układ wspomagania - czym uzupełnić
tutela GI/E czy jakiś zamiennik? widzę że mam poziom oleju na minimum. Szukać tego produktu czy wystarczy jakiś inny który spełnia normę AFT DEXRON III?
I jeszcze jedna dziwna sprawa: w instrukcji jest napisane stosować Tutela GI/E a na naklejce w samochodzie jest Tutela GI/R - czy to coś innego? Można zamiennie stosować te dwa oleje?
wymiana płynu wspomagania Alfa Romeo 159
Cytat:
Napisał
Franek Strzelba
Olej GI/R ma kolor zielony, natomiast GI/E jest czerwony.
Na początku produkcji do układu wspomagania kierownicy w 159 wlewano GI/E (czerwony, gęstszy). Jednak olej ten powodował uszkodzenia sitka, które jest w zbiorniczku. Awaria ta objawiała się buczeniem przy kręceniu kierownicą po rozgrzaniu układu. Producent wprowadził rozwiązanie serwisowe polegające na wymianie zbiorniczka, płukaniu układu i zalaniu nowym płynem o rzadszej konsystencji GI/R (zielony). Uwaga - płyny te nie są mieszalne!!! Dlatego instrukcja serwisowa zalecała dokładne przepłukanie przewodów przed zalaniem nowym olejem.
Jeżeli nie masz problemów z układem to sprawdź jaki masz kolor płynu - zielony czy czerwony - a potem zalej go odpowiednio GI/R lub GI/E.
Dla zainteresowanych tym tematem. Potwierdzam opinię kolegi. Byłem dzisiaj w serwisie i GI/R to kolor zielony który był wlewany przy okazji akcji serwisowej, jest także mowa o wymianie zbiorniczka ale pod warunkiem że po odczepieniu od niego przwodów widać że z jednego z wystających plastikowych króćców wystaje mosiężna tulejka - jeżeli tak to zbiorniczek do wymiany kosztuje około 120 zł .
Ja będę to robił na dniach ponieważ ktoś we Włoszech zapomniał zrobić akcje serwisową :)i mój płyn jest koloru- buraków zmieszanych z węglem :)
Ktoś wie jaką ma pojemność układ wspomagania?
Napisze jaki jest efekt po wymianie.
wspomaganie wielki problem
Cytat:
Napisał
Czarny_28
moze jeszcze ktos niech sie wypowie bardziej doswiadczony ktory zmienial plyn z czerwonego na zielony.Z tego co wiem zielony jest rzadszy i moze powodowac takie dolegliwosci.Podkreslam moze ale nie musi
Mogę dodać od siebie, że wymieniłem zbiorniczek w swojej Alfie (2006r) i płyn na GI/R (zielony) i byłem szczęśliwy przez miesiąc, że wszystko jest oki - głośna praca wspomagania ustała. Niestety padła maglownica w dniu wczorajszym tzn rozszczelniła się na tyle poważnie, że wyleciał cały płyn...
Tak wiec moge potwierdzić niniejszym, że zmiana płynu z czerwonego na zielony w duzym prawdopodobieństwie wpływa na kłopoty z maglem...
Jutro zakładają w serwisie nowy i podjąłem decyzję, że zalewam po przepłukaniu układu płynem czerwonym- czy słusznie nie wiem ale z tego co czytałem to czerwony uszkadza jedynie zbiorniczek za 100 zł a nie magiel za 1000-2500 w zależności od opcji a=jaką wybieżemy (regeneracja czy nowy)
- - - Updated - - -
Cytat:
Napisał
michal1116
Mogę dodać od siebie, że wymieniłem zbiorniczek w swojej Alfie (2006r) i płyn na GI/R (zielony) i byłem szczęśliwy przez miesiąc, że wszystko jest oki - głośna praca wspomagania ustała. Niestety padła maglownica w dniu wczorajszym tzn rozszczelniła się na tyle poważnie, że wyleciał cały płyn...
Tak wiec moge potwierdzić niniejszym, że zmiana płynu z czerwonego na zielony w duzym prawdopodobieństwie wpływa na kłopoty z maglem...
Jutro zakładają w serwisie nowy magiel i podjąłem decyzję, że zalewam po przepłukaniu układu płynem czerwonym- czy słusznie nie wiem ale z tego co czytałem to czerwony uszkadza jedynie zbiorniczek za 100 zł a nie magiel za 1000-2500 w zależności od opcji jaką wybierzemy (regeneracja czy nowy)
wybierzemy -sorry za błąd