im większa powierzchnia reflektora tym lepiej świecą.... Soczewki to soczewki, nie ma znaczenia jaka jest powierzchnia reflektora. Jak będziesz miał świeże/dobre lustra to nawet jakbyś soczewki wstawił w małe otworki (średnicy soczewki) to będą oświetlać doskonale.
A HID`y to osobna sprawa. Wiadomo że jako źródło światła (barwa, natężenie) jest lepsze od zwykłych żarówek ale to wcale nie oznacza że zwykłe świecą źle i trzeba wymienić. Przy HID`ach jak nie masz oryginalnych (samopoziomowanie ze spryskami) to musisz żyć ze świadomością że to jest zabronione i ryzykujesz wpadką z policją lub na przeglądzie. Oczywiście odezwą się Ci co jeżdżą i żyją no ale wiesz.... Your choice Your life :)
A właśnie też nigdy nie oszpecę 166, Waltera nie poprawisz. Wyjdzie wiocha nawet z tymi ringami bmw.
Jeżeli chodzi o oryginalne xeony to temat był wałkowany. Masa roboty i spore koszta. Naprawdę zregeneruj lustra i kup porządne żarówki.
marek230482 - Ciebie drobiazdzek nie są problemem żarówki tylko lustra. Daj do regeneracji lampy. Kosztuje to nie wiele (powiedziałbym że nawet grosze) a będą świecić jak nowe. Bzdurą jest że w 166 są kiepskie światła. To taka bajka puszczona przez ludzi myślących że im większa powierzchnia reflektora tym lepiej świecą.... Soczewki to soczewki, nie ma znaczenia jaka jest powierzchnia reflektora. Jak będziesz miał świeże/dobre lustra to nawet jakbyś soczewki wstawił w małe otworki (średnicy soczewki) to będą oświetlać doskonale.
kupa roboty z wyciąganiem lamp, ale widzę, że soczewy są nawet, nawet..
Przy HID`ach jak nie masz oryginalnych (samopoziomowanie ze spryskami) to musisz żyć ze świadomością że to jest zabronione i ryzykujesz wpadką z policją lub na przeglądzie.
to akurat olewam, dlatego też myślę o HIDach...
te nielegalne ksenony strasznie oślepiają, ludzie pomyślcie czasem o innych uzytkownikach dróg, nie jesteście sami na tym świecie...
jeżeli są soczewki i nisko ustawione to nie ma tragedii... bardziej wkurzają mnie w jakiś audi Q7 nie dość że wysokie auto to jeszcze wysoko ustawione te ksenony i walą po oczach
czyli typowe podejście Kalego
Właśnie iwok.... Każdy zgrywa cwaniaka dopóki to jemu po gałach nie daje.
Jeżeli chodzi o lustra to myślisz drobiazdzek że wystarczy na nie popatrzeć??? Nie osłabiaj mnie. Druga sprawa to jak masz już tak wypalone lustra że zwykłe żarówki nie dają rady to na HIDach będziesz miał też odpowiednio słabsze. HIDy też potrzebują doskonałe lustra. Ja mam zwykłe żarówki (zarówno w alfie jak i w fiacie-obie soczewki) i uwierz że świecą zajeb...ie. Nie potrzeba szpanu z HIDami.
A ja wam powiem to samo po raz kolejny. Zamienniki DEPO. Za komplet 500zl do tego dobre zarowki i zaden z tych problemow nie wystepuje. Ani nie oslepiam, nie zakladam chinskiego badziewia pod maske i przy przegladzie tez nie robie w majty.
Dokładnie. Nic dodać nic ująć.
dzięki koledzy za rzetelne wypowiedzi... nie mam pytań...
pozdrowienia dla moderatora!!!:D
Podepnę się pod temat
Czy te zamienniki DEPO do czegoś się nadają?
Zakładał ktoś? Jak rezultat?
Witam! Powiem Wam koledzy że ja włożyłem do siebie ksenony (hid-y) myśląc że nareszcie będę mógł się cieszyć dobrym widokiem drogi w nocy,niestety nastąpiła poprawa ale niewielka (max.może 10-20%) jest lepiej ale spodziewanego,dobrego efektu nie ma!!! Najprawdopodobniej mam już niestety wypalone lustra soczewek i tylko regeneracja mnie ratuje!!!
...o właśnie o takie wypowiedzi prosiłem w tym poście, sprawa jasna, pewnie mnie czeka to samo..., pozdrawiam!
To przecież już pisałem że to wina luster a nie żarówki... 166 ma bardzo dobre światła (wbrew temu co niektórzy piszą). Jak są dobre lustra nawet zwykłe żarówki świetnie oświetlają drogę. Ja wstawiłem te "niebieskie" żarówki (jakiś market) i świecą mi takim jaśniejszym światłem. Mało to, wyglądają jak HIDy bo światło dają jasno białe.
panowie a te odbłyśniki wystarczy pochromować czy jest jakaś specjalna metoda regeneracji?