Czy ktos wie ile powinno byc dokladnie czynnika klimatyzacji.z wlasnych doswiadczen 550 to zdezydowanie za duzo.klima wtedy nie chlodzi
Printable View
Czy ktos wie ile powinno byc dokladnie czynnika klimatyzacji.z wlasnych doswiadczen 550 to zdezydowanie za duzo.klima wtedy nie chlodzi
460g
W eLearn-ie pisze 550g, z tego co widziałem w innych wątkach to ludzie piszą że 550g inni że 460g. Czy ktoś może podać jakieś oficjalne źródło w którym jest napisane że ma to być jednak 460g?
Chyba że ilość zależy od rocznika/silnika - mój jest 2005r 1.9JTDm 150KM.
Proszę o informacje bo w piątek rano jestem umówiony na serwis klimy i ozonowanie i chciałbym to mieć zrobione poprawnie.
Jest wątek dość dokładnie opisywane tam jest wszystko.
Wystarczy poszukać.
jak pisałem powyżej są wątki o tym i jedni piszą 550g a inni 460g, dlatego zastanawiam się na jakiej podstawie miałbym brać poważnie 460g? szukałem i gdyby to było jasne to bym nie pytał.
tak właściwie to jeszcze raz sprawdziłem i widzę że jeden z nielicznych wpisów o 460g pochodzi od Ciebie:
może podpowiesz co to za "mądra" książka, bo póki co jedyne konkretne źródła to eLearn i katalog BEHR(http://aureus.com.pl/citroen/behr_kl...ja_czynnik.pdf) i oba podają 550g.Cytat:
Byłem na nabijaniu:)
Gość mi w jakiejś tam mądrej książce pokazał 460g że wchodzi do 159tki.
Tyle nabił i jest OK.
Wynika z tego, że to 550g to zdecydowanie za dużo i faktycznie klimatyzacja może się nie włączać.
Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz1rm1T2KcZ
z własnego doświadczenia - mądrale w jednym serwisie w zeszłym roku nabili mi 750g!!! nie mieli AR159 w katalogu ale ponoć dzień wcześniej taka bellę robili i właśnie tyle miało być - klima oczywiście wariowała. sam sprawdziłem w eLearnie i kazałem zrobić na 550g, przy okazji dostali opierdol i już wiem że do nich nigdy nie pojadę. w każdym razie przez rok klima chodziła OK na 550g, stąd też moje opory jeśli chodzi o 460g.
ja mam nabite dokładnie 455g i jest OK
Heh, wsadzę patyk w mrowisko i napiszę, że ja mam nabite dokładnie tyle ile przewiduje Elearn i klima śmiga.
460 nabijałem w zeszłym roku. Działa idealnie.
p.s. nie wdawałem się w dyskusję z kompem uzupełniającym. Gość chyba wklikał model, rocznik (żadnej ksiązki nie widziałem) i na końcu pojawiła się informacja, że jest w sumie 460 g.
Maszyna Bosch-a.
Trochę odbiegając od tematu, pamiętasz może ile ubyło Ci czynnika? U mnie ubyło (względem obecnego doładowania) jakieś 40g, ale nie wiem przez jaki okres, oraz ile wcześniej było nabite.
jak pojechałem na czyszczenie/nabijanie klimy, autko miało 3 lata. Nie przypuszczam by ktokolwiek wcześniej sprawdzał klimatyzację. Czynnika ubyło coś około 20 g.
Agregat Magneti Marelli pokazuje natomiast 550g do nabicia przy wybraniu 1.9JTDm. Na pewno przy za małym ciśnieniu (ilości) sprężarka się nie załączy.
To ja sie dopiszę, że wczoraj podczas nabijania Pani sprawdziła wg programu od urządzenia do nabijania i był zakres 460-500 i nabili mi tą wyższą wartość. I problemów z działaniem nie zauważyłem. A co do sprężarki i działania ze zbyt niskim ciśnieniem to musi byc naprawde bardzo niskie żeby się nie załączyła, bo miałem sytuację że zaworek się zblokował i spuścił zaraz po nabiciu do 300 i klima chodziła,,, tylko pojawiło sie oczywiście terkotanie i wydajność mocno spadła. A spreżarka sie nie załączy napewno jesli ma za duże ciśnienie. I z poprzedniego wątku wynika że przy 550 już się załączała z przerwami.
A mógłbyś bliżej sprecyzować to "terkotanie" bo nie wiem czy ja też przypadkiem nie mam za mało czynnika.
Sent from my iPhone 4 using Tapatalk
czyli dalej wiem że nic nie wiem:)
jutro wyciągniemy czynnik i zobaczę czy coś ubyło - zakładam że mogło ubyć, pod FESem wyskakuje mi błąd klimatyzacji P0530 który w.g. opisu może być związany z za niskim ciśnieniem (choć niekoniecznie) - u mnie pokazuje stale, niezależnie od obrotów 1990mBar - nie wiem czy to za mało czy nie, choć klima wydaje się działać.
czy ktoś kto ostanio nabijał i ma FESa, może sprawdzić co u niego pokazuje i czy się zmienia w zależności od obrotów. Może coś u mnie jest nie tak z czujnikiem lub połączeniem?
jak masz taki specyficzny dźwięk jakby wiertarki to masz za mało czynnika
Nie mam żadnych dziwnych dźwięków - wiem o co Ci chodzi - w zeszłym roku miałem naprawdę mało czynnika, tak że klima nie działała, a potem też mi dowalili 750g (idioci), wtedy to dopiero były dźwięki i klima stale się wyłączała... klima teraz wydaje się chodzić normalnie - może sam czujnik szlag trafił że pokazuje stale 1990mBar- albo jego podłączenie? - parę dni temu pożądnie przywaliłem osłoną silnika w jezdnię - tzn w to z jezdni zostało po położeniu nitki kanalizacji w jednej z lokalnych ulic... może to spowodowało jakieś uszkodzenie - czujnik z tego co pamiętam jest w okolicach spodu zdeżaka/osłony silnika
czekam na komentarze odnośnie prawidłowego ciśnienia w układzie klimatyzacji
U mnie ciśnienie się zmieniało, jak rosło włączała się dmuchawa i zbijałą... Co do dźwięku to tak jak napisał kolega coś jakby wiertara czasami przy odpalaniu silnika i też czasami przy dodawaniu gazu. Ale ten dźwięk nie był na stałe.
Już po serwisie klimy. Wyszło że brakowało ok. 120g czynnika - tyle zeszło przez niecały rok czasu.
Błąd czujnika ciśnienia klimatyzacji już sie nie pojawia.
Klima nabita do 550g.
IMHO jak na rok czasu to dużo zeszło. Jak Ci wypadł test na szczelność układu?
Mam na myśli:
Na wydruku powinno pisać o ile wzrosło ciśnienie przez te minimum 20 minut.Cytat:
W opróżnionym układzie wytwarzana jest próżnia. Etap próżni trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu minut. Po osiągnięciu zadanego ciśnienia pompa próżniowa się zatrzymuje i mierzone jest ciśnienie - przez min. 20 minut. Jeżeli w tym czasie nastąpi wzrost ciśnienia na manometrze to oznacza to nieszczelność układu. Konieczna jest wtedy diagnoza i usunięcie nieszczelności - PRZED NAPEŁNIENIEM układu klimatyzacji.
jest dobrze.
więc niby dobrze, ale już drugi rok z kolei ucieka po trochu.
http://www.cbc.com.pl/cbc/klimatyzacja.html tutaj na przykład piszą, że co roku z klimatyzacji ubywa do 10-15% czynnika, u Ciebie ubyło trochę ponad 20%, dlatego się zaciekawiłem jak wygląda szczelność w Twoim przypadku.
jak za rok zaś ucieknie 20%, to nie odpuszczę mechanikom zanim nie znajdą miejsca gdzie czynnik ucieka. z tego co czytam, nie powinno być mniej niż 2 atm, bo sprężarka nie ma dobrego smarowania - a u mnie właśnie tak było (FES pokazywał 1990mBar)
jak już, to lepiej mieć mniej czynnika niż za dużo bo jak będzie naprawdę ciepło to ciśnienie będzie za duże i presostat(czujnik wysokiego ciśnienia) będzie rozłączał sprężarkę. i rada dla wszystkich... myć skraplacz myjką ciśnieniową najlepiej z jakimś środkiem do ich mycia( może być do mycia silników) przynajmniej raz do roku, robiąc to od góry do dołu żeby lameli nie popsuć, nie zbyt mocnym ciśnieniem, gdyż jak jest zasyfiony to nie wychładza się gaz i ciśnienie wzrasta. Ucieczki czynnika są najczęściej na dławicach sprężarki gdyż przez zimę się klimy nie używa a zalecania są takie, że podczas zimy powinno się załączać przynajmniej raz w tygodniu na parę minut, ale u mnie na to komputer nie pozwala...
jest przed chłodnicą, nic nie trzeba demontować :)
Bylem wczoraj na przegladzie i ozonowaniu klimy w mp serwis w Poznaniu.
Oferta z gropupona, wiec wczesniej ja i sam serwis dokladnie sprawdzilem. Na miejscy wszystko bylo ok - dobry sprzet i mila, profesjonalna i szybka obsluga.
Mialem 525 g czynnika, wiec uzupelnili do 550 g (tak mieli w programie).
Ilość czynnika można zważyć tylko i wyłącznie po jego odciągnięciu z układu, a żadne urządzenie do odzysku gazu nie odciągnie go w 100% bo zawsze coś zostanie w urządzeniu i przewodach. Miałeś pewnie dobrze ale firma musi na kimś zarabiać :)
pytanie z innej beczki, ale też dot. klimatyzacji.
Od jakiegoś czasu u mnie często włącza się sama, a na wyświetlaczu zawsze widnieje napis "AUTO". Co zrobić, żebym to ja decydował kiedy załączać A/C, a kiedy nie?
Pozdrawiam.
- Rafał
Szczerze mówiąc nie wiem, ale prawdopodobnie tak (czy to ten obok czujnika deszczu?). Tylko, że nie bardzo widzę związek, bo szyby absolutnie nie są zaparowane, a klima się załącza.
Też tak myślałem, ale zaobserwowałem, że nie. Np. ja mam ustawioną na 21*C, na zewnątrz jest 18*C, a sprężarka się uruchamia :/
Pozdrawiam.
- Rafał
Przy tak niewielkiej różnicy temperatur już się będzie załączać. Auto nagrzewa się od słońca oraz my sami działamy jak grzejnik. Nawiew musiałby pracować na wysokich obrotach aby powietrzem o temperaturze 18 stopni uzyskać w kabinie 21. A to byłoby nie komfortowe (hałas) dlatego komputer załącza sprężarkę.
Z tego, co zdążyłem się zorientować, u mnie klima nie włącza się automatycznie - wczoraj na zewnątrz było 23,5 stopnia, temperatura wewnątrz ustawiona na 18 stopni i sprężarka się nie załączyła. Można ją załączyć schodząc na najniższą temperaturę lub ręcznie włączyć sprężarkę przyciskiem ze śnieżynką. Jak chcemy, żeby klima uruchamiała się automatycznie, musimy włączyć funkcję "Full Auto".
przy ustawieniu auto też powinna się włączyć..przynajmniej u mnie się włącza.
Jeżeli klima jest wyłączona (sprężarka) to sama się nie włączy, chyba, że jest czujnik zaparowania przedniej szyby (ten koło lusterka), wtedy może sama się załączyć. Czujnik sprawdza czy są spełnione pewne parametry i uruchamia sprężarkę, tak żeby szyba przednia nie zaparowała i tyle teorii, a w praktyce to różnie bywa.