Zauważyłem że niema tutaj takiego tematu. Wydaję mi się że należało by taki stworzyć i przykleić. Ja osobiście używam uniscana pod dosem. Ale ciekawy jestem czy ktoś z was robi to pod windowsem i jaki program ?
interfejs euroscan
program uniscan
Printable View
Zauważyłem że niema tutaj takiego tematu. Wydaję mi się że należało by taki stworzyć i przykleić. Ja osobiście używam uniscana pod dosem. Ale ciekawy jestem czy ktoś z was robi to pod windowsem i jaki program ?
interfejs euroscan
program uniscan
Ja mam Alfadiag + interfejs USB i na XP śmigał bardzo dobrze ale na Windows 7 nie moge go za bardzo uruchomić :/
alfadiag i interfejs USB? Lata Ci to? :o
Na Viście: VAG KKL USB + Fiatecuscan, do tego przejściówka na 3 pin. Niestety, FES na tym kablu z moim ecu się akurat nie połączy, ale niedługo spróbuję z unidiagiem.
Z tego co widze to na razie wszyscy, którzy pisali mają dość nowe Alfy 145, a z tego co wiem to mają one złącze diagnostyczne obd2, a kolega w 155 ma jeszcze typowe złącze 3 pinowe fiata. Większość złączy obd2 będzie działać na szeroko dostępnych programach i kablach.
Starsze "Fiaty" ogólnie na nowych testerach diagnostycznych typu kts, czy gutmann często nie są chętne do współpracy.
Ja do swoich aut mam euro-scan + program visa. Działa tylko pod dosem, na 2 porty rs232, a skonfirugowanie komputera nie jest za fajne i trwa dość długo później praca prosta i przyjemna.
To chyba kolega kiepsko szukał - jeden z forumowiczów o nicku balc3r już dawno takowy rozpoczął i zanotował kilka sukcesów. Z tego co przeczytałem w tym wątku widzę, że jedynie powielacie wiedzę już dawno podaną na tacy. Proponuję nie rozmywać tematu i kolejne części epopei dopisywać do istniejącego już wątku Interfejs Diagnostyczny. Polecam również wątek u sąsiadów Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag stworzony przez forumowicza bubu321, który wbrew pozorom dotyczy nas tak samo jak AR 156.
Nie odbierzcie tego jako złośliwości, ale zakładanie kolejnych, nic nie wnoszących wątków, znacznie utrudni dotarcie do tej wiedzy innym zainteresowanym :)
No właśnie przejrzałem te tematy, ale tak naprawde niema nic o euroscanie i innym programie niż visa :(
Użytkownicy alfy 155 dajcie głos !!
Skoro Visa działa, jest ogólnie dostępna to po co kombinować??
w fiatecuscan sa jedynie poduchy
Można jeszcze zastosować przejściówkę w laptopie na PCMCIA Silcon rs232 (com), lub Agrosy bo na tych tylko działa visa. Inne nie mają sprzętowego wsparcia dla DOSu.
Osobiście testowałem w mojej 145 jtd 99r 3piny:
1 euroscan 2xcom- Visa1.8 (DOS)
2 Vag KKl -Unidiag,Alfadiag, Fiatecuscan (windows)
3 Euroscan 2009-2010 fiatecuscan (windows)
adapter 3piny fiat
Najlepiej pracuje się na fiatecuscan.
Najmniej problemów z instalacją i użytkowaniem jest z Euroscanem 2009
Wszystko się zgadza mam kabel na comy i starego pc z dwoma wyjściami. Ale chciałbym wiedzieć czy VAG KKl będzie działał z alfą 155 16v 1.8 140km. Przymierzam się do kupna i dlatego chciałbym jakieś potwierdzenie użytkowników podobnej alfy no i właśnie vaga.
Fiatecuscan w wersji 2.4 będzie miał wszystkie TSy a nie tylko nowsze (zabraknie chyba tylko 150KM 2.0) - pozostaje czekać na cracka :)
Hej , a orientuje się ktoś gdzie w visie można zaadaptować silnik krokowy ? Lub czy w fiatscanie da się coś takiego zrobić
Cóż mam problem z podłączeniem vag kkldo alfy romeo 155, nie chce mi sie podlaczyc. Czy ma ktos moze vag kkl i alfe 155 ?
A ja mam pytanie ? jaki kabel i program do alfy 145 TD 1.9 1995 r. Moze ktos wkleic linka z allegro ??
Witam
FES bez problemu laczy sie z 145 1.4 TS 16V sterownik M 1.5.5 , kabel VAG OBD2 + przejsciowka fiat pin.
potrzebjue tylko dodatkowego zasilania + z akumulatora.
Moge polaczyc sie z ECU i ABS , nie udalo mi sie tylko nawiazac polaczenia z AIR BAG.
Mozna skasowac bledy , przeprowadzic rozne testy.
Niestety aby zrobic reset parametrow adaptacujnych trzeba uzyc Alfadiaga , FES tego nie potrafi.
Nie sprawdzalem czy najnowsza wersja FES 2.5 moze juz zrobic restet parametrow .
Jutro sprobuje idam znac czy jest taka mozliwosc
Witam,
Czy do mojej 145 będzie działał "ELM 327 PL Euroscan ELM327 USB" ?
Jaki program diagnostyczny najlepiej użyć?
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
pozdrawiam
gdzie można kupic kabelek diagnostyczny i ile kosztuje. ja mam 145 `98 14. ts i nie wiem gdzie ukryło się złącze do podpiecia pod kompa szukałem i nie mogę znaleźć. moze ktoś podpowie gdzie sie ukryło i jak wygląda
Kabel możesz kupić na allegro "VAG USB KKL (OBD II)" + przejściówka na 3 pinową wtyczke do fiata.
Jesli masz matalową pokrywe która osłania cewki to złącze masz na srodku komory silnika "na podszybiu" za taką plastikową czasną "puszką" jedna wtyczka bedzie podłączona-sonda lambda, a ta wolna to właśnie złącze diagnostyczne...
Jesli sie myle prosze mnie poprawić...
Dlaczego? Euroscan nadaje się do każdego auta z protokołem KWP2000 i dodatkowo można nim łatwo zgrywać i wgrywać mapki do starszych JTDków - sam żałuję, że 40zł więcej pożydziłem na ES'a.
Złącza do ECU są w TSach zawsze po lewej patrząc od przodu - w starszym bliżej środka, w nowszym na kielichu.
witam wszystkich
sorki ze sie wtrace ale tez bym chcial posiadac takie mozliwosci podpiecia mojej ''belli'' pod komputer i popatrzec co ja boli... posiadam alfe 155 1.7 95r.
jakby ktos moglby mi pomoc w tej dziedziny to prosze o pomoc.
z gory dzieki......
Oczywiście że możesz tak zrobić, przeczytaj sobie wyżej posty, trzeba ci vaga kkl i do tego jakiś komputer z windowsem xp.
A można jakieś zdjęcie tego poprosic albo link bo nic nie znalazłem tam dużo jest takich kabelków i puszek.....
a gdzie szukac podpiecia pod komputer w mojej alfie?? moze mnie ktos poprowadzic do zakupu programu i tego kabla?? dzieki pozdrawiam
mam prosbe sciagnalem program alfadiag ale przy rozpakowywaniu go wyskakuje mi okienko ''podaj haslo"" a ja go nieznam.
jakby ktos wiedzial co to za haslo prosze mi napisac..
a jeszcze mam drugie pytanie czy ten kabelek z allegro podejdzie mi do mojej alfy przypominam ze silnik mam 1.7 8v teraz a wczesniej mialem 2.0 144KM
i niewiem czy to robi jakas roznice bo caly osprzet zostal z 2.0??
a to link do tego kabelka:
http://moto.allegro.pl/najlepszy-naj...306458129.html
pozdrawiam
Prosze o odpowiedz
masz trochę zdolności manualnych? Wiesz co to lutownica? jak tak to przeczytaj to:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...nic_1_7_a.html
Witam,
Szanowni koledzy mam pytanie czy za pomoca tego interface'u link: http://moto.allegro.pl/interfejs-fia...302302794.html + adapter na 3piny
mogę bezpiecznie diagnozować silnik, ABS, Air-Bag w mojej 146?
i jeszcze jedna kwestia(najwazniejsza :) ) wgrać nowe mapki ? :)
Pozdrawiam :)
Witajcie. Tak kolego będziesz mógł bezpiecznie zdiagnozować silnik poduchy i ABS. Niestety co do map to niewiem bo niepróbowalem. Pozdrawiam
mapy benzyny ?
mapy do diesla!
Koledzy Alfisti
czy możecie mi polecić interfejs którym mógłbym diagnozować swoją AR146 1,9 JTD i którym również mógłbym wgrać nowe mapki??
Czy musze się zaopatrzyć w dwa interfejsy?? (troszkę mało poręczne)
Z góry dziękuję za porady:)
Pozdrawiam